dodatków jest uzależniona jedynie od Waszego gustu i fantazji ;) Jeśli lubicie eksperymenty z rodzajem i grubością ciasta, polecam tę stronę.Składniki:Ciasto: - szklanka mąki tortowej- 25 g drożdży- łyżeczka oleju- łyżeczka cukru- pół szklanki ciepłej wodySos:- puszka pomidorów bez skórki- odrobina oleju- łyżeczka bazylii- łyżeczka oregano - sól, pieprzDodatkowo:- listki świeżej bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest
Kulinarne zapędy Kokosadrożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować i wycinać kółka przy pomocy szklanki
Bon Appetit Małgorzatymacie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady
Słodkie Przyjemnościwyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia
Jak gotować i nie zwariowaćgłupie, i nie trzeba długo czekać. Niedogodnością jest odpalanie piekarnika, ale coś za coś :) Pizza nie była duża - ot, taka na niezbyt duży posiłek dla dwóch osób. Ciasto na pizzę robi się bez jajek, ale ja dodaję nieco tłuszczu dla lepszej struktury - preferuję właśnie olej rzepakowy. Zdecydowanie wolę go od oliwy, która czasami jest po prostu zbyt intensywna. Olej rzepakowy
Smaczna PyzaBez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki Asikarmelu nie zajmuje dużo czasu, jeśli jednak chcemy dodać do niego bezy najlepiej upiec je wcześniej (trwa to ok 90 minut), można też zrezygnować z bez i ozdobić mazurka np. pistacjami, owocami. Składniki: na ciasto - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2/3 szklanki oleju kokosowego (o stałej konsystencji), - 4 łyżki cukru, - 1/2 łyżeczki soli(...)karmel - 230 g cukru trzcinowego, - 8 łyżek gęstego mleka kokosowego bezy możecie upiec wg tego przepisu, tym razem zrobiłam bezy całkowicie na oko i dodałam do nich 1 łyżkę mąki z tapioki - wyszły super. Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta, jeśli robi to za nas robot planetarny wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy hakiem, gdy robimy to ręcznie najlepiej jest najpierw
Co na wege obiad?żeby nie przypiec za bardzo wierzchu. Ciasto studzimy ok. 10 min w formie. Najlepiej smakuje drugiego dnia po upieczeniu. Nomz na dworze w listopadzie bez zamarzniętego glucika pod nosem, to dopiero luksus! Lenistwo lenistwem, ale ciastem podzielić się można- tak robię:) No i jest- aromatyczna wymówka, żeby usiąść przy kawie i zamulić. To jest niesamowite, ale dziś uraczyłam się(...)ciastem na tarasie. I to nie w eskimoskim futrze a w swetrze, bez szalika. Temperatury u nas są naprawdę przyjazne i zupełnie nie listopadowe. Wprawdzie taras jest już pusty, bez roślin doniczkowych, ale tuż obok kwitnie przepiękna biała róża. W listopadzie! Jesienna róża Wprawdzie nie u nas w ogrodzie, ale tak piękna, że muszę się podzielić. Jesienią bardziej niż kiedykolwiek
les mirabellesjajkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujemasę jabłkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik
mojewypiekiinietylkozamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło! Źródło przepisu: ChilliBite + drobne zmiany Post Szarlotka tatrzańska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwymieszałam, dodając ekstrakt z wanilii i zimne roztopione masło. Ciasto odstawiłam na około 30 minut. Zgęstniało - wlałam więc wodę gazowaną. Rozgrzałam żeliwną patelnię. Smażyłam je bez tłuszczu. Masło które dodałam do ciasta. wystarczyło aby naleśniki nie przywierały. Ciasta starczyło na 15 naleśników. Do miseczki dodałam twaróg,śmietanę,cukier waniliowy i cukier puder. Całość rozgniotłam widelcem. Truskawki pokroiłam na plasterki
potrawyregionalneproszkiem do pieczenia. Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lun nasmarowac olejem, na dno wyłożyć połowę ciasta, na to wyłożyć równomiernie jabłka (bez soku), na jabłka wylać masę serową a na samą górę wyłożyć (niezbyt starannie) łyżką resztę ciasta. Całość piec w temp. 180 C około 1 godziny . Ciasto po upieczeniu
greenscarflepsze w smaku jak nie które wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao
Ala piecze i gotuje