przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę, gdyż w moim piekarniku trochę się
Praktyczna plmiedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie wymieszac i pozostawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opak cukier -0,5 szkl margaryna palma -110 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki soda oczyszczona -0,5 łyżeczki mleko -150 ml żurawina-150 g tłuszcz do foremek bułka tarta gotowa polewa PRZYGOTOWANIE: Żurawinę przebrać, opłukać,osączyć na sicie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy(...)jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez 20 minut. Upieczone muffiny wyjąć z foremek i ostudzić. Gotową polewą ozdobić muffiny
Kuchnia Danusimasa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm. Czas pieczenia: Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź(...)wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję
Niezły Młynekpieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki. Piec około 50 minut w temp. 180st. Więcej przepisów na szybkie i smaczne ciasta
Z miłości do słodkościJestem..., wrocilam po dlugiej nieobecnosci. 6 tygodni zlecialo mi jednak bardzo szybko. Przez ten czas urlopowalam sie z dala od problemow i od kuchni. Przyznam jednak
Przysmaki Karolkizcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę
Luźna KuchniaWczorajszy dzień zaowocował nowymi przepisami, którymi oczywiście od razu się dzielimy. :-) Na pierwszy ogień idą mini tarty. Przepis na 8 mini tart (średnica 8cm- takie, jak na zdjęciach :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek oliwy 70g masła 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka(...)sumie ok. 2 łyżeczek) Przesiać mąkę, dodać jajka, oliwę, pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki na farsz: 300g serka naturalnego (np. Almette
kuchnia do kwadratupewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;)Składniki ciasta:pół kostki miękkiego masła,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka(...)tarce (lub rozkruszyć palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto minimalnie docisnąć do owoców. Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka tartajajkoPrzygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone(...)dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety.Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek
Smakowity Blog KulinarnyCiasto z truskawkami przypominające drożdżowe...Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.Jednak upieczone bez dodatku drożdży.Z owocami i krusznką, polane lukrem.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej;1,5 szklanki białego cukru;3 jaja;1 szklanka oleju;0,5 szklanki mleka;1 łyżka octu jabłkowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);300 g truskawek(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu.Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około
Gospodyni MiejskaCiasto na śmietance z truskawkami...Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.Z dodatkiem truskawek.Oprószone maślaną kruszonką.Idealne do kawy.Polecam!Składniki:Ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300(...)mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna
Gospodyni Miejskażaroodporne, posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła.Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać
zielonacukinkawody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec(...)Następnie zagniataj ręką, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ja zagniatałam ciasto wewnątrz garnka i dzięki temu nie brudziłam blatu. Przełóż ciasto do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz
Chilli Czosnek i Oliwastopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Ponadto: 1 kg świeżych truskawek, 2 białka, 1/2 szkl. cukru. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić(...)Rozłożyć je równomiernie na całym cieście. Piec ok. 45min w temp.180st. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze ok. 15min w temp. 180st, aż wierzch się zrobi złocisty. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości