BUŁECZKI Z RICOTTY /przepis własny/ 35 g mąki z pszenicy durum 20 g mąki owsianej pełnoziarnistej 25 g mąki kokosowej łyżeczka płatków jaglanych lub gryczanych jajko łyżeczka stopionego masła ghee szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu 75 g ricotty małe jabłko pokrojone w kostkę Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól(...)miód. Wymieszać. Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze. Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia. Podawać póki gorące. Smacznego! *** ENGLISH RECIPE: *** RICOTTA BUNS WITH APPLE 35 g durum wheat flour 20 g wholemeal oat flour
Poranek na słodkostopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu. Ciasteczka są naturalnie słodkie i miękkie. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło(...)zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkiSkładniki: 170 g mąki jaglanej 100 g mąki owsianej 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu 0,5 cząbru 2 łyżki oleju ryżowego 0,5 łyżeczki soli 0,5 opakowania szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z połówki cytryny 20 g grzybów leśnych 0,5 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego(...)pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej wody. Do wyrobionego ciasta do dajemy sezam, siemię lniane, cząber . Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę
Łycha smakówmałe jajka lub jedno duże 2/3 szklanki mąki pszennej (typ 450) 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych ( lub mieszanych - owsianych, żytnich, pszennych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania : Masło zmiksowałam na puszystą masę. Mąkę i cukier puder przesiałam i stopniowo dosypywałam(...)masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą. Ja z podanych składników upiekłam ok. 20 ciastek - nabierałam łyżeczką małe porcje, formowałam kulki i spłaszczałam na blaszce wyłożonej
apetytnapieczeniebardzo szybko wystarczy zetrzeć marchewkę, zblendować orzechy i suszone owoce, ułożyć na blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych(...)robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie blendujemy namoczone owoce szuszone i orzechy po zblendowaniu dodajemy marchew blendujemy na gładką masę, jeżeli masa jest mało zwarta można dodać płatków owsianych błyskawicznych. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki
zdrowa vege kuchniakuchniapepin.blogspot.com/2014/04/chleb-drozdzowy.html SKŁADNIKI: -100g mąki graham . -800g mąki białej - 100g płatków owsianych - 14g suchych drożdżylub 50g świeżych - 600ml letniej wody - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki oleju słonecznikowego - i co kto lubi : suszone pomidory ,suszone pomidory z czosnkiem ,sezam czarny i biały WYKONANIE: Do miski miksera wsypać drożdże ,dodac letnia wode i wymieszać .Następnie(...)dodawać mąki ,stale mieszając .Dodac olej ,sól i ziarna jakie chcemy -lubimy.W ilości razem zebranych 1 -1 i1/2 szkl Ciasto musi byc dokładnie wyrobione .Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół .Polowe ciasta przekladamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej ziarnami ,z drugiej formujemy bułeczki .Odstawiamy na 15-20 minut ,aby ciasto odpoczęło i podrosło
w mojej kuchnirazem inne :) Produkty Sante i Alpro królują ostatnio w mojej kuchni - chyba juz to zauważyłyście.... CIASTECZKA OWSIANE z sezamem i orzechami- przepis Składniki: 1 opakowanie racuchów owsianych Sante 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki razowej pełnoziarnistej ( jeśli nie macie, wsypcie więcej pszennej ) 1 jajko 1/3 kostki margaryny lub masła 2-3 łyżki napoju orzechowego(...)dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować
kolorowotorcikowoW święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla
Kasia Sarna~owsianka na mleku sojowym z borówkami (także w środku) i tahini~ Przez najbliższe dni będzie borówkowo... i cukiniowo, bo obu produktów mam teraz baaaaardzo dużo. Co
breakfast of dreamskaloryczny. Wykorzystaj sezon na truskawki i choć raz zrób ten deser! Inne przepisy z kruszonką i owocami: Crumble z owocami leśnymi Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym Składniki: 150 g truskawek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny kruszonka: zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje(...)część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) * kruszonkę można zamrozić i wykorzystać do ulubionego ciasta lub ponownie przygotować owocowe crumble Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórkę z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki. Składniki kruszonki łączymy ze sobą
Moja smaczna kuchniaSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek mascarpone syrop klonowy Przygotowanie: dynię kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół(...)godziny miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy płatki i rodzynki Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem
Luźna Kuchniapłatków owsianych bezglutenowych125 g mąki orkiszowej80 g miękkiej bezmlecznej margaryny1 jajko60 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli60 g suszonych jagódMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI: 400 g mąki gryczanej,100 g mąki żytniej,50 g świeżych drożdży,1 łyżka octu winnego,0,6 l ciepłej wody,100 g otrębów owsianych,100 g siemienia lnu,100 g pestek dyni,100 g pestek słonecznika,1 łyżka soli. Przepis na 2 keksówkiPrzygotowanie: Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól(...)gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Odstawiamy foremki z ciastem w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką. Chlebek powinien nam urosnąć do krawędzi foremek. Po 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.Przepis
Aga w kuchniserce, bardzo puszyste i przepyszne... :-)Składniki na ok.10-12sztuk:- 620-630g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 25g świeżych drożdży- 350ml ciepłej wody lub 200ml wody i 150ml mleka owsianego (również letnie)- 3 łyżki oliwy z oliwek- 8g soli- ziarna do posypania (u mnie mak i sezam:biały i czarny)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę(...)dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę, wodę oraz mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące, gdy przygotowywałam z samą wodą wystarczyło 620g mąki, przy wersji z mlekiem musiałam dosypać jeszcze 10g, stąd różnice w składnikach.Z ciasta uformować kulę
Smaczne Zdrowe