Sernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuDrewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką na ok. 20-30 min. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie(...)końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb z serem pleśniowym Marchewkowy chleb na zakwasie Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem
Weekendy w domu i ogrodziemaślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem(...)Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki
Codzienna kuchnia niecodziennadrugie śniadanie. Na zdjęciu wyglądają na mniejsze niż w rzeczywistości, ale uwierzcie mi że są spore i spokojnie można się jednym najeść. Składniki (7 dużych ciastek): 3/4 szklanki mąki owsianej razowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół szklanki mąki pszennej białej pół łyżeczki sody szczypta soli łyżka kakao 3/4 szklanki ksylitolu 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego 2,5 łyżki masła(...)duże jajko Dodatki: ulubione orzechy lub suszone owoce - u mnie orzechy laskowe i rodzynki. Przygotowanie: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj rozpuszczony olej, masło orzechowe i jajko. Wyrób ciasto. 2. Podziel ciasto na 7 części, z każdej uformuj dużą kulkę. Następnie rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i każdą spłaszcz na kszatłt dużego ciastka. 3. Do każdego
Powiedz dietom niezacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki(...)piec 15-18 min do złotego koloru (u mnie 18 mm). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, delikatnie wyjąć z foremki. Budyń cytrynowy: 300 ml mleka (u mnie owsiane) 2 duże jajka 100 – 200 gr cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki
moj przepis nawracających z pracy, ze szkoły czy innych niezwykle ważnych i męczących wojaży. Nikt takiego ciasteczka nie odmówi. Gwarantuję. Ciasteczka owsiane anzac Składniki: (na 25-30 ciasteczek) 170 g płatków owsianych 150 g mąki 100 g cukru 80 g wiórków kokosowych 125 g masła 2 łyżki złotego syropu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wrzącej wody Masło rozpuścić w garnuszku, dodać(...)wrzącej wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzechlebowej typ720 (lub750) - 280g zakwasu orkiszowego (lub po 140g orkiszowego i żytniego , lub 280g samego zakwasu żytniego ) - 28g soli himalajskiej - 30g amarantusa - 50g płatków orkiszowych - 40g otrębów orkiszowych lub owsianych - 50g ziaren słonecznika - 10g sezamu - 10g siemienia lnianego - ok.950ml wody źródlanej lub filtrowanej +płatki orkiszowe i ziarna do obsypania chlebów W misie miksera umieścić mąki, dodać sól, płatki, otręby, zakwas(...)ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych delikatnie olejem (w przypadku metalowych musimy je dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy ciasto łyżką maczaną w zimnej
Smaczne Zdrowekażdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy przepis bazowy. Tym razem dodałam odrobinę mielonych migdałów i żurawiny. Składniki: 2 duże dojrzałe banany 100 g płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej/mielone migdały/ ½ szklanki suszonej żurawiny kilka połówek migdałów Wykonanie: -Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. -Część płatków można lekko zmielić(...)żurawinę , starannie wymieszać. -Miskę z masą odstawić na 15-20 minut. -Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, -Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne ciastka. -Na wierzchu można ułożyć połówki migdałów. -Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. -Ciastka schłodzić na kratce kuchennej. -Najlepsze
Zakamarki mojej kuchniobawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-) Przepis własny. Przepis na dwa bochenki chleba ( dwie keksówki) : 500 g mąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych(...)łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia
Na słodko lub wytrawnieDelikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki
Ze smakiem i z pasjąBułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne
Zakręcony Widelecszczypiorkiem ... mmm niebo w gębie :))) Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 0.5 szklanki otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W misce(...)drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie PichcenieSkładniki na 6 placuszków:300g cukinii5 łyżek sera żółtego startego2 łyżki otrąb mielonych pszennych1 łyżka błonnika owsianego2 łyżki mąki pszennej1 jajko1 łyżka sosu sojowegoOdrobina czerwonej ostrej
Emcia Pichcijednak dość mało słodkie i dość specyficzne. Jak ktoś ma ochotę można wypróbować Na około 25 sztuk: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych) 100 g posiekanej czekolady ( ja użyłam gorzkiej i deserowej) 2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego około 100 g orzechów ( u mnie laskowe i włoskie) jajko 200 g miękkiego masła szczypta soli(...)cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Dodać mąki, sól i sodę – wymieszać szpatułką lub łyżką. Dodać pokruszone orzechy i czekoladę. Z ciasta formować nieduże kule. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą spłaszczyć i piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Wystudzić na kratce i gotowe. Przechowywać w pojemniku
Niebieski kubek z kawasię tym przepisem, trochę go zmodyfikowałam pod siebie. U mnie muffinek wyszło około 16 szt, ale miałam mniejsze papilotki. Babeczki wyszły pyszne :))) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych u mnie Halina 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka otarta skórka z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 100 ml maślanki 50 g roztopionego masła 2,5 łyżeczki(...)masło, ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Ja pokroiłam sobie również czekolady. Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Formę do muffinek wypełniłam papilotkami, nakładałam ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Babeczki pieczemy w 200 stopniach około 25 minut do tzw. suchego patyczka
kruche babeczki