ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:97/168)

Bezglutenowe racuchy z quinoą i białymi kwiatami 97

gram mąki z quinoy 70 gram bezglutenowej mąki owsianej 60 gram bezglutenowej mąki ryżowej 10 gram mąki z tapioki lub ziemniaczanej 300 ml mleka 1 jajko 7 gram drożdży instant 3 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli olej kokosowy (lub inny) do smażenia Wykonanie: Z mleka, jajka, mąk, drożdży i cukru robimy ciasto (trzepaczką, lub mikserem), powinno wyjść trochę gęstsze, niż

Quinoa Raz!
babeczki bananowe z krówkami 147

łyżeczki sody około 12 kruchych krówek płatki owsiane albo migdałowe do dekoracji   wykonanie: Banany rozgniatam na gładką masę. Miksuję olej z jajkami, a w osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki. Łączę mokre z suchymi i masą bananową, niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Krówki dzielę na połówki. Do foremek nakładam łyżkę ciasta, jeden kawałek krówki i drugą łyżkę ciasta. Całość

babka w formie
domowy chleb gryczany na zakwasie 97

mąki gryczanej 215g pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu/lodówce na dwie noce

healthy dreams
Ciasteczka fitness 130

ciastek Porcje 14 ciastek Składniki 2 szklanki mąka owsiana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Kawałki ciasta formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłonią

Kucharzyca
Chleb z sezamem,złotym lnem i otrębami 132

łyżki soli 2 szkl.wody 1/2szk.otrębów owsianych 2 łyżki złotego lnu Skworcu 2 łyżki  sezamu Skworcu Drożdże rozrobić z cukrem,1 szkl. ciepłej wody , 2-3 łyżkami mąki. Odstawić rozczyn na 15-20 minut . Mąkę przesiać ,dodać otręby, złoty len, sezam i  wyrośnięte drożdże, sól, resztę wody (ciepłej).Wyrobić ciasto , przełożyć do foremki, pos marować wodą lub mlekiem.Piec

Moje domowe kucharzenie
45 przepisów na Karnawał 2016 145

maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka

Moja smaczna kuchnia
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 141

tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo.  Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru, 5 jajek i 5 bananów, natomiast pominęłyśmy jabłka. Wyszło... :) Rewelacyjnie w obu przypadkach. Za każdym razem używałyśmy mąkę owsianą bezglutenową. Ten przepis to było nasze pierwsze podejście

Wypisz Wymaluj
40 śniadań na ciepło 1901

ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Bułeczki z płatkami owsianymi 124

jajko, 1 szt otręby pszenne, 1/2 szkl płatki owsiane, 1/2 szkl Przygotowanie Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy jedną łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Odstawiamy rozczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, jajko, płatki, otręby, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i na końcu ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Gotowanie moimi oczami
Placki otrębowo-jogurtowe 156

średnicy 6 cm) 4 czubate łyżki otrębów owsianych  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko sól i pieprz łyżeczka oleju rzepakowego Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron

Atlas Smaków
Rosyjskie oladuszki z konfiturą jagodową 191

klimat wschodni :)  Składniki : pół szklanki mąki owsianej pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko   Dodatkowo : gęsta, kwaśna śmietana pół szklanki jagód 1 łyżeczka miodu woda do podlania jagód Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać i odstawić na kilka minut. Na patelnię nałożyć okrągłe porcje ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha. Następnie usmażyć

Chocolate Muffin Blog
Otrębowy chleb, a może wytrawne ciasto ? ;) 108

sera białego chudego (200g) 6 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki soli kilka sztuk pysznych, suszonych pomidorów dostępnych w sklepie BadaPak.pl  Sposób przygotowania: Pomidory kroimy w grube plastry wszystkie składniki miksujemy wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jaglane placuszki, KONKURS! 161

mąki jaglanej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki owsianej ½ szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc

Qlinarnie i Qlinarnie
Dietetyczna pizza na otrębowym spodzie (223 kcal) 264

choć otrębowy spód nie przypomina w smaku tradycyjnego ciasta na pizzę. Na pewno jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal. Składniki: 250 g chudego twarogu 3 jajka po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia, czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 118

bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Warsztaty z Alpro - moja relacja 242

Alpro   Wegetariański Żur na zakwasie owsianym    Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para buch ! Wahałam się nieco co wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować

kolorowotorcikowo
Sernik z jogurtów greckich na marchewkowym spodzie 266

Ciasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne.Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata.Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą.Cykl wypieków słodzonych stewiąSkładniki

