jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)Składniki:- 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych(...)szkl. otrębów owsianych)- 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy)- 1/2 szkl. suchego maku- 1/2 szkl.mąki pszennej- 100 g orzechów włoskich- 190 g margaryny- 100 g rodzynków- 4 jajka- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia- kilka kropel olejku migdałowego- tłuszcz do blaszki- bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm( ja użyłam dwóch mniejszych )Sposób przyrządzania
Słodkości i nie tylkowymieszaj. Do masy dodaj płatki owsiane i masło orzechowe. Moje masło miało kawałki orzechów, na których mi zależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz je zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii to resztki mąki, bo trzymam je w papierowych torebkach po mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną(...)Jeżeli nie jesteś perfekcjonistą to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i je spłaszcz dłonią. Takie formowane wyglądają po upieczeniu jak powyżej na zdjęciu. Lub możesz posłużyć się wykrawaczką do ciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz łyżką lub palcami. Po upieczeniu są ciut ładniejsze. Ciastka piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez
greenscarfSkładniki: 2 szkl. nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, chia i otręby owsiane) 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Do suchych składników dodać wodę i miód, a następnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozprowadzić, Wstawić do piekarnika
zadanie-gotowanieoprószyć cukrem pudrem lub podać z innymi dodatkami. Do przygotowania placuszków wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra i mąkę koszalińską z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkiowocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego
Słodkie okruszkiciepłej wody 2 łyżki oliwy 40 g drożdży 70 g otrąb owsianych 1/2 szklanki słoneczniku 1 łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację! Składniki: 2 szklanki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżeczki kakao 4-5 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość
Chocolate Muffin Blogpieczenia. Obie mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, sodę i płatki owsiane. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki, dodać do sypkich składników rozcierając je palcami. Wlać maślankę. Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną
maniapieczeniamasła 100 g cukru 1 jajko 70 g mąki pszennej 125 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego
Słodkie okruszkibananem i syropem klonowym Przepis: własny / 1 porcja / 50 g zmielonych płatków owsianych 1/2 banana 1/4-1/5 łyżeczki cynamonu 40-60 ml (do konsystencji) mleka roślinnego (np. sojowego) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do natłuszczenia patelni Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę). Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy na średnim
tost z dżememrodzaju tych miękkich. Składniki: 3 mocno dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować kulki. Spłaszczać je i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoczkach zetrzyj jabłko. Zblenduj banana. Do jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoprzygotowania: 1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik. 2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto
Kuchnia w czekoladziePlacek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich
Kraina Miodem Płynąca