ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:85/220)

Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 316

łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba.Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed

Grunt to przepis!
Kulki mięsne 155

SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej(...)formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza ziemniaczana 448

szanowny malzonek byl bardzo zadowolony. Poza tym pasuje jako kolejna propozycja w ramach Ziemniaczanego tygodnia.Co do samej pizzy, to jedyny trud jaki sobie trzeba zadac to tarcie ziemniakow. Poniewaz jednak trzemy ja na srednich oczkach nie jest to zajecie szczegolnie ciezkie.Ciasto jest dosc proste, takie jak na pizze byc powinno. W polaczeniu z dodatkami tworzy pozywne danie. Oczywiscie moje(...)mocarellabazyliaolej do smazeniaWykonanie:Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola.Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty.Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°CW tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy

Przysmaki Karolki
Tarta Rafaello 403

córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa

Kulinarne przygody Gatity
Babka pomarańczowa z makiem 192

wysmarowania formy na babkę.Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Sposób przygotowania:Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.Miękką margarynę wraz(...)otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 50 minut.Babkę wystudzić i wyjąć

Gospodyni Miejska
Szarlotka biszkoptowa 179

Wspaniała, delikatna i pachnąca cynamonem z dużą ilością jabłek..  Uwielbiam takie ciasta.. Polecam, naprawdę jest przepyszna. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Ciasta słodkie i wytrawne"                H. Lipińskiej, A Woźniakowskiego z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubitej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. całość dokładnie wymieszać. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wlać do niej 2/3 ciasta a następnie na to wyłożyć na wierzch jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem i całość przykryć pozostałą ilością ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
KROKIETY ZIEMNIACZANE 189

bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka, sól oraz pieprz. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie z wyrobionego ciasta formujemy krokiety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tartaletki z malinami i borówkami 170

należy je na koniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Po wyjęciu dzielimy ciasto na 4 porcje i rozwałkowujemy na wielkość foremek do tart. Wykładamy nim foremki, nadmiar odcinamy wałkiem. Koniecznie dokładnie nakłuwamy spód ciasta. Pieczemy 20-25 min. do zarumienienia się. Następnie wykładamy na kratkę, by wystygły

W kuchni wieczorem
Tarta z borówkami i mlekiem kokosowym 388

tarte z kremem na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem aromatycznych borówek i odrobiny limonki. Ciasto w sam raz na letnie dni, nie wymagające zbyt dużo wysiłku.składniki:1. CIASTO:25 dag mąki125g zimnego masłajajo (gdyby ciasto było za sypkie ewentualnie jeszcze jedno żółtko)łyżka cukru waniliowegoszczypta soliwykonanie:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kremem-waniliowym-z-biala.html 2. KREM Z MLECZKIEM KOKOSOWYMMleczko(...)ciągle mieszamy, stawiamy na ogniu, ciągle mieszając, krem będzie miał konsystencję budyniu. 3. Dżem porzeczkowy lub jagodowy.4. Borówki amerykańskie5. Otarta skórka z limonki. Upieczony i wystudzony spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy krem kokosowy, posypujemy otartą skórką z limonki, układamy borówki. Tarte schładzamy w lodówce min. 3 godziny. Smacznego!   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Ciasto z herbatą Matcha 172

dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ciasto nie może być zbyt przepieczone, gdyż będzie

Kuchcik gotuje
Tarta z kremem waniliowym i borówką amerykańską 94

Dawno nie jadłam borówki amerykańskiej.Nie będę ukrywać, że wolę je na śniadanie z jogurtem niż w cieście. Ale własny blog zobowiązuje :)) więc jest tarta z kremem waniliowym i rzeczonymi owocami!Czytaj więcej

bistro mama
szybka drożdżówka z kruszonką... 161

podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec w 200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje z masłem lub dżemem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami 230

przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Kruszonka: 50g cukru,  100g mąki pszennej,  50 g masła

Z miłości do słodkości
Babka zebra 749

łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta). Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego). Piec 60 minut w temperaturze180oC. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto porzeczkowe 117

Sezon porzeczkowy już za nami, ale miło wspomnieć małe co nie co :)Składniki:Ciasto- 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki masła- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 6 łyżek mleka- 3/4 szklanki cukruBeza- 4 białka- szczypta soli- 2 łyzki soku z cytryny- 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczekPrzygotowanie:Żółtka ucieramy(...)masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki.Pieczemy 20 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni