Rewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek(...)jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć
Ala piecze i gotujemąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wody1 łyżeczka soliZ podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 150st.5-6 plastrów boczku1 średnia cebula (dodałam od siebie)1 szklanka startego parmezanu (dodałam od siebie)2 jajka4 łyżki jogurtu naturalnego
bastalenawersję. Efekt naprawdę rewelacyjny! Ciasto:250g mąki pszennej, 50g cukru pudru, szczypta soli, 150g masła, skórka z 1 cytryny. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i skórkę z cytryny. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec(...)mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i dodać plasterki masła, mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Wylać na przestudzone ciasto. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki. Owoce umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Udekorować wierzch tarty. Smacznego:)Jeszcze kilka słów na temat mąki kokosowej i cukru kokosowego...Zarówno mąka jak i cukier mają mocny
Z miłości do słodkościwykorzystać do pieczarek...były bardzo smaczne...najlepsze na ciepło..Takie pieczarki można zrobić również w panierce jak schabowe...najpierw maczane w jajku, a potem w bułce tartej..lub w cieście naleśnikowym.. pieczarki kleiwo panierka american crispy chicken Kleiwo: Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część kleiwa wsypać do naczynia i zalać zimną wodą,dobrze wymieszać
Moje domowe kucharzenieapetycznie prawda? Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja foremka(...)Układamy ciasto w foremce, dociskamy boki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Krem: Przygotowuje zwykły budyń śmietankowy, zgodnie z przepisem z jedną uwagą. Zmniejszmy ilość mleka o ok. 100 ml. Można osłodzić do smaku - 2 łyżki. Po ugotowaniu i wystygnięciu, miksujemy budyń dodając pomału 2 łyżki masła. Konfitura: Ten patent podpatrzyłam
Mój Smak na Życiemąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu babki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieCiasto francuskie jest takim produktem , które zawsze mam w lodówce na czarną godzinę.Można z niego w kilkanaście minut przygotowac przysmaki zarówno na obiad , deser , jak
Ostra na Słodkokakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka.Ubijamy piane z białek- dodajemy szkl cukru- na sztywną pianę. Pianę rozsmarowujemy na jabłka. Wyciągamy trzecią część ciasta z zamrażarki I trzemy ją na grubych oczkach na tarce- bezpośrednio na ciasto. Gotowe :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 35-45 min. Smacznego
Smaki Edytypaski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac .Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „.Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).Podajemy
Ostra na SłodkoCiasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE(...)Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym
w mojej kuchniwystudzić.Przygotowanie masy:Budyń ugotować i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem..Ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce. Na schłodzony krem wysypać owoce.Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam(...)dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę.Uwierzcie mi jednak, że to ciasto jest tak pyszne, że nie chciałam czekać ze zrobieniem zdjęć do następnego razu :) Mimo, że krem trochę się rozjeżdża, to biorąc pod uwagę smak, jest to drobiazg :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na nadzienie: Średnia cebula 5 Łyżek masła 100ml śmietanki 12% 3 kaszanki 400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno(...)PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c. Cebulę szatkujemy w piórka
Pyry na GazJesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba.A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach
Smaczna PyzaCzasami lubię przyrządzać desery, na przygotowanie których nie potrzeba zbyt dużo czasu. Jednym z nich jest tradycyjna tarta portugalska, z masą budyniową. Całkowity czas przyrządzania to około 45 minut, a więc dość krótko jak na ciasto, dodajmy do tego, proste i bardzo smaczne ciasto.Potrzebujemy:- 250 ml mleka- 250 ml śmietany 30%- 175 g cukru- 50 g mąki pszennej(...)minut, cały czas mieszając. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę.Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy.Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko zbrązowić. Smacznego!!!Źródło: "Słodkie inspiracje" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchnizrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego.Składniki:300 g jabłek0,5 szklanki cukru1,5 szklanki mąkirodzynkiorzechy0,5 szklanki oleju1 łyżeczka sody1 jajk0Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, bakalie, mieszamy i odstawiamy(...)składniki i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem
Ciastkozercy