oj dawno mnie tu nie było oj dawno. moje życie ostatnio nie układa sie za dobrze. takie batoniki proteinowe dodają trochę otuchy :) Składniki (2-3 batoniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmożna zaangażować dzieci, wtedy radość będzie jeszcze większa, a dobra zabawa przy tym gwarantowana! Składniki: 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej typ 500 50 g płatków owsianych błyskawicznych 20 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru brązowego 100 g roztopionego masła 1 jajko 4 łyżki mleka Przygotowanie: W misce mieszamy(...)wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut
Smakowity Blog KulinarnyMożna zrobić je dużo wcześniej i wygodnie przechowywać w lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka(...)łatwo zabrać je także ze sobą na drogę. Moje ulubione waniliowe to kruche ciasteczka maślane lub ciasteczka dla dzieci , można zdecydować się na ciasteczka fit ze zbożami lub ciasteczka owsiane z bananem i jeszcze wersja czekoladowa: proste kruche ciasteczka lub ciasteczka brownie . Czym byłby majowy piknik bez owocowej lemoniady? Mam dla Was do wyboru: malinową , arbuzową i ogórkową . Pozostaje
Ciastkozercyrodzajami mąki. Zaangażowanie dzieci do pomocy w ich przygotowaniu gwarantuje dobrą zabawę. Mój mały pomocnik wystąpił także jako model w sesji zdjęciowej;) Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków jaglanych 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g roztopionego masła suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane
Smakowity Blog Kulinarnywieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka 2 rozgniecione banany 1-2 świeże figi(...)oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę
Mango PapajaMąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego(...)trafiają na stałe do mojego menu z serii BE FIT! Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 3 szt ) NALEŚNIKI: * mąka kokosowa – 4 łyżki * duże jajko – 1 szt * napoj owsiany Alpro ( ew. mleko ) – 250 ml * kakao – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * starta dynia – 1 szkl
Ostra na Słodkomuffinów): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki krupczatki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki otrąb (opcjonalnie) - 0,75 - 1 szklanki cukru - 2 większe lub 3 mniejsze jajka - 1 szklanka mleka/wody - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 1 - 1,5 szklanki wiśni - garść płatków(...)wiśni). Do suchych wrzucić mokre składniki i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i płatki i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 ⁰C. Foremki do muffinek wypełnić ciastem. Piec ok. 20-25 minut. Przepis bierze udział w akcjach: Muffinkowo 2012 oraz W wiśniowym sadzie - Lato
Corner With Recipescałości smacznego , kolorowego akcentu. Składniki: /8 szt/ 100 g ricotty 1 jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb pszennych /lub owsianych/ 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: -Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka. -Wlać /na dno/niewielką ilość wody(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem
Zakamarki mojej kuchnielegancki pojemnik lub połyskującą folię będą idealnym słodkim fit-prezentem na Dzień Matki dla każdej mamy, a zwłaszcza dla tych dbających o linię :-) Składniki: * ciasteczka: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki miodu 100 g dobrego masła pół łyżeczki soli 5 łyżek mleka * polewa czekoladowa: pół tabliczki dobrej mlecznej(...)składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół godziny. Schłodzony wałek z ciasta pokroiłam na krążki o grubości
Kulinarny Pamiętnikformy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś do posypania (miałam tylko otręby) Drożdże rozpuściłam w 2 szklankach letniej wody. Dodałam po 1 szklance mąki białej, żytniej(...)wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałam sobie formę do pieczenia- wysmarowałam ją oliwą (przepis jest na standardową keksówkę, jednak z jej braku posiłkowałam się miską żaroodporną). Po pół godzinie do wyrośniętego ciasta dodałam pozostałą mąkę, sól i wyrobiłam dalej. Ciasto początkowo kleiło się do rąk, ale po dobrym wyrobieniu, bez problemu udało mi się je uformować w zgrabny bochenek i przełożyć
bastalenaSkładniki:4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych4 łyżki otrębów pszennych4 łyżki śmietany 18%1 jajko2 łyżki oliwy z oliwek50ml mleka4 łyżeczki błonnika marchwiowego1/2 papryki żółtej1/2 pomidora1/2 krążka sera pleśniowego lekkiegoSól, oreganoOliwa z oliwek do smażeniaPrzepis:Płatki i otręby mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na 5-10 minut. Paprykę, pomidora oraz ser kroimy w drobną kostkę. Następnie do płatków dodajemy błonnik(...)razem z jajkiem, oliwą i mlekiem. Ciasto doprawiamy i dokładnie wszystko mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i nakładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jeden placuszek. Smażymy na rumiano z każdej strony
Emcia PichciKrakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą
Kucharzycazdrowie :) Krakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą
Kucharzycaprawie sam ;) ), co przy małym dziecku jest dodatkowym atutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie! Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1 płaska łyżeczka sody 100g masła 1 jajko 50g gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao) 80g grubo poszatkowanych orzeszków(...)dolewamy do nich roztopione masło, wbijamy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną grubo czekoladę i orzechy. Wszystko zagniatamy i formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) dobrze ściskając, bo ciasto lubi się rozłazić. Układamy na lekko oprószonej mąką blasze z odstępami, bo się trochę rozpłyną. Pieczemy ~15 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoblaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze
cucinareUwielbiam racuszki owsiane! Składniki: 25 płatków owsianych 2 dag drożdży 2 żółtka jaja 5 dag masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka octu cukier waniliowy olej do smażenia szczypta soli Wykonanie: Płatki zmielić w młynku lub blenderem . Drożdże utrzeć ze szczypta cukru, 3 łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Następnie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka(...)cukrem , połączyć z mąką i rozczynem. Wyrobić masę, dodać stopione masło, ocet i sól do smaku. Ponownie wyrobić ciasto ręką i odstawić do wyrośnięcia. Podwojone ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano, osączyć na bibule i posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchniapłatków owsianych. Te są wyjątkowo proste w wykonaniu, więc jeśli znudzą wam się świeże truskawki, zapraszam do eksperymentu :) Owsiane muffiny truskawkowe Składniki (12 dużych muffinów): - 2,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich) - 1 szklanka jogurtu - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 szklanka truskawek + kilka truskawek do ułożenia(...)Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut
Corner With Recipeschleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody 7 łyżek płatków owsianych górskich 2 łyżeczki soli 1 łyżka czarnuszki lub kminku 3-4 szklanki przegotowanej letniej wody tłuszcz do wysmarowania formy mleko do posmarowania mak do posypania Z drożdży(...)objętości. Resztę mąki przesiewamy z solą, dodajemy płatki i czarnuszkę, mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo wlewamy po szklance wody, aż uzyskamy gęste ciasto. Jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki
Rozpustne gotowanieproste a takie dobre! ;) Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl 4 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych firmy Kupiec 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)sobą wszystkie suche składniki (pomidory kroimy na mniejsze kawałki) do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek), wierzch posypujemy sezamem pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbabeczek o średnicy 5 cm) : 1/2 szklanki z mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego 70 ml oleju kokosowego 15 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao szczypta soli Przygotowanie: W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj(...)rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie
Food Squaresię w mig niczym świeże bułeczki. A miło mi było tym bardziej, że wiem, iż smakowały :) SKŁADNIKI: 2 rozgniecione dojrzałe banany 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych) 1 szklanka mąki żytniej razowej 3/4 szklanki chudego mleka (0,5%) 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu(...)wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. foto by Amelia Pierwsze primo
Kuchnia w opałach