ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:82/220)

Podwójnie czekoladowa tarta 356

sił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza tym, dodatkowych sił nigdy za wiele, tak mi się przynajmniej wydaje.  Zapraszam na podwójnie czekoladową tartę!"Składniki: 150 masła200 g mąki100 g cukru 30 g owsianych płatów 1 jajko Krem : 180 ml śmietany 280 g czekolady 2 łyżeczki masła(...)zawijasy.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne

Słodkie Przyjemności
Rolada makowa 189

strucla a rolada.   Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy   Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy   Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy

Maminek kulinarny
Chleb pszenny z czosnkiem 166

Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego).Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna

Gospodyni Miejska
Kruche grzybki z serem i wędzonym łososiem. 190

Zamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna  i zafundować fajną przekąskę  w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 żółtka  płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy

Malinowe Pocałunki
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 204

dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki(...)opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g pieczonej dyni, u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z malinami i borówkami 225

ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców sezonowych :-) Serek przekładamy do miski

kuchnia do kwadratu
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 377

Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.składnikiciasto kruche (ok 24 szt)200 g mąki120 g masła1(...)łyżka kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki solifarsz  ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść  ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać

Stare Gary
Tarta z jabłkami i miodem 148

pokroić na mniejsze cząstki.  2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy i nakłuć ciasto widelcem . 3. Jabłka ułożyć na spodzie i polać miodem. 4. Piec w temp 190 st. C do zrumienienia ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Pizza z salami i mozzarellą 120

umiem się mu oprzeć. Przepis podkradłam mamie :) Jak zwykle okazał się niezawodny.  Tym razem przygotowałam prostą pizzę z salami, pomidorem, czarnymi oliwkami i mozzarellą. Ciasto - mała porcja (na formę od tarty) 250 gram mąki 1/4 droższy 1/3 szklanki ciepłej wody sól, pieprz Wszystkie składniki zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Ciasto

Mój Smak na Życie
Prawdziwy biszkopt z kakao 172

cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam

prawdziwe jedzenie
Pomysł na szybkie i smaczne danie: tarta ze szpinakiem i twarogiem 168

dziś chcąc nadrobić zaległości zapraszam na błyskawiczne, wegetariańskie danie. Wszyscy znamy przepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety.  A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg?  Co Wy na to?   SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g 1 opakowanie sera białego 250g 1 jajko czosnek(...)wbijamy jajko, aby związać całość. W okrągłej formie umieszczamy ciasto francuskie zawijając go na brzegach, wykładamy na ciasto farsz i zapiekamy ok.30 minut w temp. 190-200 stopni. Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki temu stężeje. SUGESTIA Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp

Zofiana
Uszka do barszczu 174

takie robiłam. (stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim(...)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można

Stare Gary
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 212

sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać  liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą

RAROSSA
KRĄŻKI CEBULOWE 139

grube plastry i dzielimy je na krążki. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, szczyptę soli i mieszamy, aż wyjdzie nam konsystencja ciasta. Nasze przygotowane krążki obtaczamy w cieście i następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krążki smażymy na oleju (polecam frytkownicę). Usmażone krążki cebulowe odsączamy z oleju i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 145

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego(...)trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka

Kitchens Alphabet