składniki:2 szklanki mąki4 jajka1 szklanka cukru2/3 szklanki oleju rzepakowego1 mały jogurt naturalny (150 g)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solitruskawki ok 300 gDo miski wbić
Monia miesza i gotujeskładniki:1 kg sera dwukrotnie zmielonego5 jajek125 g margaryny lub masła1 niepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego1 budyń waniliowy8 fig2 garście płatków migdałowych Krestodo wyłożenia formy
Monia miesza i gotujeDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu
Monia miesza i gotujePyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.składniki:120 g masła
Monia miesza i gotujefarsz:4 ziemniakiokolo 900g dyni1 czerwona papryka2 cebule4 jajka250ml mleka40g boczku wedzonego30g sera gouda1 papryczka chilisol, pieprzoliwa do smazeniawykonanie:Najpierw robimy ciasto zagniatajac na jednolita mase wszystkie skladniki. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkladamy do lodowki na pol godziny.Ziemniaki obrac, pokroic w kostke i gotowac w osolonej wodzie przez okolo 15 minut. Odcedzic.Na 2 lyzkach oliwy podsmazamy boczek wedzony(...)chwile.Przygotowane warzywa mieszamy razem z jajkami, mlekiem i startm serem. Doprawiamy sola i pieprzem.Ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej i wylozyc nim naczynie do tart. Wykladamy dno i brzegi. Na ciasto wykladamy farsz.Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 45 minut.Smacznego
Przysmaki Karolkiurodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka(...)łyżka wodySposób przygotowania:Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościmargaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa:75 g mlecznej czekolady;3 czubate łyżeczki margaryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Spoób przygotowania:Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.Do drugiej miski(...)rozpuszczoną, letnią margarynę.Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut.Upieczoną babkę wystudzić i wyjąć z formy.W
Gospodyni Miejskasoli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą(...)maśle. Dodaję grzyby i duszę do miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Grzyby mieszam z bułką tartą, dodaję delikatnie pianę z białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem
W kuchni Karmel-itkirównież dodajemy do ciasta. Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki. Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityczęści – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. 4. Posmarować formę masłem oraz posypać bułką tartą, następnie wyłożyć w niej ciasto wyjęte z lodówki. 5. Ciasto zapiec w temp 180 stopni przez 15-20 minut. 6. Ostudzić
Fabryka pomysłówłyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki czerwonych winogron sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki tartego parmezanu krem balsamiczny - do smaku Wszystkie składniki do spodu przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, jeśli trzeba odciąć twardy trzonek(...)samą patelnię wlać ocet winny i wrzucić posiekane grubo orzechy oraz połówki czerwonych winogron. Wymieszać i zdjąć z ognia i połączyć z brukselką. Schłodzone ciasto rozwałkować - u mnie na kształt prostokąta. Posypać tartym parmezanem zostawiając ok. 3 cm z każdej strony - boki będą zawijane. Rozłożyć brukselkowe nadzienie i założyć boki ciasta, by przytrzymały nadzienie. Wstawić do piekarnika
KUCHARNIAdrobiowymi kęskami i mixem sałat Składniki:na kurczaka w cieście naleśnikowym i panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny(...)czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik.Składniki na sos mieszamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta, wcześniej sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu(...)owocu. Żeby uzyskać więcej soku, cytrynę należy przycisnąć dłonią do blatu i kilka razy toczyć - dzięki temu pękną cienkie błony otaczające pojedyncze pęcherzyki z sokiem. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): na ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli na masę cytrynową: 50 g masła
W SMAKgodzinę lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki tortownica 20 cm i keksówka 22 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek i poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem ciasto piec w 200C około 40 minut i z blaszek dopiero wyjąć jak wystygną ciasto
W Mojej Kuchni Lubięczasie rozwałkowujemy ciasto. Nie mam blaszki do tarty więc użyłam sylikonowej- i to był błąd :) ale udało się uratować tartę. Ostrożnie wyjmujemy pomidory z blaszka z piekarnika. Przekładamy na deskę z ręcznikiem papierowym. Tym razem pomidory przekładamy do blaszki lub foremki skórką do góry i przykrywamy ciastem, dokładnie je dociskając. I znowu hop siup do piekarnika
ClauditteMissCooking