polentą. Moje bezgraniczne rozczarowanie objawiło się łzami w oczach, gdy po przekrojeniu ciasta ujrzałam perfekcyjny zakalec. Największa lebiega by się takiego nie powstydziła. Ech... Co zrobiłam źle...? Ponieważ ciasta ucierane nie są moją mocną stroną, stwierdziłam, że to z pewnością moja wina. Mając w głowie rekomendacje Maggie, przystąpiłam do drugiej tury, nieco zmieniając przepis. Efekt? Kolejny zakalec, choć już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny apetyt na kawowe ciasto, że nie mogłam go niczym zwalczyć. Zresztą, wcale nie chciałam - kawowe słodycze bowiem cieszą się u nas dużym powodzeniem i znikają zawsze zadziwiająco szybko.Szukałam odpowiedniego przepisu, ale jakoś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUcierany makowiec z jabłkami Pyszne, proste i naprawdę szybkie do przygotowania ciasto z makiem i jabłkami. Taki ucierany makowiec sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak i na święta. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a dodatek jabłek nadaje mu tej przysłowiowej kropki nad „i”. Z przepisu można przygotować dwa mniejsze makowce lub 1 większe ciasto(...)dwóch mniejszych foremkach na opcji termoobiegu i piekłam moje makowce około 35 minut. Gdy używam tradycyjnej keksówki piekę ciasto około 10-15 minut dłużej. Ciasto należy obserwować i sprawdzać jego stan patyczkiem. Po wystudzeniu nasz ucierany makowiec z jabłkami można dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
Słodkie okruszkikażdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki(...)możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką ciasto drożdżowe z owocami
Kulinarne przygody Gatitykażdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki(...)możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutka bazylii Proporcje
Kulinarne przygody GatityRABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI
SMYKWKUCHNIRobiliście kiedyś ciasta na kefirze? Jeśli nie to najwyższa pora! Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami. Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 22cm ) * kefir – 400 g * jajko – 3 szt * cukier drobny
Ostra na Słodkoniestety próba zakończyła się porażką, ponieważ rurki przebijały ciastka na wylot. Przepis cake popsy oraz na ciasto bazowe pochodzi ze strony Moje Wypieki , ale możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone
moj przepis naniestety próba zakończyła się porażką, ponieważ rurki przebijały ciastka na wylot. Przepis cake popsy oraz na ciasto bazowe pochodzi ze strony Moje Wypieki , ale możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone
moj przepis naPrzepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam! UCIERANE CIASTO Z MALINAMI. Składniki 3 jajka 125 g cukru 100 g miękkiego masła 50 g mascarpone 2 łyżki likieru amaretto 100 g mąki pszennej tortowej(...)Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika
Zakątek rozkoszy kulinarnychskładniki: 350 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 500
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem powyższych jednak wyszło coś zupełnie na opak. Niestety rzadko się zdarza, że w niedzielę mam czas na upieczenie ciasta, więc tym razem postawiłam na coś szybkiego i prostego. Ucierane ciasto z owocami – u mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić lody :)jest przepyszne. Puszysty i miękki spód, poprzetykany soczystymi owocami i słodka kruszonka
Niebieski kubek z kawabardzo bym chciała żeby tych złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też
SMYKWKUCHNIdwie babeczki, na które przepis podaję Wam dzisiaj. Piekę je używając domowego jogurtu lub kefiru. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne. Polecam ten przepis! Trzeba pamiętać, jak przy wszystkich ciastach ucieranych, aby składniki miały temperaturę pokojową, oraz aby zbyt długo nie miksować ciasta po dodaniu mąki. Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do ciasta grozi zakalcem. Wielkanocne babeczki do koszyczka
Posadzone i zjedzone