Ciasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka GotujeDziś u mnie tarta z owocami.Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy )Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła4 łyżki cukru pudru1 jajko + 1 żółtkoew. 1-2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać
kolorowotorcikowostarej. W ten sposób mój pomysł na remont zakończył się bieganiem po schodach z brytfanką. Jestem udana, nie ma co. Tym czasem zapraszam na pyszną tartę. Składniki ( forma o średnicy 28 cm) ciasto: 200 g masła 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 300 g mąki 3 łyżki śmietany 18% masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 6 łyżek kaszy mannej
ciastkarnia na kruchym spodziepieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika(...)obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)SKŁADNIKI500g zielonych szparagów1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula2 ząbki czosnku4 jajka ugotowane na twardoduża garść świeżego oregano200g śmietany 30%1 jajko100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu(...)posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek.Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano
Moje Kuchenne Rewelacjefolie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika. W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut
BaRepasproszkiem i i utrzeć na gęste ciasto dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat
W Mojej Kuchni LubięJest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe
Przepisy i porady kulinarnebyć wsypać mąkę z proszkiem i uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięzamienił w potwora. Nabijają się ze mnie ile wlezie, ale przynajmniej można się trochę pośmiać - a przy takim nawale pracy to ważne. W środę z C. pojechaliśmy na trzecie urodzinki synka jego brata - czułam się, jakbym w ogóle nie wyszła z hotelu - wszędzie biegające i krzyczące dzieci. Trochę to straszne. Ale chyba po prostu nie byłam w nastroju.Dzi(...)postaci zakalca, tym razem więc postanowiłam wybrać coś bezpieczniejszego. Coś, co musi się udać. A więc kruche ciasto. A jak agrest, to musi być beza na wierzchu - to przecież połączenie idealne. Ostatnio nęcą mnie maleństwa wszelakie, zamiast więc jednej dużej tarty, upiekłam sześć mniejszych. C. spróbuje dopiero, jak wróci z pracy, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRabarbar jest zdecydowanie moim smakiem z dzieciństwa. Pamiętam jak zajadaliśmy się nim, maczając go w cukrze :) To także pyszny kompot i ciasto mojej mamy "skubaniec". Mniam. Ja dzisiaj zapraszam na tartę z rabarbarem i galaretką, wygląda smakowicie i myślę, że tak też smakuje. SKŁADNIKI: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 1 jajko szczypta(...)chwilę gotować, aż zmięknie, po czym go odcedzić i ostudzić. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy na tartę. Piec na złoty kolor w 200 stopniach ok 15 minut. Po upieczeniu ciasta, na wierzchu ułożyć rabarbar i zalać całość lekko tężejącą galaretką. Odstawić
Kuchnia w opałachimienin. Nie jest to deser dietetyczny, ale ze względu na specjalną okazje zdecydowałam się go zrobić. Moja wersja jest mało słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru. TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE Składniki na ciasto: - 260 gram mąki - 150 gram margaryny - 1 jajko - łyżka jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki
Zgrabne Gotowanieszybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej
Niezły Młynekpapkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz
NaKońcuJęzyka