składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę.Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj.Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp
Słodko-Słony Świat Ilonymałym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i dobrze wystudzić.Następnie ciasto wyjąć
Świat Ciastapiękny czerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :)Polecam wypróbować :)Wymiary foremki : średnica 28 cmCzas pieczenia : ok. 30 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki: 120 g masła(...)agrestowa Sposób przygotowania:Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru
Słodkości i nie tylkoprzygotowania!Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI:- maślanka – 250 ml- jajko – 2 szt- cukier – 1 szklanka- olej – 125 ml- cukier waniliowy – 1 szt- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- winogrona ( u mnie +morele ) – ok.0,5 kg- bułka tarta(...)posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodkoprzesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut. Przed wylaniem ciasta
Jadło i czytadłojajko-1 sucha bułka-1 duża cebula-bułka tarta-warzywko-pieprz Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą bułkę moczymy i odciskamy.Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce.Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą
Maminek kulinarnytypu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone
Walijskie Pichcenietarty z malinami i kremem na bazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik. Składniki: Ciasto kruche(...)składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do mini tart i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Do kremówki dodać połamane czekolady, podgrzewać na średnim ogniu
Ala piecze i gotujewieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście
Z miłości do słodkościzwykłymi - też będzie pysznie :) składniki (4 porcje) 1 łyżka masła 1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego) 2 - 3 czerwone pomarańcze garść borówek - opcjonalnie Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia) świeża mięta do posypania Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy) przygotowanie Piekarnik rozgrzać(...)warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem
Stare Garyprzez 15 min. w temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika. Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta
Pasja Smakuoraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy.Ostudzone ciasto posypujemy
W kuchni Katiebardzo słusznie, bo to wspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: dynia, ok 0,5kg mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki śmietany, jajko, przyprawy Wykonanie: Z dyni usuwamy miąższ wraz(...)pestkami i kroimy cienko, podobnie jak cukinię. Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę
Taste Of My DayOdrobina lata zimą (dzięki owocom) lub zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo
Wypieki i RumieńceTradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje się uszka z grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiłam uszka tuż przed wieczerzą wigilijną.Dziś uszka przygotowuję dzień wcześniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!