Zerwałam ostatnie już malinki. Drobne były ale słodziutkie więc wykorzystałam je i upiekłam ten serniczek malinowy. Zwykły, prosty serniczek a znika migiem.składniki:1 kg sera
Monia miesza i gotujesernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm ) Ciasto - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kostki masła - 0,5 szklanki cukru - 1 całe jajko+1 żółtko - 2 łyżeczki śmietany Masa serowa - 1 kg. twarogu mielonego(...)pudru - 150 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki - polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie ) Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę
Kuchnia z widokiem na ogródPodczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z
Monia miesza i gotujezagniatam na gładkie ciasto. Odstawiam do lodówki w zamykanym pojemniku i przez tydzień - półtora tygodnia mogę go użyć do zrobienia na przykład szybkiej tarty. Nie ma obaw, że takie ciasto się zepsuje, gdyż nie w nim nic poza tłuszczem i mąką. Wielką zaletą takiego ciasta jest niezwykła kruchość i delikatność
Codzienna kuchnia niecodziennagrudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Piec w temp
Fabryka pomysłówUdało mi się zakupić ser Wieluń, który niedawno Wam prezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi
Monia miesza i gotujekalafiora składniki i przepis na ciasto tu składniki na nadzienie: 400g kalafiora 50 g sera Mimolette 50 g sera Gouda 2 jajka 100 ml śmietany 3 łyżki mleka sól, pieprz 1/4 łyżeczki mielonego kminku masło do posmarowania foremek wykonanie Ciasto przygotowujemy według przepisu i wypełniamy nim wysmarowane masłem 4 foremki do małych tart. Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy
Przysmaki Karolkimąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajafolią spożywczą, wkładamy do lodówki na min 1 godzinę porzeczki oczyszczamy, zasypujemy cukrem gotujemy, dosypujemy kisiel, dokładnie mieszamy białka ubijamy na pianę stopniowo dosypujemy cukier i skrobia Ciastem wyklejamy formę na tartę lub prostokątną blaszkę, podpiekamy około 15 minut w temp 190"C Następnie wykładamy owoce oraz bezę, zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut, aż zarumieni się beza Podajemy
Luźna Kuchniawymieszać. 4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia a następnie
A Ty Smakuj Mniespód: Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały
Moje pyszne gotowanieKochani dziś mam dla Was przepis na tartę , którą zrobiłam z okazji dnia mamy:) Ponieważ zaczął się sezon truskawkowy właśnie te owoce pojawiły się na mojej tarcie :) ale również banany i winogrona:) ciasto: 160 g mąki 60 g cukru pudru 30 g kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego krem 500 g serka mascarpone pół
Cukier&Puder"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie Przyjemnościminut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier
Słodkie Przyjemności