się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka – żółtka i białka oddzielnie5 łyżeczek mąki ziemniaczanejSpód:200 g mąki pszennej25 g mielonych migdałów(...)groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby
UgotujmyTo.plakurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny(...)szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować
na moim stole...pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych bajaderek(...)wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie z nich bajaderki
Garniec MagalieAromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy...Składniki:200 g startej na małych oczkach marchwi100 g mąki gryczanej90 g brązowego cukru80 ml oleju/oliwy30 g orzechów włoskich30 g wiórków kokosowych2 jajkałyżeczka cynamonułyżeczka sodyłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipolewa: 100 g kremowego serka philadelphia(...)wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać.Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość.Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika.Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.Wszystkie
wyzwania kuchenneskładników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce). Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego(...)masła 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia. Ponadto: brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam
Smaki Nataliiszklanki cukru 1/3 szklanki kakao szczypta soli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie(...)czas energicznie mieszając. "pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek. Smacznego
Niezły MłynekMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże ciasta miksuję
Ciasteczkowy Potwórrabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 2 białka jaj i 1 żółtko - rabarbar (150g) - orzechy 15g - stevia(...)wymieszaj. 3) Ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć cały płyn) zblenduj (można pominąć, ale polecam tę czynność), dodaj żółtko, słodzik (u mnie 3 krople) rabarbar, pokrojone orzechy. Wymieszaj. 3) Do ciasta dodaj 2 łyżki ubitych białek i ponownie wymieszaj. 4) Naczynie wysmaruj lekko tłuszczem (ja smaruje masłem klarowanym) i wylej gotową masę. Na wierzch dodaj ubite wcześniej białka. 5) Włóż do rozgrzanego
fitolarun.blogspot.comuderzam w ciasto pięścią, aby je odpowietrzyć, rozwałkowuję na kształt prostokąta na blacie oprószonym mąką. Smaruję całość nadzieniem kakaowym z kokosem, ale zostawiam 1 cm brzegi bez nadzienia. Wzdłuż dłuższego boku składam ciasto na trzy razy, potem kroję na 3-5 cm kawałki, każdy skręcam tak jak przy Drożdżówkach z malinami i czekoladą , układam je na blaszce wyłożonej papierem
Blondynka GotujeCiasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbrzegi. Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki. Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte ślimaczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercydrożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi
W SMAKNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy
Kulinarne przygody Gatitywoda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru
W Mojej Kuchni Lubię