ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:287/1217)

Dyniowa fantazja 140

To ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego

Ciasteczkowy Potwór
Orzechowo czekoladowe ciasto z białek 362

nowy przepis. Nawet zepsucie ciasta mnie nie martwi, bo przecież te białka i tak były niepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie w ten sposób. Bez nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? "Składniki

Słodkie Przyjemności
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 185

mogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki

W kuchni Karmel-itki
Taretelettki z truskawkami i serkiem mascarpone. 118

przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie:   Podgrzewamy piekarnik do temperatury 210 °C. Wycinamy pomniejsze kółka(...)Wkładamy do piekarnika na 10 -12 minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne desery: Tartelettki truskawkowe Deser

MODA NA BIO
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 343

łyżki mąki, szczyptę soli i wlewamy stopniowo 0,5 szklanki ciepłego mleka mieszając wszystko bardzo delikatnie drewnianą szpatułką. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia ( rozczyn powinien podwoić swoją objętość). Kolejno do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, imbir, roztarty szafran oraz kurkumę i te składniki suche(...)elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem

Symfonia Smaków
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 257

ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 14 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Ciastka z ciasta francuskiego z owocami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Karpatka na biszkopcie 147

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Lekko przestudzić(...)grudki znikną a ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i nabierze lśniącego koloru. Zdjąć z ognia i nie przerywając mieszania dodać po jednym jajku. Ciasto powinno kremowej konsystencji i przybrać jaśniejszą barwę (powinno dać się bez problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy

My simple kitchen
Makowe święta 2016 378

kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: ok. 200 g konfitury żurawinowej pół szklanki wiórków kokosowych suszona żurawina do dekoracji Ciasto : W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo, po dwie łyżki dodajemy cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca (jak na bezę), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka - po jednym. Następnie powoli dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz mielone migdały

Ratunku obiad
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 169

mąki orkiszowej i samej wody, bez mleka. Myślałam, że więcej wpisów o naleśnikach tu nie będzie ale... Udzielając się na facebookowych grupach widzę, że wegańskie naleśniki czyli przede wszystkim bez jajek to neverending story o największej zmorze początkujących wegusków - albo przepis nie ten, albo patelnia do bani, albo super przepis i super patelnia, a naleśniki i tak wychodzą do... kosza(...)troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba już używać tłuszczu do smażenia.  Ciasto najlepiej zmiksować mikserem albo w blenderze, żeby mieć idealnie gładkie bez grudek. Oczywiście nie mając odpowiedniego sprzętu wymieszacie ciasto nawet widelcem, wymaga to jednak większego zaangażowania i nie każdy ma do tego cierpliwość. Nie ma potrzeby odkładania ciasta, to może wręcz spowodować problemy typu: mąka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto szpinakowe z bakaliami 218

zamrożony w niedużych kostkach a proces mrożenia zachowuje doskonale smak i kolor warzywa. Po prostu wyjmuję z torebki tyle szpinaku ile potrzebuję a resztę mogę dalej przechowywać bez obawy, że zwiędnie. Zielone ciasto świetnie smakowało w postaci tarty z truskawkami a teraz jego jesienna wersja, z orzechami, też nas uwiodła. Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości to podpowiem, że w wypieku

Smaczna Pyza
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 247

dopiero, kiedy ziemniaki są na pewno wystudzone. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wielokrotnie mieszam całość wciąż przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Trzeba zawsze sięgać do dna naczynia. Ciasto w naszej wersji jest bez jajek. Według mnie jest wówczas delikatniejsze i bardziej miękkie podczas pracy. Mąkę sypię na stolnicę, robię wgłębienie i powolutku wlewam ciepłą wodę łącząc stopniowo, aż mąka przyjmie

I tu będę miała takie te
Sernik Królewski 429

łyżki gorzkiego kakao 250 g masła Masa serowa: 1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki blaszki

Pychotkaaa
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 106

Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.  Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli  250 g cukru  150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)używamy Wiltona)     Przygotowanie: Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej

Lili w kuchni
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 149

samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami. Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy 2016-12-15 16:33:30 Porcje 25 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki suche 110 g drobnej mąki z ciecierzycy 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru(...)mąki z ciecierzycy, następnie wałkuj ciasto małymi partiami. Wycinaj pierniczki i przenoś delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia (im grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki

Powiedz dietom nie
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 196

się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć(...)miodu)- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany- 125g miękkiego masła- 3 jajka (osobno białka i żółtka)- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g)- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania