Ciasto cytrynowo-cytrynowe To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką. Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru
Gotujemy i jemyCiasto cytrynowo-cytrynowe To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką. Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru
KorniszonkiSzybkie ciasto ucierane z truskawkami. Sezon na truskawki niestety chyba pomału dobiega końca. Staram się codziennie je jeść w jakiejkolwiek postaci, aby móc zapamiętać ten smak na długo. Lubię ciasta z dodatkiem truskawek, a najbardziej te które robią się same, no niemalże same. A to dzisiejsze właśnie do takich należy, fajne wilgotne w środku, lekko kakaowe i zwieńczone truskawką
SMYKWKUCHNItego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko(...)cynamonu skórka otarta z 1 cytryny Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy (20x20cm lub 23x23cm) wyłożonej papierem
Smaki Na TalerzuPyszne domowe ciasto ucierane z rabarbarem, które jest bardzo proste do przygotowania i najważniejsze że zawsze wychodzi. Idealne do niedzielnej kawy, albo gdy mamy niespodziewanych gości. Dodatkowym plusem jest to, że do ciasta można dodać dowolne owoce. Szczerze polecam! Składniki: 4 jajka 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru
magiczna kuchnia Kasitutaj o robocie planetarnym Silvercrest, który od jutra będzie dostępny w sprzedaży za 399zł w sklepach sieci Lidl. Co to takiego dokładnie? Urządzenie, które pomoże przygotować Ci nie tylko ciasta ucierane, ale także- a może przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie(...)będzie więc problemu z wyrabianiem wygląd ogólny- masywny, w modnym kolorze i z dodatkiem tej dużej, metalowej misy wydaje się, że robot jest o wiele droższy system planetarny uciera ciasta szybciej i dokładniej w instrukcji obsługi znajdziemy także kilka przepisów z dokładnym opisem 10 stopniowa, płynna regulacja prędkości Jak sprawdził się w trakcie użytkowania? Pod dodaniu i wymieszaniu składników tylko
Kuchnia w czekoladzieCiasto z poniższego przepisu wygląda niepozornie, jak zwyczajne ciasto ucierane, ale zapewniam Was, że takie nie jest. To jeden z pyszniejszych wypieków, jakie ostatnio wykonałam, o czym może świadczyć fakt, że jedna doba wystarczyła na jego zniknięcie. Sekretem smaku tego ciasta jest biała czekolada. Nadaje ona nie tylko ciekawą, wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób
Smakołyki Berenikiwymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało. Przygotowanie ciasta Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej. Gdy wszystkie składniki dobrze
Pomysłowa kuchniaProponuję Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na klasyczną babkę piaskową - lekką, puszystą i sypką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)pieczenia aromat cytrynowy (lub inny -według upodobań) wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo, delikatną stróżką, wlewam olej cały czas miksując. Wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat i delikatnie mieszam łyżką. Przekładam ciasto do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około godziny
babka w formieciastami ucieranymi nie zawsze się lubimy. To znaczy one mnie chyba nie lubią. Bo ja całe serce im oddaję, jajka ogrzewam niczym kwoka, drżącymi rękami odmierzam składniki i mąkę przesiewam, żeby puszysta była... Artykuł Ciasto imbirowe z gruszkami pochodzi z serwisu gotować
gotować!Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo(...)utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy tym lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj ). Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw(...)posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowejPiernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki BerenikiProste i szybkie ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią. Idealne do kawy czy kubka mleka. Wyszło przepyszne, takie delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 ml kefiru 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego(...)wbijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i ucieram na jasną, jednolitą masę. Nie przerywając miksowania wlewam olej i kefir. Następnie do masy wsypuję mąkę i na najniższych obrotach miksuję do połączenia składników. Jabłka i brzoskwinie obieram, kroję w kostkę i posypuję cukrem cynamonowym, mieszam. Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenia przekładam ciasto i na wierzch układam owoce. Wstawiam
magiczna kuchnia KasiPrzepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: 125 g masła 1 szkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy
Gotowanie...to proste !Rabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie. Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów. Zawsze się udaje. Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto. Ja swoje ciasto(...)sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut - do uzyskania
kolorowotorcikowoCiasto kokosowe ze świeżego kokosa to według mnie idealny wypiek, idealne ciasto ucierane . Chyba już nigdy nie będę dodawać kokosowych wiórków do środka ciasta tylko świeżo zmiksowany miąższ z kokosowego orzecha. Niedawno w pracy koleżanka zademonstrowała nam otwieranie kokosowego orzecha. Jakoś tak się złożyło, że zawsze kupowałam gotowe wiórki i kokosowe chipsy, bo byłam przekonana, że otwieranie kokosu to masakra
codojedzenia