ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:293/1217)

Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 162

około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja

Moja Micha
Ciasteczka antoninki 208

masło i cukier a na koniec żółtka. Wszystko razem zagniatamy  aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy je na blaszce. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Układamy na wyciętych kieliszkiem ciastkach łyżeczką albo szprycą  trochę bezy. Gotowe ciastka pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cebularze - lubelski przysmak 221

rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula,2-3 łyżki oleju,2-3 łyżki maku(...)odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca, aby cebulę przygotować dzień wcześniej, wtedy jest smaczniejsza. U niej znajdziecie też drugi sposób jej przygotowywania, ja jednak dusiłam cebulę na patelni.Z wyrośniętego ciasta uformować kilka kulek, spłaszczać je na grubość około 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Brzegi wysmarować pozostałym jajkiem, a na środku układać cebulowy farsz.Cebularze ostawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Co Joseph wniósł w moje życie? 151

Obiecałam wypowiedzieć się na temat wałka do ciasta firmy Joseph Joseph. Obietnic zawsze dotrzymuję. Nie muszę wspominać, że na moją szczerość możecie liczyć, bo mój kręgosłup moralny nie pozwala inaczej. Dobra do rzeczy. Wałek  pochodzi ze sklepu o bardzo sympatycznej nazwie Przyjemne Gotowanie. Kontakt ze sklepem bez zarzutu, a nawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa(...)niż statystyki przewidują :) Wałek do ciasta - teraz o najważniejszym. Wykonanie bardzo solidne, nie znalazłam żadnych niedoróbek. Posiada 4 krążki o różnych rozmiarach. Można wałkować bez krążków, można wałkować z nimi uzyskując grubość ciasta 2 mm, 4 mm, 6 mm i 10 mm. Dla mnie - czasami pedantycznie dokładnej bardzo się to rozwiązanie spodobało. Długość powierzchni wałkującej 42 cm - super

Blondynka Gotuje
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 112

nimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego

Smakowy Raj
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 136

trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią z każdej strony. Ja używam foremek, daje to gwarancję, że się nie zburzy placuszek przy przewracaniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i owocami

BaRepas
Drożdzowe ciasto na maślance z jagodami i malinami 171

ustach wiele uśmiechu. Spróbujcie :) Składniki: 300g jagód 200g malin 100g poziomek (opcjonalnie) Kruszonka:    100g mąki pszennej 50g cukru 16g cukru waniliowego 60g roztopionego przestudzonego masła  Ciasto: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki  200ml maślanki 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe jajka + 1 żółtko(...)wsypujemy mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie rękę do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę

ChilliJemy
Tarta białkowa na bezach z malinami 96

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 287

dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta (ja używałam połówek truskawek bo były duże). Resztę truskawek kroję w grubsze plasterki. 3 łyżeczki żelatyny zalewam niewielką ilością zimnej wody, czekam aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali przez(...)pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki

Cukiernia Pychotki
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 172

piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki :  Na ciasto - 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej

zdrowa vege kuchnia
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 304

łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel(...)łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz. Smacznego

karmelowy
Pierogi z mięsem 114

wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką stolnicy  z uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe

Wspólne smaki
Tartaletki migdałowe z jabłkiem 93

się nie rozpadły. Wymieszać z cynamonem. • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mielone migdały. • Schłodzonym ciastem wyłożyć metalowe foremki na minitarty odrywając po kawałku bez wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. • Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. • Jabłka zalać masą migdałową. • Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby

To co kocham
bułeczki 86

oliwę oraz rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąki. Z ciasta uformować kulę, natrzeć ją oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 8 części. Z każdej zrolować wałeczek, uformować bułeczkę (instrukcja zaplatania tutaj ). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

6niebo
Murzynek na maślance 270

pyszny, miękki, oblany czekoladą i posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance, to ciasto, które robi się błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania