ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:68/220)

banany pod śliwkami w ucieranym cieście... 159

cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę utrzeć na gęste ciasto tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką w blaszce rozsmarować połowę ciasta i położyć dość duże banany resztę ciasta rozsmarować na bananach i poukładać wypestkowane śliwki piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 485

sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą(...)lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło.Ciasto kroić nożem w plastry i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia

Grunt to przepis!
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 134

likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej formy na tartę. Syropu jest dużo, ale tak ma być - większość wsiąknie w ciasto, a reszta zbierze się w otworze po kominku. Ja dodaję do niego od razu po nasączeniu

KUCHARNIA
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 224

wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem).  Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste.  Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni
Mazurek orzechowo-czekoladowy 151

Bardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale

Monia miesza i gotuje
Pierogi z mięsem 187

małe kawałki. Wrzucamy cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu

Kolizje Smaków
Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 216

Coraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soliKrem

sama złodycz
Ciasto ze śliwkami 253

Ciasto ze śliwkami Proste, szybkie, smaczne. W sam raz na wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi ! :) Składniki: ½ kostki masła 1/2 szkl kwaśnej śmietany 2łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta ½ szkl(...)cukru Trochę śliwek 2 jaja 2szkl mąki Wykonanie: Jajka utrzeć z masłem i cukrem Potem dodać mąkę proszek i śmietanę Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Na blaszę wylać ciasto Śliwki przekroić na pół wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki Śliwki poutykać w ciasto Piec w 180 stopniach przez 35min Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie

Bonapetit2xM
Ciasto czekoladowe z gruszkami 302

Dziś zapraszam na bardzo proste ciacho. W smaku podobne do brownie, też wilgotne ale bardziej puszyste. Do ciasta dodałam kawałki gruszki i odrobinę aromatu

Monia miesza i gotuje
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3216

lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Chleb Pszenno-Żytni na Zakwasie z Siemieniem Lnianym 144

wyrabiamy mikserem lub mieszając łyżką do połączenia się składników. Następnie przekładamy do dwóch keksówek (o długości 25 cm lub 30 cm) wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno zrównać się z keksówką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnia, spryskujemy wierzch chlebków wodą i pieczemy około 60 minut. Ciasto zdecydowanie podrośnie i zarumieni się

Made By Mom And Son
Małe szarlotki 198

już jest zagniecione, wkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego

Aga w kuchni
Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem 152

szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :) Składniki: ok. 12 babeczek-bułeczek na ciasto: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki cukru brązowego, 1 żółtko, szczypta soli, 2 czubate łyżki tartych migdałów, 1 szklanka wody, pozostałe składniki: 150 g serka Almette śmietankowego, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki cukru(...)łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą cześć mąki, cukier z wanilią, żółtko, tarte migdały i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki. Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem

Moniki Smakołyki
Tarta ze szpinakiem 201

baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki(...)ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto

Amatorka kuchenna
Babka adwokatowa 199

mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej.Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min.Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę

Mix smaku
Chleb na płatkach owsianych 158

czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.         Smacznego:)  Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Wielkanocny zajączek limonkowy 112

wycisnąć sok, dodać do ciasta.  Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę).  Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z kruszonką 193

skórkę z cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki  Wszystkie składniki wymieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com