ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:84/220)

Szarlotka spod samiuśkich Tater 108

łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek(...)papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowaną część ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, żeby się podpiekł. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Podpieczony spód posypać bułką tartą, żeby wchłaniała sok z jabłek podczas pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto „Tulipan” 467

drugiej – 2 łyżki kakao, do trzeciej – 0,5 szklanki maku i do czwartej – 1 kisiel wiśniowy. W każdej z osobna ciasto wymieszałam. Dużą prostokątną blaszkę  wysmarowałam margaryną i wysypałam tartą bułką. Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C.  Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam

mojewypiekiinietylko
Nocny drożdżowiec 308

mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec

upichcic
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 145

Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody  Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie

Czerwona Porzeczka
Kruche ciasto z nektarynkami 147

mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut.Nektarynki obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy(...)upieczenia się spodu.W tym czasie przygotowujemy również kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków.Na lekko ostudzone ciasto wrzucamy pokrojone nektarynki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180`C i pieczemy około 25 minut - Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, choć dużo lepiej

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa 200

zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej.  Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) )Składniki(...)nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około 10-12 minut do zarumienienia.Jeżeli wolicie tradycyjną metodę (choć wtedy ciasto będzie miało inną konsystencję i wygląd) gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut.W

Słodkie Przyjemności
Tarta śliwkowo- migdałowa 127

dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo w gębie".  Przepis(...)Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.  Składniki tarta

Krakowskie smaki Ani
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 151

stolnicę. Dodać żółtka i dwie łyżki zimnej wody. Zimne masło posiekać nożem i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Spód formy do tarty lub do tortów o średnicy(...)wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę i podwinąć boki. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 35 min, aż kruche ciasto będzie złociste. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Jeżeli ciasto się podniesie, to jeszcze raz je ponakłuwać żeby opadło. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia. Galaretka z owocami: Z obu puszek

Passions hobbies life
ucieraniec przekładany makiem i jabłkami ze śmietaną galaretkową... 123

dobrze utrzeć mikserem dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto buraczkowe 150

wytrawnymi... Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180  g brązowego cukru 3 jaja(...)proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Uszka wigilijne 627

produkcje uszek już ruszyła...a u Was??Składniki;Ciasto;150 g mąki,jajko,ciepła woda,sól,Farsz;80 g suszonych grzybów,30 g czerstwej bułki,bułka tarta(...)cebula,sól,pieprzWykonanie;Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka.Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno siekamy i przyrumieniamy na oleju. Bułkę moczymy w wodzie i odciskamy.Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy grzyby, cebulę i bułkę. Dodajemy trochę bułki tartej i przyprawiamy. uformowane uszka

Anioły w kuchni
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 316

łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba.Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed

Grunt to przepis!
Kulki mięsne 155

SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej(...)formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza ziemniaczana 448

szanowny malzonek byl bardzo zadowolony. Poza tym pasuje jako kolejna propozycja w ramach Ziemniaczanego tygodnia.Co do samej pizzy, to jedyny trud jaki sobie trzeba zadac to tarcie ziemniakow. Poniewaz jednak trzemy ja na srednich oczkach nie jest to zajecie szczegolnie ciezkie.Ciasto jest dosc proste, takie jak na pizze byc powinno. W polaczeniu z dodatkami tworzy pozywne danie. Oczywiscie moje(...)mocarellabazyliaolej do smazeniaWykonanie:Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola.Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty.Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°CW tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy

Przysmaki Karolki
Tarta Rafaello 403

córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa

Kulinarne przygody Gatity