Takie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie. Świetnie komponują się z różnymi owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami . A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki : 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g
Malinowa KawiarenkaTruskawkowe na maślance Zwykłe, ucierane ciasto z truskawkami i maślanką, a zapach w domu nieziemski....Delikatne, wilgotne, i tak baaaardzo truskawkowe, że już bardziej się nie da. Samo wykonanie zajmie Wam jakieś 5 minut, i niemal z tą samą prędkością zniknie z Waszego stołu, gdy tylko ostygnie. Składniki: szklanka maślanki pół szklanki oleju pół szklanki cukru 2,5 szklanki mąki
na moim stole...przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne Rafaello – ucierane ciasto z kawałkami płatków kokosa. Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika! Mam nadzieję
Ostra na Słodkocała reszta szajsu, które sprawiają, że podczas pieczenia nie masz ochoty wejść do wanny z włączonym tosterem. 2018 rok zyska najbardziej wkurzoną kucharkę świata! Do tej pory wychodzą mi ciasta ucierane, ciasta typu „wrzucić i zamieszać” oraz muffiny, bo te też jakoś akrobacji artystycznych nie wymagają. Jednym z takich ciast jest keks. W większości domów piecze się go na Boże(...)keks lub skomponować swoją). Mąkę przesiewamy. Bakalie mieszamy w osobnej miseczce z dwoma łyżkami mąki, to spowoduje, że bakalie nie opadną na dno ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. Sodę lub proszek mieszamy z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ucierając dalej, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Jak żółtka połączą się z masłem, to dajemy stopniowo mąkę
ladykitchennich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują
SMYKWKUCHNIpyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią orzeszki i całościowo jest super(...)pieczenia formy o wymiarach 21x32cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania ciasta orzechowego. W tym momencie dobrze sobie przygotować dodatki. Orzechy siekamy, kolejne mielimy, wiśnie osączamy z syropu, jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Następnie przesiewamy do masy mąkę razem z proszkiem
Smaki Na TalerzuPolecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste. składniki: 100 g masła 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 300 g twarogu 2 szklanki mąki(...)puder do posypania wykonanie: Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodaję rozdrobniony widelcem twarożek i dokładnie miksuję. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli, całość mieszam bardzo delikatnie lecz dokładnie. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem
babka w formieRemont, remont i końca nie widać choć widać już efekty :) A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i w kratkę na dokładkę :) ja za tego typu ciastami nie przepadam, zdecydowanie wole drożdżowe, ale Małżon miłuje je z całego serca więc piekę je z przyjemnością :) Rabarbarowe ciasto ucierane w kratkę 250 g mąki(...)wanilią 8 g proszku do pieczenia szczypta soli 3 ogonki liściowe rabarbaru Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę, solą i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy pianę i wszystko delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Rabarbar myjemy, obieramy. Jedną ogonki kroimy na 1 cm kawałki i wtykamy
Dzieje kuchennej WiewióryFantazyjny sernik z kakaowym ciastem. Raczej dość popularny. W sieci krąży sporo przepisów, w których łączy się masę serową z ciastem biszkoptowym. W bardzo starym przepisie, według którego piecze się ten sernik w mojej rodzinie, stosuje się ciasto ucierane. Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 125 g margaryny 2 jajka 1½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżki kakao 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub wiśniowego Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami pozostałe składniki. Białka ubić na sztywno,połączyć z ciastem. Upiec w blaszce o wymiarach 23 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 o C. Upieczony placek przestudzić, a następnie wyjąć z blachy
Praktyczna plCiasto ucierane z winogronami to sprawdzony i szybki przepis na ciasto weekendowe. Jest szybkie, bez konieczności ubijania osobno białek, puszyste i lekkie. To ciasto z owocami, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 500 g bezpestkowych jasnych winogron 5 średnich jajek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru z wanilią
Zasmakuj KuchniSezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki
Z miłości do słodkościWiem wiem , uwielbiacie ciasta jogurtowe! Dziś mam dla Was przepis na kolejne jogurtowe – tak samo łatwe i szybkie jak jego poprzednicy. Puszyste ucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało
Ostra na SłodkoJest to przepis na łatwą szarlotkę z dodatkiem budyniu. Ucierane ciasto, masa jabłkowa, masa budyniowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. Ciasto jest miękkie i puszyste. Uwielbiam ciasta z jabłkami, a to smakowało mi wyjątkowo dobrze i na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Może kolejne będzie z innymi owocami? :) Składniki na ucierane ciasto: * 2 szklanki (240 g) mąki pszennej * 1 łyżeczka
Zrób to smacznieJeżeli zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem ciast to polecam tzw. ciasta ucierane na początek. Mówiąc wprost nalezy wszystkie składniki ze sobą wymieszać, zazwyczaj mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem wszystko razem i upiec. Ot, cała filozofia. Naprawdę zakładając, że masz sprawną wage kuchenną i piekarnik porostu nie da się zepsuć tego typu ciasta. To dzisiejsze jest praktycznie
greenscarfNiedziela! Czas na ciacho! Dzisiaj przypominam Wam ten przepis na pyszne UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z SEZONOWYMI OWOCAMI Ciasto jest fajnie delikatnie wilgotne, bardzo aromatyczne i możecie dodać do niego dowolne owoce takie jak: borówki, maliny czy jeżyny. Ucierane ciasto nie zsycha się i długo zachowuje świeżość. PRZEPIS NA MOIM BLOGU TUTAJ
SMYKWKUCHNIPrzepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje. składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g masła 10 łyżek(...)szklanka mąki wykonanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach
babka w formie