Czarnawisienka
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 156

letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej      Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt

sama złodycz
Poppy seed sweety for Easter 141

potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy(...)waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie  (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia garść rodzynek 1 skórka z pomarańczy 4 łyżki cukru moscovado 0,5 l mleka owsianego bezglutenowego 1/2 buteleczki olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Miękką margarynę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem, wymieszać w miesce, do uzyskania gładkiej  konsystencji.   Następnie dodać

Lajtkraft food intolerance
Truskawki z prażonymi płatkami owsianymi na słodko 168

Miałam dziś ogromną ochotę na słodkie i pożywne śniadanie  :) Nie jest to dietetyczne rozwiązanie, prawdę mówiąc ale za to jakie pyszne ! MNiam ! Składniki: 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki amarantusowo-owsiane z owocowym nadzieniem 205

Śniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 144

ciasto wpisuje do mojej listy TOP 10! Koniecznie zróbcie w weekend ;-) SKŁADNIKI: - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 120 ml oleju kokosowego podgrzanego do temp około 40 stopni C - 3 jajka rozmiar L - 2 łyżki syropu pierniczkowego (ewentualnie utarte przyprawy korzenne) - 6 płaskich łyżek cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 100 g mąki jaglanej (zamiennik- owsiana(...)wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, gdyby patyczek był nadal wilgotny wydłuż czas pieczenia o 10 minut. Grzanie piekarnika: dół + termoobieg Ciasto całkowicie studzimy na kratce, to bardzo ważne nie kroimy gorącego

SMYKWKUCHNI
Fit racuchy owsiane :) 191

mąkę za pomocą blendera lub użyj mąki owsianej już gotowej. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.  Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, ksylitol, wyrośnięte drożdże i dobrze wymieszaj. Zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po czubatej łyżce ciasta. Smaż do zrumienienia.  Podawaj z dżemem

Zdrowie na języku :P
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 141

mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą) 1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą

Mieszam w Garnku
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 145

Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki otrębów żytnich 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM – bez pieczenia 235

wyjdzie tak samo pyszne! Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki. Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się oblizywał ze smakiem! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 12×24 ) herbatniki – ok. 25 szt * kasza manna – 1 szkl * masło – 200 g * mleko – 500 ml ( ja mleko zastąpiłam napojem owsianym Alpro ) * cukier waniliowy

Ostra na Słodko
Bułeczki z otrębami owsianymi 123

mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych  1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 2 łyżkami letniej wody.Odstawiamy na 15 min aby ruszyły. Nastepnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę

Atlas Smaków
Racuchy bananowo - kokosowe 165

łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj.  Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami

SMYKWKUCHNI
Bułeczki. 110

zarodków pszennych, 20 g otrębów owsianych, 7 g drożdży instant (saszetka), 55 g miękkiego masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 130 g letniego mleka, 145 g letniej wody Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać przy pomocy robota / miksera przez około 10 minut.  Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania

Plate of Joy
Owsiane placuszki z jabłkami 124

mąki pszennej 100 g otrębów owsianych  1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodać kefir i starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do ciasta można dodać również rodzynki lub żurawinę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Prosty chleb z siemieniem lnianym 195

oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika)   Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki

Moja Delicja
Miodowe pancakes 93

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1/3 szklanki oleju 200 ml mleka 2 łyżki miodu masło do smażenia migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła

pink envelope
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 177

mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki

vegetanie
Paluchy żytnio - owsiane z pestkami dyni na maślance. 154

użyłem? -kubek mąki żytniej -dwa kubki mąki owsianej -kubek maślanki -50 gram drożdży -łyżeczka soli -pestki z dyni Mąki łączymy z solą mieszając wszystko widelcem. Maślankę podgrzewamy do temperatury 39 stopni. Drożdże rozkruszamy zasypujemy je cukrem i łączymy z maślanką. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn łączymy z mąką i wyrabiamy zbite ciasto, oklepujemy je oliwą i przykryte odstawiamy w ciepłe

BaRepas
Muffinki czekoladowo bananowe 157

cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, kakao. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, mleko, jajko, rozgniecione banany. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.   Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach.  Natłuszczam je margaryną  i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast

Na słodko lub wytrawnie
Chleb razowy 138

ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie wyrobić przez około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę, lub włożyć do formki keksowej. I przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi. Czas pieczenia to około pół godziny. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 124

otrębów pszennych Kupiec  200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko  równą warstwą.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moje domowe kucharzenie