ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:72/220)

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 172

marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je  naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 szklanki drobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki(...)olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik cappuccino 147

tarta czekoladaSposób przygotowaniaciastoOddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać

Mix smaku
Ciasto marchewkowe 243

tartej marchewki (na jarzynówce) 3 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów w płatkach łyżka cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon i cukier waniliowy. Ciągle mieszając powoli wlewamy olej. Następnie dorzucamy startą marchewkę oraz rodzynki i migdały. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! Post Ciasto marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami 159

uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut

Kolizje Smaków
Quiche z cukinią 161

folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Poprzycinać wystające brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch/fasolę/kulki ceramiczne jako obciążenie

Gospodyni Miejska
ciasto kokosowe ze śliwkami i błonnikiem... 146

mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach na dość gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie ciasto z truskawkami 246

galaretka truskawkowatruskawki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy.Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń

Smakowity Blog Kulinarny
Tęczowe lizaki 167

dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki

Ciastkozercy
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 198

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku(...)tutaj brak :D W trakcie wieczornych pogaduch okazało się, że także Agnieszka z najsmaczniejsze.pl ma figi i też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne figowe wypieki - moja tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają

Smaczna Pyza
Tarta cytrynowa z winem 187

CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej*   80 g cukru pudru*     1 jajkoMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy(...)kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut

kolorowotorcikowo
Chrupiące pałeczki z kurczaka 588

które prezentuję poniżej:  Chrupiące pałeczki z kurczaka Składniki: 10 podudzi z kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki  1/2 szklanki mleka  ok. 1/4 szklanki  wody 1 jajko sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie  dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia Podudzia myjemy, wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem soli(...)temu  będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz. Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia  maczamy w cieście naleśnikowym,  wkładamy do bułki tartej,  obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szarlotka na kruchym spodzie 306

Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć(...)ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st. Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę a około 200 g zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier waniliowy i łyżkę bułki tartej, wymieszać i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 153

zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albojak  tradycyjnie jak ruskie.Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)smażymy składniki na farsz wraz z wołowinąrobimy sos beszamelowy z natką pietruszkismażymy i wyrabiamy ciasto w garnkuwyrabiamy ciasto na stolnicyciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje mięsai przykrywamy mięso ciastemwycinamy szklanką kołeczka i zalepiamysmażymy pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Serowa tarta z brzoskwiniami 191

widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji.  Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał z myślą o domownikach i musiał(...)smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i podpiec przez około 15minut. Wystudzić. Masa serowa

Fabryka pomysłów