Ucierane ciasto z makiem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć
Praktyczna plBardzo lubię takie proste w wykonaniu ciasta. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a są pyszne. Tym razem u mnie ucierane ciasto z pomarańczową nutką. Ciasto wyszło niezwykle żółciutkie i pachnące. Pachniało obłędnie podczas pieczenia. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam na niedzielny podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 jajek 15 dag masła lub margaryny(...)łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Dodatkowo: ewentualnie cukier puder do posypania masło lub margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i chwilę ucieramy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie
IzabelawkuchniSkładniki: CIASTO UCIERANE: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka KRUSZONKA ORZECHOWA: orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 100 gram DYNIA KISIELOWO KORZENNA: woda 1/2 szklanki, dynia 1 kg/pokrojone kostki, przyprawa korzenna 1/2 opakowania, kisiel(...)zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę
W Mojej Kuchni Lubięcukru 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g) Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gruszka 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy(...)wlewamy do zagotowanego soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia. 5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem. Masa mascarpone 7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch
Gotowanie...to proste !Składniki: CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka(...)jajka, miękką margarynę, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem z 4 minuty, masa będzie miała zważoną konsystencję wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany
W Mojej Kuchni Lubięszklanka cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 krążków ananasa w syropie Wykonanie pysznego ucieranego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę(...)tortowa i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu. 3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym
IzabelawkuchniNiby takie zwykłe, ucierane ciasto śliwkowe, ale z dodatkiem bezowych ”czapeczek” nabiera całkiem nowego wyglądu. Klasyk w zabawnym wydaniu. A dodatkowo można wykorzystać białka, które zostaną nam, kiedy pieczemy kruche ciasteczka albo pączki . Samo ciasto ma nutkę lekko cytrynową, a dodatek śliwek sprawia, że uruchamia się nostalgiczne wspomnienie babcinej kuchni. Szybkie ciacho, które można pokochać. Składniki: 250 g masła ¾ szklanki(...)skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli, całość ucieram. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w misce i dodaję stopniowo do masy, ucieram. Blaszkę (40 x 25) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i układam połówki śliwek, wewnętrzną stroną do góry (żeby sok nie wlewał się do ciasta). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentpolewą w postaci rozpuszczonej czekolady . Zapewniam – pyszny dodatek do świątecznej kawki. Babeczki ajerkoniakowe Wielkanocne baby i babeczki w wersji keto Babeczki nie są także bardzo pracochłonne. W typie ciasta ucieranego. Jajka po prostu ubija się dodając olej z awokado oraz keto ajerkoniak , a na końcu mąkę kokosową . Kluczem do wielkanocnego look’u jest oczywiście forma – u mnie(...)małe babeczki, ale można podwoić proporcje i upiec jedną dużą wielkanocną babę. Myślę, że jest to dobry wstęp do nowego rozdziału keto ciast wielkanocnych – bab ucieranych. No ale dalsze eksperymenty dopiero za rok, bo aktualne Święta Wielkanocne dobiegają już powoli końca… Babeczki ajerkoniakowe Te keto babeczki ajerkoniakowe to wspaniały keto deser wielkanocny. Nie dość, że są piękne
Modern Cave GirlJaki jest smak najbardziej kojarzący się z jesienią? W moim wypadku to śliwki węgierki. Nie może więc zabraknąć tradycyjnego ciasta ucieranego ze śliwkami. CIASTO ZE ŚLIWKAMI Składniki: (forma 24 cm) ciasto: 125 g masła 125 g cukru250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jaja 300 g śliwek szczypta cynamonu (według uznania) kruszonka(...)mąki 30 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ostudzone masło i składniki sypkie. Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek bez pestek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie posypujemy
Bon appetit mon amieniezbyt małe kawałki. Ucieramy masło z połową cukru (50 g) i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy do mniej stopniowo żółtka i nutellę. Dokładnie ucieramy. Później do ciasta przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, rozdrobnione migdały, płatki migdałowe, kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. W drugiej misce ubić na sztywną pianę białka z pozostałym cukrem(...)piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy je i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone ucieramy z nutellą, aż powstanie jednolity krem. Następnie smarujemy nim górę wystudzonego ciasta. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę. Smacznego Artykuł Ciasto z Nutellą i migdałami pochodzi
PatiGotujełyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch. Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, jest idealną bazą
W Mojej Kuchni Lubięciasta jest prawdziwym rarytasem. Ciasto z musem śliwkowym Przepisów na ciasta śliwkowe jest dużo. Ucierane, kruche, biszkoptowe, drożdżowe… śliwki w ciastach odnajdują się jak śliwki w wodzie Ubóstwiam ciasta ucierane ze śliwkami. Piekę je dość często zwłaszcza kiedy te owoce są szeroko dostępne. Mus śliwkowy w wersji na słodko to jedna z propozycji na zastosowanie śliwek w cieście
mecooksKolejna propozycja dla wielbicieli ciast ucieranych z owocami. Sezon obfitujący w rabarbar należy wykorzystać możliwie najlepiej, stąd też kolejne ciasto z rabarbarem, jednakże urozmaicone smakiem pomarańczy. Ciasto, jak każde ucierane jest proste i pysznie. Mocno wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach. Nie make go zabraknąć również na waszym stole. Polecam bardzo. Składniki: 400 g rabarbaru 280 g cukru(...)pomarańczy. Dodajemy stopniowo mąkę, zmielone migdały, proszek i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do gładkości. Wrzucamy rabarbar wraz z sokiem, jaki owoce puściły. Mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wygładzamy i posypujemy garścią płatków migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonJednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika. Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza(...)celów) 5 łyżek cukru Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Ser i ziemniaki mielimy. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciemne ciasto na spód. Wszystkie składniki ucieramy w misce drewnianą łyżką i przekładamy na dno blaszki. Ser i ziemniaki ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym masłem i budyniem w proszku. Osobno ubijamy białka
Trzeci talerzUcierana babka marmurkowa Wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę Babka marmurkowa ucierana, miękka, wilgotna i bardzo smaczna jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Długo zachowuje świeżość, pięknie prezentuje się na stole i... błyskawicznie z niego znika. Babkę marmurkową ucieraną można upiec w zwykłej keksówce lub w foremce na babki. Proporcje z tego przepisu pasują do: dwóch foremek(...)kominem o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm lub jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata