Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków owsianych 250 g masła(...)dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy
Czary - gary w kuchnichleby w keksówkach dł. 25 cm): 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750) 1/3 szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000) 2 łyżki płatków owsianych 25 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 1/2 litra letniej wody 2 łyżki oleju posypka wileńska Wypiekacz Wszystkie suche składniki wymieszać(...)robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego
Moje domowe kucharzenieNadszedł czas na rozstrzygnięcie konkursu. Przyznam szczerze, że niektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być
Niezły Młynekłyżeczki cynamonu miód i sezam na wierzch Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy (dla mnie ciasto było słodkie w sam raz, jednak dla mojej mamy za mało dlatego najlepiej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpszennych firmy Kupiec 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpłatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem(...)ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniapłatków owsianych górskich 5 dag drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie(...)raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Pieczemy 15 min, po tym czasie skręcamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy kolejne 15 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30-40 w temp
Mieszam w Garnkuoryginalnym przepisie występuje mleko owsiane, ja napisałam po prostu "mleko roślinne" i zazwyczaj lałam takie, jakie akurat miałam otwarte (najczęściej ryżowe, czasem sojowe), a czasem nawet samą wodę i też wychodziło smaczne, natomiast ostatnio robię z mlekiem kokosowym albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe. Druga
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETakie z ciasta chlebowego z makiem i cebulą. I solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone jak cholera, znaczy się przekąska doskonała. Im bardziej słone tym więcej się pije, im więcej się pije tym impreza ciekawsza :) A sponsorem dzisiejszej imprezy jest firma natusfera.pl i jej mąki: orkiszowa i owsiana(...)mąki orkiszowej chlebowej typ 750 200 g mąki owsianej razowej 1 cebula 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy 275 ml wody 3 łyżki maku sól morska gruboziarnista do posypania paluszków Cebulę siekamy dość drobno i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Delikatnie żeby nie przypalić. Czekamy aż wystygnie. I potem po prostu wszystkie
Marder&Marder ManufactureCiasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru 125 ml oleju 125 ml jogurtu naturalnego 35 dkg mąki pszennej 30 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 800 g świeżych truskawek Kruszonka: 15 dkg masła lub margaryny 50 g czekolady gorzkiej 18 dkg mąki pszennej 20 g kakao 10 dkg cukru szczypta soli 10 dkg płatków owsianych Czekoladę(...)połamaną na kawałki i masło roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę i zagnieść na kruszonkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku
Moje domowe kucharzenieciasteczka domowym powidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze
Chocolate Muffin Blogłyżeczka proszku do piecz. 2 łyżeczki kakao Płatki owsiane kilkukrotnie zmielić przez maszynkę do mielenia. Żurawiny drobno pokroić. Połączyć ze sobą wszystkie sypkie produkty, i starannie je wymieszać. Dodać margarynę i rozetrzeć, na koniec dodać jajka i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałeczki (owijając kilkukrotnie w folię spożywczą) o takiej średnicy jakiej mają być ciasteczka. Wałeczki
Lubię to gotujęprzekładamy do słoiczka i wykorzystujemy później. Smacznego Do przygotowania mojej granoli wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkiowsianą można przygotować samemu w domu lub kupić gotową. Zapraszam :) Składniki: 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła orzechowego skórka otarta z połowy cytryny pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru posiekanej 3 łyżki mleka (można dodać więcej w zależności od konsystencji ciasta) 1 łyżeczka dowolnego słodzidła Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Chocolate Muffin Blog(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka miodu 5 migdałów garstka orzechów cynamon plasterki jabłka wykonanie: Mleko zagotowujemy, dodajemy
Domowy Smak Jedzeniakolendry rozgnieć w moździerzu. Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół
Smiling ShrimpNa blogu już jest kilka wersji takiego oszukanego sernika..a tym razem sernik na spodzie z płatków owsianych..świetny pomysł..znaleziony tutaj .Przepis podaję za
Moje domowe kucharzenieN aprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z
Pland based fillepół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki rodzynek W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sól, sodę i proszek. W innej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować. Porcjami dodawać rozgniecionego widelcem banana oraz sypką mieszankę. Wmieszać orzechy,rodzynki i czekoladę. Zagnieść ciasto. Nabierać po łyżce i formować kulki wielkości orzecha. Spłaszczyć dłonią i układać w sporych odstępach
Chocolate Muffin Blogpszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru (płaskich; około 60g) 1 szczypta soli 40g płatków owsianych (błyskawicznych) 25g wiórek kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko
Di gotujeprostu wylep nasmarowana olejem roślinnym formę do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowaną włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut( program „pieczenie ciast- do dla Ciebie Dorota). A teraz masz czas na przygotowanie kremu, a potrzebować będziesz Krem: 100 g naturalnego tofu (można całkowicie zrezygnować, konsystencja na tym nie straci) 250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego(...)cukru (użyłam dark muscovado) 30 g cukru pudru (dodałam w trakcie, bo doszłam do wniosku że zbyt wytrawnie się zrobiło 1 banan 150 g płatków owsianych 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do dekoracji gorzka czekolada Do blendera przesyp płatki owsiane, cukier, kawę, pokruszone tofu i zblenduj, jeżeli Twój blender nie ogarnie tematu to dodaj od razu jogurt. Dodaj po chwili banana
greenscarfposypania łyżka oleju Mleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś coś słodkiego dla osób dbających o linię :) Troszkę lżejsza wersja ciasteczek. Smacznego! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej lub owsianej ½ szklanki cukru
Tradycyjna KuchniaIdealna na śniadanie. Porcja witamin i energii na dzień dobry. Czas przygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9, 00 zł SKŁADNIKI: 1/2 mango
kulinarnyJaprzepis od Doroty ,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant
w mojej kuchnisłonecznika zostawiam w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowo i kolorowoNie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań
UgotujmyTo.plBananowa pół owsiana muffina z daktylami i malinami; jogurt naturalny Dziwne kształty przybrała ta muffina, chyba nie do końca dobrze foremkę wyłożyłam stąd tak bardzo wypłynęła, inną możliwością mógł być fakt, że ciasto było dość rzadkie co niezwykle mnie stresowało, bo zetnie się.. nie zetnie, wyszła jednak i to jaka dobra, wyglądem co prawda
More food, love and dreamsPrzygotowanie Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szkl. przegotowanej, letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej
Z miłości do słodkości