lniane i płatki owsiane wykonanie: Do dużej miski wsypuję płatki owsiane, dodaję miód, sól, olej i zalewam wrzątkiem. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i odstawiam na chwilę. Do ostudzonych płatków dodaję zaczyn drożdżowy i siemię. Mieszam dokładnie, dodaję mąkę i znów mieszam. Ciasto wykładam na blat i wyrabiam na miękką, elastyczną masę. Ciasto jest
babka w formiePłatki migdałowe lekko zagnieść ręką na drobniejsze kawałki. Do płatków owsianych i migdałów dodać kokos, cukier trzcinowy, otręby gryczane i orkiszowe, płatki migdałowe, wlać olej rzepakowy i dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki zagnieść razem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć
Passions hobbies lifepoza sezonem. Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi . Crumble z owocami leśnymi Składniki: 500 g mieszanki owoców leśnych kruszonka
Moja smaczna kuchniadigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło a zapach.. obłędny. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła. (3 porcje) 1 duży banan 2 owoce kiwi 3 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 30g płatków owsianych 10g wiórek kokosowych 50g mąki pszennej 40g cukru 7 łyżek oleju
Di gotujepłaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzienie do orzeszków 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki masła 3-4 łyżki kakao 1 szkl.płatków owsianych dowolne bakalie Płatki podpiec na suchej patelni i ostudzić.Mleko z cukrem
Moje domowe kucharzeniezdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec 3 jajka 3/4 szklanki serka homogenizowanego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsuchych lub ok. 30kg drożdży „mokrych” (popularne kostki z marketów) - płatki owsiane/ wg uznania - siemię lniane/ wg uznania Wszystkie sypkie materiały (oprócz drożdży) mieszamy w misce. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (raptem odrobinę cieplejszej niż temperatura pokojowa) po czym zalewamy tym mieszankę mąka+sól+cukier i mieszamy. Powstałe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie ciasto
upichconawiejskim twarożkiem i soczystą gruszką :) Smacznego! Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: twarożek wiejski pokrojona gruszka Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa
Chocolate Muffin Blogtendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec
Grunt to przepis!zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g otrąb owsianych 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży 1- 2 łyżeczki kminku Prażona cebulka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto. Całość włożyć do miski, którą należy szczelnie zamknąć
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 550 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 15 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno
Na słodko lub wytrawniegotuj do momentu wrzenia, czyli nie zagotuj! Odstaw. Płatki owsiane zmiel/zblneduj na mąkę. Pomarańczę i banan obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę, podobnie jak na koktajl. Teraz połącz wszystkie składniki razem, wcześniej wylej wodę z bakalii. Całość wymieszaj łyżką bądź miksuj przez chwilę. Gotowe ciasto przelej do muffinek (najlepiej silikonowych). Wstaw do nagrzanego
Zdrowie na języku :Poczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka marcepanowe z marmoladą Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe
Aga w kuchnisłonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną w wodzie. Ciasto nic nie rośnie
Smaczne Zdroweidealnie słodkie)3 garstki pestek dyni2 garstki nasion słonecznika1 garść płatków owsianych górskich3 kostki ciemnej czekolady (ja użyłam Lindt 70% zaw. kakao) Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę
Symfonia Smakówmąki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) 150 gr mąki gryczanej 150 gr mąki żytniej typ 720 400 gr mąki pszennej razowej (typ 2000) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki(...)kolej wsypywać suche składniki i mieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać miód, zaczyn. Mieszać do momentu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Do słoika odłożyć około 200 gr wyrobionego ciasta. Będzie to baza pod następny chleb zwana zaczynem. Zaczyn potrafi zwiększyć swoją objętość (nawet będąc w lodówce), lepiej więc przechowywać go w litrowym słoiku. Zaczyn należy przechowywać w lodówce
moj przepis napłatki owsiane) 400ml ciepłej wody tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte
kuchnia doskiOwoce pod kruszonką to dla nas najłatwiejszy deser. W sezonie na gruszki będą gruszki pod kruszonką:) Smak zniewala... Składniki; 1/2 szklanki płatków owsianych, 1
Anioły w kuchniwspólnego gotowania, więc wyciągnęłam składniki z lodówki i szafek, i przystąpiłam do działań. Sprawa jest prosta: mokre składniki, suche składniki, wszystko razem mieszamy - i czekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme fraiche i słodki syrop klonowy to do niego(...)fioletowo...? Skandynawskie naleśniki znajdziecie też dzisiaj u Mirabelki i Marty . Fiński pieczony naleśnik z jagodami i maślanką Składniki: (na formę 22x30 cm) 150 g mąki orkiszowej 25 g płatków owsianych 40 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 285 ml maślanki 215 ml wody 2 jajka 25 g masła 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzenutą cytryny składniki: 1 jajko 150 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej typ 500 2 łyżki miodu rzepakowego 140 g masła starta skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji białko cukier puder ewentualnie barwniki wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą
Przysmaki Karolkipyszne zdrowe śniadanie. Bardzo szybko się je robi. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera, tak żeby powstała z nich mąka. Do głębokiej miski wsypać mąkę z płatków, dodać sól,banany i mleko. Wymieszać blenderem wszystkie składniki, miażdżąc banany. Dodać suszoną żurawinę lub rodzynki, wymieszać już tylko łyżką. Ciasto jest dość gęste. Na patelni rozgrzać masełko lub olej i za pomocą
Kuchnia Pokoleńśliwkami (porcja na dwie duże kokilki) 8 łyżek płatków owsianych 3/4 szkl. dowolnego mleka 2 jajka 8 śliwek bakalie Wieczorem zalać płatki mlekiem i dodać rozbełtane jajko. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać piekarnik do 200 stopni, kokilki wysmarować tłuszczem, wlać na dno trochę ciasta, wsypać odrobinę bakalii i ułożyć połówki wypestkowanych śliwek, zalać resztą ciasta
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru ja użyłam primaviki - 2 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/4 szklanki nasion słonecznika - 3-4 czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia tutaj Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju
zdrowa vege kuchniałyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - 60 g mąki owsianej - 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 ml mleka - 40 g ziarenek " Słoneczne Pola " Przygotowanie: Jabłuszko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia się. Smażyć be użycia tłuszczu, nakładając po jednej łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu placuszków pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę
Zdrowie na języku :Pdodają energii na długo :) Polecam! :) Składniki: 40 g płatków owsianych 2 jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatkowo: groszki czekoladowe, syrop klonowy Przygotowanie: Płatki, jajka i banana zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nalewaj po około 2 łyżki ciasta i wg upodobań posyp kilkoma groszkami czekoladowymi bądź pozostaw bez dodatków. Smaż
Zdrowie na języku :Pogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki na 9 sztuk:5 jabłekSzklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)łyżka cukru brązowegołyżeczka cynamonu1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę:50 g masła3 łyżki maki kukurydzianej3 łyżki(...)myjemy, osuszamy i wrzucamy do kokilek, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Na wierzch porzeczek nakładamy około 3-4 łyżek pokrojonych i przyprawionych jabłek.Przygotowujemy kruszonkę:Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszamy, a następnie dodajemy cukier i masło i zagniatamy opuszkami palców i gotową kruszonką posypujemy kokilki.Miseczki wkładamy na blaszkę do rozgrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie Przyjemności