masło ucierać z cukrem, tak długo, aż stanie się białe i puszyste. Żółtka oddzielić od białek i jedno po drugim dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy, a następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto(...)wodą na ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i ostudzić. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Bez pieczenia , Dla dzieci , Wielkanoc Tagged: jajka , kakao , mąka ziemniaczana
https:KKuchniaMniamtwarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło oraz wszystkie rodzaje cukru ucieramy na puszystą, gładką masę. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy ciasto dokładnie, aż będzie jednolite, dopiero dodajemy następne. Na masę maślaną wsypujemy przesianą mąkę i wszystko dobrze, acz delikatnie łączymy. Gotowe ciasto wylewamy w przygotowaną niezbyt dużą tortownicę
Kuchenna Kontrrewolucyakakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce).Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał!Ciasto przygotowałam z okazji wizyty
Pożeraczka, czyli raz adobrzechce... Ale i w tej kwestii, mam nadzieję, dojść w końcu do wprawy. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż są, już można robić z nich desery. Mowa o truskawkach, oczywiście. Ostatnio Piankowy torcik z truskawkami cieszył się dużym zainteresowaniem. Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto ucierane z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki czemu jest puszyste i lekkie i smaczne. Można je zrobić z każdymi innymi owocami, ale po co czekać, kiedy to na nas czekają... truskawki (Tortownica średn(...)Zmiksowałam. Do masy jajecznej wlałam ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewałam olej. Kiedy już został dokładnie wmieszany w masę, wsypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszałam szpatułką. Spód tortownicy (średn. 26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do tortownicy i na wierzchu ułożyłam truskawki. Lekko wcisnęłam
Kuchnia u Krysiporze roku, jak o żadnej innej, "chodzą" za mną wypieki/desery z dodatkiem czekolady. Też tak macie, że jesienną chandrę czekoladą przeganiacie? ;))). Jeśli tak to wypróbujcie ten przepis :). To ucierane czekoladowe ciasto, do którego dodałam wiśnie - nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady i wiśni jest mega i smakuje chyba każdemu :). A wiśni użyłam oczywiście mrożonych, które wcześniej rozmroziłam na sitku(...)Ciasto ma mięsistą strukturę, jest miękkie i bardzo wilgotne. Bardzo smaczne ciasto na weekend i do kawki :). Polecam! Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów ( lub ewentualnie orzechów włoskich ) 2 łyżki kakao 200 g masła 4 duże jajka 170 g drobnego brązowego cukru pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g wydrylowanych
Opowieści z piekarnikaCiasto ucierane z masą serową i owocami to przepis który znalazłam przeglądając stare gazety i który chciałam wypróbować :). Bardzo smaczne i dość proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram masła lub margaryny 7 jajek 380 gram cukru 250 gram mąki pszennej 135 gram mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia, sypkie składniki stopniowo przesypujemy cały czas miksując do masy maślanej, na spodzie blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy i rozsmarowujemy ciasto, twaróg ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do niego pozostałą mąkę ziemniaczaną, wbijamy resztę jajek oraz dodajemy mleko. Miksujemy całość na gładką masę, masę serową rozsmarowujemy po cieście, na wierzchu
Blog kulinarny S9.PLkilka fajnych pomysłów z jego wykorzystaniem. Dziś pora na pierwszy z nich! Ciasto z jego dodatkiem jest wilgotne, lekko słodkawe i przepyszne. Najbardziej smakowało oczywiście Malwince, największej miłośniczce klasycznych ciast ucieranych (ma to, jak wiele cech, po Babci Asi, mojej Mamie). Można upiec je również w foremkach babeczkowych, wtedy otrzymamy małe muffinki, idealne do dziecięcej rączki :) Składniki: (na standardową keksówkę(...)cukrem. Dodać po jednym jajku cały czas miksując do uzyskania gładkiej, puszystej masy (jedna jeśli masa wygląda jakby się zwarzyła - spokojnie, po wymieszaniu połączy się idealnie, dodatkowo i tak ciasto będzie w piecu). Do masy dodać cukier przesiany z kakao i proszkiem oraz szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać mleko i ekstrakt, połączyć. Ciasto jest dość lejące, ale tak ma być
Cakes By Kejt200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę sok marchewkowy, 500ml budyń śmietankowy, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy
Gotowanie moimi oczamiUlubiona babka mojej mamy :) Bardzo puszysta, delikatna i wilgotna. Z dodatkiem ekstraktu pomarańczowego - pachnie obłędnie. Za sprawą kremowego serka odróżnia się od innych babek i ciast ucieranych ;) Nie może się nie udać :) Udekorowana słodkim lukrem i kolorowymi perełkami. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)zmiksować. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Formę do babki z kominem dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować lukrem i kolorową posypką. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyksiążce Signe Johansen Scandilicious baking , którą zresztą bardzo lubię za prostotę i dużą ilość rozgrzewającego cynamonu, przewijającą się przez jej karty. Tym razem jednak wyjątkowo letnia propozycja - proste ciasto ucierane ze sporą ilością jagód (lub borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejedną z pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy(...)nagrzewamy do 180 st C. Jeże w zależności od wielkości pieczemy od 30 minut przy małych sztukach do 1 godziny przy większych, Ciasto jest bardziej plastyczną wersją klasycznego ciasta ucieranego więc najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jeże są już gotowe jest pieczenie i sprawdzanie do tzw. suchego patyczka 6. Po upieczeniu studzimy jeże na kratce kuchennej, Przygotowujemy gęstą polewę
vaniliowoczekoladowaBardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej(...)puszystą masę ( mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na przemian z jogurtem, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera! ). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych
Opowieści z piekarnikaproszkiem do pieczenia (składniki suche). Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. To bardzo ważne, żeby ciasta nie ucierać dłużej, inaczej zrobi się zakalec. Truskawki myjemy i osuszamy. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm lub blaszkę o wymiarach (21x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem
bistro mama