wymyślam potrawy, w których wykorzystuje się duże ilości tych warzyw. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieSłodko — kwaśny deser. Bardzo aromatyczny. Stosunkowo prosty i szybki do zrobienia. Przepis znalazłam w cudownej książce “Cukiernia Lidla”. Nowy post Tarta cytrynowa pojawił się w Wypieki
Wypieki i RumieńceSałatka z selera Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy
Szybko Tanio Smaczniemasła 80 g drożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto
Za drzwiami kuchnibabkę z dziurką – wtedy ciasto równiej i szybciej się piecze oraz zdecydowanie łatwiej o ładny wypiek bez zakalca Babkę piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Wielkanocna babka Zebra – w wersji Tygrys ;) pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnideser dla miłośników czekolady z lekką nutą kwaskowatych malin to świetna propozycja na poprawienie nastroju w deszczowy chłodny dzień.To również ciekawy pomysł na zrobienie słodkiego wypieku bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta, wystarczy tylko wyjąć je gotowe z opakowania. składniki na tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki
Smakowite DaniaTen tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami
Smaczne Zdrowepieczenia. Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru
Walijskie PichcenieSpecjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać
Parowar Facetabyć lepszego od sernika bez sera? Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio na przepisie
Na słodko lub wytrawniesadzie na wyciągnięcie ręki. Teraz muszę za nie niemało płacić.Kupiłam więc te porzeczki, ale nie miałam pomysłu jak mogę je wykorzystać. W pierwszej chwili pomyślalam o cieście z porzeczkami i bezą, ale zamiast lekko rozmiękczyć masło, całkiem je roztopiłam... tak więc powstały muffinki :)Słodko-kwaśne i idealnie wilgotne :)Czytaj więcej
bistro mamakąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniamiBiałka mieszamy z ciastemMurzynek po upieczeniu bez polewy
Bon Appetit Małgorzatyfilm przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.Składniki na ok 12 sztuk:650 g mąki pszennej250 g letniej wody100 ml mleka1 jajko30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek30
Stare Garyposzukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4 szklanki
UgotujmyTo.plDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na Słodko