tego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko(...)cynamonu skórka otarta z 1 cytryny Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując kilkanaście sekund, aż jajko dokładnie wkręci się do masy. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do formy (20x20cm lub 23x23cm) wyłożonej papierem
Smaki Na TalerzuPyszne domowe ciasto ucierane z rabarbarem, które jest bardzo proste do przygotowania i najważniejsze że zawsze wychodzi. Idealne do niedzielnej kawy, albo gdy mamy niespodziewanych gości. Dodatkowym plusem jest to, że do ciasta można dodać dowolne owoce. Szczerze polecam! Składniki: 4 jajka 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru
magiczna kuchnia Kasitutaj o robocie planetarnym Silvercrest, który od jutra będzie dostępny w sprzedaży za 399zł w sklepach sieci Lidl. Co to takiego dokładnie? Urządzenie, które pomoże przygotować Ci nie tylko ciasta ucierane, ale także- a może przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie(...)będzie więc problemu z wyrabianiem wygląd ogólny- masywny, w modnym kolorze i z dodatkiem tej dużej, metalowej misy wydaje się, że robot jest o wiele droższy system planetarny uciera ciasta szybciej i dokładniej w instrukcji obsługi znajdziemy także kilka przepisów z dokładnym opisem 10 stopniowa, płynna regulacja prędkości Jak sprawdził się w trakcie użytkowania? Pod dodaniu i wymieszaniu składników tylko
Kuchnia w czekoladzieCiasto z poniższego przepisu wygląda niepozornie, jak zwyczajne ciasto ucierane, ale zapewniam Was, że takie nie jest. To jeden z pyszniejszych wypieków, jakie ostatnio wykonałam, o czym może świadczyć fakt, że jedna doba wystarczyła na jego zniknięcie. Sekretem smaku tego ciasta jest biała czekolada. Nadaje ona nie tylko ciekawą, wilgotną konsystencję, ale i słodki smak. Dodatek truskawek w idealny sposób
Smakołyki Berenikiwymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało. Przygotowanie ciasta Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej. Gdy wszystkie składniki dobrze
Pomysłowa kuchniaProponuję Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na klasyczną babkę piaskową - lekką, puszystą i sypką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto ucierane na oleju - jest proste, szybkie, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Z poniższych proporcji upieczecie naprawdę smaczną babkę :-) składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)pieczenia aromat cytrynowy (lub inny -według upodobań) wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Stopniowo, delikatną stróżką, wlewam olej cały czas miksując. Wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat i delikatnie mieszam łyżką. Przekładam ciasto do keksówki (28x9) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około godziny
babka w formieciastami ucieranymi nie zawsze się lubimy. To znaczy one mnie chyba nie lubią. Bo ja całe serce im oddaję, jajka ogrzewam niczym kwoka, drżącymi rękami odmierzam składniki i mąkę przesiewam, żeby puszysta była... Artykuł Ciasto imbirowe z gruszkami pochodzi z serwisu gotować
gotować!Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo(...)utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy tym lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj ). Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw(...)posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowejPiernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki BerenikiProste i szybkie ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią. Idealne do kawy czy kubka mleka. Wyszło przepyszne, takie delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 ml kefiru 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego(...)wbijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i ucieram na jasną, jednolitą masę. Nie przerywając miksowania wlewam olej i kefir. Następnie do masy wsypuję mąkę i na najniższych obrotach miksuję do połączenia składników. Jabłka i brzoskwinie obieram, kroję w kostkę i posypuję cukrem cynamonowym, mieszam. Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenia przekładam ciasto i na wierzch układam owoce. Wstawiam
magiczna kuchnia KasiPrzepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: 125 g masła 1 szkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy
Gotowanie...to proste !Rabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie. Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów. Zawsze się udaje. Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto. Ja swoje ciasto(...)sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut - do uzyskania
kolorowotorcikowoCiasto kokosowe ze świeżego kokosa to według mnie idealny wypiek, idealne ciasto ucierane . Chyba już nigdy nie będę dodawać kokosowych wiórków do środka ciasta tylko świeżo zmiksowany miąższ z kokosowego orzecha. Niedawno w pracy koleżanka zademonstrowała nam otwieranie kokosowego orzecha. Jakoś tak się złożyło, że zawsze kupowałam gotowe wiórki i kokosowe chipsy, bo byłam przekonana, że otwieranie kokosu to masakra
codojedzeniaBardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami.Ciasto jest pyszne,mięciutkie,bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień.Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło(...)szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut.Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty.Wmieszać partiami mąkę z amaretto ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie.Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąćponieważ powtarzają się w kruszonce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka kefirowa posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna za sprawą kefiru, dzięki któremu jej wnętrze jest miękkie i mocno wilgotne. Całość udekorowałam lukrem, który potęguje wilgotność wypieku oraz wprowadza akcent cytrynowy. Przepis można wykorzystać w dużej formie babkowej z kominem (o średnicy(...)kefir - do masy dodać ekstrakt z wanilii oraz w kilku turach przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę, wymieszać delikatnie szpatułką - masę przełożyć do formy, wyrównać - formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę wyjąc z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu, również z formy, ostudzić
Smakołyki Bereniki