ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:289/1217)

ucieraniec z malinami i z arbuzem w galaretce... 221

200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować galaretkę cytrynową rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i tężejącą wlać na galaretkę malinową, do lodówki na kilka godzin schować

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z bananami light 425

taką, której kawałek będzie można zjeść podczas diety bez wyrzutów sumienia. Zainspirował mnie administrator grupy na FB-ku „Ta ostatnia opona”. Mogą go zjeść też osoby nietolerujące glutenu , cukru , mleka, jajek . Sernik z bananami light jest idealny dla osób na diecie białkowej, Dukana. Ta wersja sernika jest typowym ciastem fit, oczywiście jeśli nie przesadzimy z ilością zjedzonych kawałków(...)przepisie cukier. Tym, którzy nie są bardzo przyzwyczajeni do serowego smaku będzie ten sernik smakować wyśmienicie. Ale bez względu na to, czy musicie zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybka bezmączna tarta z owocami 174

Dziś inna odsłona tarty. Bez mąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!! Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g płatków migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego do 2 łyżek zimnej(...)migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty

gutfut
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 224

Kolejna fajna propozycja.  Naprawdę idealne połączenie kremowego środka,  maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania

Malinowe Pocałunki
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 223

jakiś chlebek. Ale żeby zabrakło mi mąki? Tego jeszcze nie miałam, było tyle co kot napłakał, akurat do posypania stolnicy ! Chciałam upiec jakieś ciasto bo zadzwonili znajomi, że jadą do mnie na kawę, a kawa bez czegoś słodkiego jest nie do pomyślenia. Była więc chwilowa panika, ale zaraz sobie przypomniałam, że przecież otrzymałam paczuszkę od Delecty z nowościami: gotowymi mieszankami(...)sodę i proszek do pieczenia każdy prawie stosuje. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić! Wiecie, że umiem piec ciasta/ tarty i przygotowywać desery, ale to byłą sytuacja podbramkowa (brak czasu na bieganie po sklepach), więc bez zastanowienia skorzystałam z tego produktu.  Postanowiłam przygotować nie tradycyjną tartę tylko moje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 282

także zdaniem koleżanki weganki) jest genialny ;) Wracając do pierogów - zrobienie takich zwykłych z mąki pszennej jest dziecinnie proste. Natomiast pierogi bez glutenu mogą być wyzwaniem. Dzieje się tak dlatego, że to właśnie gluten odpowiada za elastyczność, miękkość i delikatność ciasta. Gluten jest białkiem strukturalnym - nadaje kształt. Jeśli potrawa nie ma glutenu trzeba dodać inne składniki, które będą tworzyły "szkielet". Takim(...)skrobi i też jest pysznie :) Niestety skrobia nie wystarczy. Gluten oprócz kształtu pozwala zachować odpowiednią elastyczność i sprężystość i tu do potrawy bez glutenu trzeba dodać coś jeszcze. Tym czymś jest siemię lniane :) Świetnie się sprawdza - nadaje ciastu odpowiednią wilgotność i elastyczność.  I tak właśnie powstały moje pierogi ;) Ciasto (starczy na około 15 pierogów) Skałdniki: 80 g mąki gryczanej

pyszne zdrowości
Ciasto czekoladowe 132

Czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki

Moja smaczna kuchnia
Ciasto "Snikers" (pieczony) 448

już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam grubsze

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jogurtowe z owocami 188

Kolejna wersja ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku

Bullio
Naleśniki z miodem 151

wyrobienia ciasta. Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy

Naleśniki
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 205

Gdyni przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście

Moja pasja smaku
Dżem z czerwonej porzeczki 178

Dżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek

kolorowotorcikowo
Ciasto kubeczkowe z czereśniami (Ciasto jogurtowe "goûter"/"quatre heures") 147

posypania Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 253

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne

WYSPA SZCZĘSLIWA
CIASTA WIELKANOCNE 241

dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy

Ciastka - domowe słodkości