ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:34/881)

Muffinki z żurwiną 90

Dziś przepis na pyszne muffinki z dodatkiem świeżej żurawiny, której ostatnio coraz więcej pojawia się w sklepach w okresie jesienno-zimowym SKŁADNIKI: 2 jaja 100 ml

Z Marcepanem
Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem 107

zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca. Mimo wszystko nie mogłam sobie odmówić i upiec kolejne szafranowe ciasto. Jest to typowe ciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady

codojedzenia
Ciasto z rabarbarem i migdałami 120

Ciasto z rabarbarem i migdałami z dodatkiem jogurtu naturalnego należy do ciast, które zawsze znajdą swoich zwolenników. Miękkie, wilgotne i słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym

Pieguskowa Kuchnia
Brzoskwiniowiec – ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i budyniem. 115

Moja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe

Wiszniówka
Babka na bitej śmietanie 96

Robiłam już wiele ciast ucieranych i babek z dodatkiem śmietany, czy śmietanki, ale nigdy wcześniej w takiej postaci. Ubita wcześniej śmietana sprawia, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i lekkie. A do tego delikatnie wilgotne, a to już ideał :-) Dodam jeszcze, że ciasto jest proste i szybkie do wykonania. Nie trzeba czekać, aż składniki się ogrzeją - wręcz przeciwnie, mają być zimne

Arabeska waniliowa
Ucierane ciasto z pestkami słonecznika 83

Pyszne, proste ucierane ciasto. Pachnie cynamonem, a pestki przyjemnie chrupią. Idealne na podwieczorek czy piknik. Upieczcie. Ciasto piekłam wiele lat temu. Dzisiaj je powtórzyłam i wymieniłam zdjęcia na jednym z portali kulinarnych i przy okazji trafiło na bloga. Następnym razem dodam mniej cukru. Dla mnie zbyt słodkie. Gdy powtarzam stare przepisy to wszystkie okazują się dla mnie zbyt słodkie. Myślę(...)szklanka cukru 25 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki śmietany 18 % 10 dag pestek słonecznika Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. 2. Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 3. Przesianą mąkę

Izabelawkuchni
Ciasto cytrynowe z makiem 69

również doskonałe ciasto do popołudniowej kawy. Słodkie, wilgotne z wyraźną orzeźwiającą nutą cytryny i maleńkimi ziarenkami maku. Po upieczeniu ciasto nasączamy syropem, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Przepis zaczerpnięty z książki Yotama Ottolenghiego "Słodko". Jak pisze autor, ciasto jest panaceum na wszelkie smutki. Ciasto cytrynowe z makiem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 3 średnie(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać wierzch, wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnia. Piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. W czasie, kiedy ciasto się piecze można zrobić glazurę, w miseczce wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch ciasta pomalować glazurą, pozostawić ciasto w formie przez 30 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 129

cieście rodem z babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka(...)resztę składników.  Gotujemy mieszając co i rusz ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Masę studzimy. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki wkładamy do miski i ucieramy. Jeśli  ciasto jest zbyt suche dodajemy dodatkowa łyżkę  śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (1/4 i 3/4). Większą   częścią  wylepiamy spód i brzegi foremki wyłożonej  papierem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada karpatkowa 150

było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą(...)karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy.  Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo

Gotowanie moimi oczami
,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 3988

Zapraszam na smaczne ucierane ciasto z niespodzianką w środku! Cały urok ciasta dają kulki serowe z nutą kokosową, które skryły się w trzykolorowym wilgotnym cieście pokryte lekką pierzynką z dodatkiem mascarpone. Ciasto: 6 jaj 2 szkl. mąki 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony 1 szkl. maku Masa serowa(...)dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek

Podróż w kulinaria
Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) 3185

Ciasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta. Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze

Smakołyki Bereniki
makowiec na cieśnie ucieranym 75

Głosów:10    Średnia:4.6/5] składniki na ciasto ucierane: 280 g mąki 250 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka(...)każdym razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt cytrynowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę makową: 350 g maku 145 g cukru pudru 4 jajka

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką 116

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki(...)możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy ------------------------------------------------------------- Sernik na zimno z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut - czas

Kulinarne przygody Gatity
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 160

Miałam w domu gruszki. Mam też jabłka, ale one mogą spokojnie jeszcze trochę poleżeć i poczekać na swoją kolej. Nic im nie będzie. Gruszki za

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka z makiem 167

Babka z makiem to kolejna propozycja ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak. Babka nie jest ani tak ciężka, jak tradycyjne ciasta babkowe, ani tak lekka, jak babki piaskowe. Przepis można wykorzystać w formie o pojemności 1,5l lub mniejszej (u mnie forma z kominem). Babka z makiem Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki

Smakołyki Bereniki