prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat Przygotowanie kulebiaka z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę lub olej, dodać cebulę i smażyć kilka minut bez rumienienia(...)umyć, osuszyć (jeśli na skórze są łuski należy zdrapać je nożem) . Włożyć do rondla, zalać szklanką mleka. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i gotować ok. 5 minut bez przykrycia. Wyciągnąć łososia (nie będzie do końca ścięty) , mięso oddzielić od skóry, dzieląc je na małe kawałki. Wymieszać delikatnie (żeby pozostały kawałki łososia) z farszem pieczarkowo-cebulowym. Doprawić solą oraz
Moja Delicjapolecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej(...)pokojowej 240g nutelli 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 spore łyżki serka mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać. 3. Masło utrzeć z cukrem
Mała Cukierenkaokoło 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i całość dekorujemy malinami. Kaloryczność: Cała porcja ma 440 kalorii
Moja MichaKażdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 12 – 14 centymetrów i grubości około 3 milimetrów. Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 5 centymetrów. Kapuśniaczki układam na blasze wyłożonej papierem(...)białkiem i posypuję kminkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, kapuśniaczki piekę około 20 minut. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeokoło 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja
Moja Michamasło i cukier a na koniec żółtka. Wszystko razem zagniatamy aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy je na blaszce. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Układamy na wyciętych kieliszkiem ciastkach łyżeczką albo szprycą trochę bezy. Gotowe ciastka pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodzierozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula,2-3 łyżki oleju,2-3 łyżki maku(...)odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz.Cebularze ostawić
Codzienna kuchnia niecodziennaObiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph. Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie Przyjemne Gotowanie. Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta 2 mm, 4 mm, 6 mm i 10 mm. Dla mnie - czasami pedantycznie dokładnej bardzo się to rozwiązanie spodobało. Długość powierzchni wałkującej 42 cm - super
Blondynka Gotujenimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego
Smakowy Rajtrzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią z każdej strony. Ja używam foremek, daje to gwarancję, że się nie zburzy placuszek przy przewracaniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i owocami
BaRepasustach wiele uśmiechu. Spróbujcie :) Składniki: 300g jagód 200g malin 100g poziomek (opcjonalnie) Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 16g cukru waniliowego 60g roztopionego przestudzonego masła Ciasto: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki 200ml maślanki 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe jajka + 1 żółtko(...)wsypujemy mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie rękę do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę
ChilliJemyCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu
Tradycyjna Kuchniadwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta (ja używałam połówek truskawek bo były duże). Resztę truskawek kroję w grubsze plasterki. 3 łyżeczki żelatyny zalewam niewielką ilością zimnej wody, czekam aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali przez(...)pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki
Cukiernia Pychotkipiecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki : Na ciasto - 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
zdrowa vege kuchniałyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel(...)łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz. Smacznego
karmelowy