Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym to jedno z ulubionych ciast wielkanocnych. Jest aromatyczne, wilgotne i smaczne, a teraz podpowiem Ci, jak jeszcze bardziej je ulepszyć poprzez dekorację. Sposób na jeszcze lepsze ciasto z marchewką tkwi w kreatywnym dekorowaniu. Możesz zacząć od cytrynowego kremu, który świetnie komponuje się z aromatycznym ciastem. Aby go przygotować, wystarczy zmiksować klasyczny krem maślany z sokiem(...)smak doskonale zbalansuje słodycz ciasta marchewkowego. Kolejnym krokiem jest udekorowanie ciasta marcepanowymi jajeczkami. Kolorowe jajeczka ułożone na wierzchu ciasta dodadzą mu świątecznego charakteru. Dodatkowo, aby nadać ciastu marchewkowemu więcej chrupkości i smaku, możesz posypać je posiekanymi włoskimi orzechami. Włoskie orzechy świetnie komponują się z delikatnym smakiem ciasta, dodając mu interesującej struktury i kontrastu. Po udekorowaniu ciasta cytrynowym kremem, marcepanowymi jajeczkami
codojedzeniaProste ciasto ucierane, które dzięki truskawkom i waniliowej kruszonce smakuje jak wypiek z najwyższej półki ;). I ten zapach unoszący się podczas pieczenia...Ciasto pieczemy z dodatkiem maślanki, dzięki czemu dłużej pozostaje wilgotne i smakuje wspaniale nawet na drugi i kolejny dzień. Nie dajcie się namawiać - upieczcie to ciasto póki jeszcze trwa sezon na truskawki :). Uwaga - mocno wciąga, na jednym kawałku(...)przekroić na pół ( duże truskawki można podzielić na mniejsze części ). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i bardzo puszystą masę ( zwykłym mikserem ręcznym ucieranie powinno trwać minimum 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując
Opowieści z piekarnikaciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam, pamiętam jednak, że potem w domu szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam(...)obtaczam w mące, jak piszą niektóre przepisy, bakalii jest tak dużo (jak mnie poniesie nawet bywa pół kilo), że nigdy nie zdarzyło mi się, by opadły bliżej spodu ciasta. Ucieram. Gotowe surowe ciasto jest czasem tak gęste, że do foremki przekładam je łyżką, czasem na tyle płynne, że daje się wylać do naczynia. Myślę, że jego konsystencja zależy od wielkości
I tu będę miała takie tepralinki, zanim polewa stężeje. Smacznego :) Roladę kroić ostrym nożem lub wykorzystując pewien trik, który przedstawia filmik ;) Przepis bierze udział w akcji #beko #ciastojakzobrazka Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżemy , marcepan , maślanka , miód , polewa
https:KKuchniaMniamJedno z najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam ! Składniki : 200 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 % 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Słodka Strefawpisują się w polską tradycję. Już raz prezentowałam wam przepis na idealnie wilgotną i aromatyczną babkę ( przepis tutaj ) i tym razem choć w nieco innym kształcie przedstawię wam pyszne ciasto ucierane z oryginalnymi dodatkami. W sumie zrobione pod dyktando mojego męża, który akurat miał ochotę na coś mniej skomplikowanego i przyznam że był to dobry pomysł. W paru słowach(...)przypalić. W momencie gdy zaczynają się rumienić zdejmujemy z ognia i przesypujemy na papier lub do osobnego naczynia by nieco przestygły. Przestudzone dodajemy do ciasta. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy
vaniliowoczekoladowamrożoną borówkę do wypieków lub dodaję do nich dżem, który zawsze gotuję w sezonie na borówkę. Dzisiaj pozwoliłam sobie dodać do ciasta dżem z borówki . Kardamonowe ciasto to typowe ciasto ucierane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Jest wilgotne i bardzo pyszne. Lubię wypieki z kruszonką. To po prosty sposób na dekorację ciasta. Jeśli nie macie ochoty na kruszonkę zawsze możecie oprószyć
codojedzeniarabarbar regularnie, odrasta przez całe lato aż do września. Dlatego zawsze mam długo, długo świeży rabarbar nawet jeszcze wczesną jesienią. Ale wróćmy do ciasta z rabarbarem, które jest prostym ciastem ucieranym i praktycznie można je przyrządzić na poczekaniu. Niewiele składników, a efekt jak zwykle smaczny i idealny do popołudniowej kawy. Ciasto z rabarbarem Składniki: okrągla forma o średnicy
codojedzeniasię jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze(...)się z jakimiś rodzinnymi spotkaniami czy też spotkaniami z przyjaciółmi, które zwykle w weekend mają miejsce. To idealny czas na cieszenie się pysznym ciastem, obecnością miłych nam osób i nie liczeniem kalorii Drukuj Ucierany placek ze śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 g mąki 250 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki śmietany
Mieszam w GarnkuLubicie ciasta z jabłkami ? Jeśli tak, to dzisiaj polecam szybkie, proste i smaczne ciasto ucierane. Składniki: Ciasto: •25 dkg margaryny •25 dkg cukru pudru •6 jajek •50 dkg maki pszennej •1 łyżeczka proszku do pieczenia •200 ml śmietany 18 % •80 dkg jabłek •cynamon lub przyprawa do piernika •cukier do posypania(...)jabłek •cukier puder do posypania ciasta 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku. 2. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka. 3. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejszą połowę ciasta. 4. Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto
Kuchnia u BietkiKolejne ciasto ucierane z owocami teraz dodatkiem śliwek węgierek. SKŁADNIKI: 40 dag śliwek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło(...)śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmąka pszenna – 250 g* cukier – 120g* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło – 125 g* jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.Masło ucieramy z cukrem.Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka
Ostra na Słodkododać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić. Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący karmel. Zmiksować i wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą(...)krojenia. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki
https:KKuchniaMniamPrzepis na puszyste ciasto pomarańczowe mięciutkie i wilgotne , o niesamowicie intensywnym smaku i zapachu. Udekorowane lukrem pomarańczowym oprószonym wiórkami kokosowymi. Ciasto pomarańczowe jest to ciasto ucierane , które jest proste w przygotowaniu i szybko się robi. Przepis na ciasto pomarańczowe znalazłam u moje wypieki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO POMARAŃCZOWE MIĘCIUTKIE I WILGOTNE SKŁADNIKI: *na tortownicę(...)szpatułka miarka waga szklanka 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Jak wykonać ciasto pomarańczowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Przygotowanie . Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ 2. Ciasto . Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy
Rita creativesię rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino
https:KKuchniaMniam