ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:78/168)

Ciasteczka Anzac - Kokosowo - owsiane 266

mąki 120 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 125 g masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki gorącej wody Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.  Płatki owsiane*, mąkę, cukier oraz wiórki kokosowe wsypać do miski i wymieszać. W małym rondelku rozpuścić masło z miodem. Do dwóch łyżek gorącej wody dodać sodę i od razu wlać do roztopionego masła(...)nich kulkiz ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka są nadal miękkie, dlatego należy zostawić je na blaszce do całkowitego wystudzenia.  *do tych ciasteczek nadają się płatki owsiane tzw.górskie, wtedy

Zabawa smakiem
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 168

smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.Mąka kukurydziana, jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć(...)przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo

NaKońcuJęzyka
Domowe tortille 151

się to spodobało. Przepis pochodzi z bloga   Natchniona. pl  150 g mąki owsianej 100 g mączki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody  sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki) Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota,zagniatałam ręcznie. Trzeba z początku uważać,bo ciasto jest bardzo gorące

Kolorowa kuchnia Elki
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i malinami 204

pieczemy w mikrofali, bez konieczności używania piekarnika. Patrząc na skład, można zastanawiać się czy takie ciasto będzie puszyste i miękkie. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Bułeczka - bo tak inaczej nazywany jest ten wypiek, może stanowić także podstawę innych deserów. Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka erytrolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Chocolate Muffin Blog
Fit sernik orzechowy z truskawkami na czekoladowym spodzie 193

Idzie lato, są truskawki! Mnóstwo truskawek! Aż proszą się o wykorzystanie ich w deserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam

Chocolate Muffin Blog
Irlandzki chleb sodowy. 139

cieszę się, że zdecydowałam się przygotować ten kojarzony z Irlandią chleb. Następnym razem dodam do ciasta orzechy lub żurawinę, ponieważ w takich wersjach też pojawia się na stołach mieszkańców Zielonej Wyspy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 25 g masła 500 ml maślanki Wykonanie: W misce

zadanie-gotowanie
Placuszki owsiane 140

soli 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko 50ml mleka tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Placuszki smażyć na niedużym ogniu. (Ja smażyłam moje

Codzienne Gotowanie
Bułeczki razowe 138

Pozostawiamy do lekkiego spienienia w ciepłym miejscu. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól oraz płatki owsiane. Na środku robimy wgłębienie, do którego przelewamy lekko wyrośnięte drożdże oraz oliwę z oliwek. Powoli zaczynamy mieszać na najniższych obrotach miksera (hakiem), dolewając cały czas resztę wody. Gdy ciasto się połączy dolewamy syrop klonowy oraz sezam. Wyrabiamy ciasto jeszcze ok 5 minut. 2. Wyrobione

Kuchnia w czekoladzie
Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką 91

Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej

Polska Zupa
Ciasteczka cytrynowe 166

Lubie domowe ciastka. Cenię je ponad najdroższe sklepowe łakocie. Nie ważne czy małe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu

Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka digestive 132

łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około

Pyry na Gaz
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 221

ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem.W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę.Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy  około 30 minut  w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z musli 175

oraz musli - mieszamy. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi

Emcia Pichci
Prosty chleb pszenny 282

łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru płatki owsiane do posypania mleko do posmarowania W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się

Czerwona Porzeczka
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 126

Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta :-)  SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków owsianych 250 g masła(...)dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy

Czary - gary w kuchni