pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie, po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj, (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić
Delicious Titbitsswojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką
SMYKWKUCHNIByła malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram
OstryKęsKtóregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko
Brzuszki ŁakomczuszkiNajprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia
Pasja SmakuCiasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka GotujeDziś u mnie tarta z owocami.Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy )Składniki na ciasto:2,5 szkl. mąki200 g masła4 łyżki cukru pudru1 jajko + 1 żółtkoew. 1-2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać
kolorowotorcikowostarej. W ten sposób mój pomysł na remont zakończył się bieganiem po schodach z brytfanką. Jestem udana, nie ma co. Tym czasem zapraszam na pyszną tartę. Składniki ( forma o średnicy 28 cm) ciasto: 200 g masła 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 300 g mąki 3 łyżki śmietany 18% masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 6 łyżek kaszy mannej
ciastkarnia na kruchym spodziepieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika(...)obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)SKŁADNIKI500g zielonych szparagów1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula2 ząbki czosnku4 jajka ugotowane na twardoduża garść świeżego oregano200g śmietany 30%1 jajko100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu(...)posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek.Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano
Moje Kuchenne Rewelacjefolie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika. W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut
BaRepasproszkiem i i utrzeć na gęste ciasto dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat
W Mojej Kuchni LubięJest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe
Przepisy i porady kulinarnebyć wsypać mąkę z proszkiem i uytrzeć mikserem ze 2 minuty na dużych obrotach na dość gęste ciasto tortownica 24 cm- wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto owoce umyć i osuszyć, śliwki wypestkować, ogonki gruszek owinąć folią gruszki postawić do ciasta i powkładać śliwki piec w 200c około 40-45 minut, ciasto wyjąć
W Mojej Kuchni Lubię