jeść codziennie, są zdrowe a przede wszystkim pyszne, mięciutkie i delikatne. Do ciasteczek użyłam płatków owsianych Młynów Stoisław . Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki płatków owsianych Młyny Stoisław 1 szklanka płatków jaglanych 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Winiary 3 jajka 2 łyżki miękkiego(...)miski wsypujemy wszystkie składniki oraz masło, jajka roztrzepujemy i również dodajemy do płatków, wszystko dobrze wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce moczymy w wodzie, nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy ciasteczko wielkości orzech włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia troszkę się spłaszczą. Pieczemy w temperaturze 189 stopni około 15 minut, na rumiano. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliostygnięciu, z sosem lub bez. 400-420g cukinii 2 jajka 1 cebula (średnia; użyłam czerwonej) 20g żółtego sera 1 łyżka serka śmietankowego 3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (*) Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę(...)smaku. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. (W międzyczasie - w misce będzie wytwarzał się sok z cukinii, więc na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta, a sok zlać.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. (*) Użyłam oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Olejowe Smaki - można go nabyć na www.olejowesmaki.pl lub stacjonarnie w Białymstoku na Al. Jana Pawła
Di gotujemąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 25 g mąki jaglanej 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki karobu w proszku szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej (poppingu) kilka sztuk posiekanych daktyli bez pestek 50 -75ml mleka roślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob(...)jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodać stopniowo jeszcze więcej płynu). Z całości ciasta odrywać porcję, ugnieść ją w dłoniach i formować grubsze ciasteczka
FitKotdoskonale. Są mocno czekoladowe, rozsądnie słodkie, a przede wszystkim zdrowe, dietetyczne i pełne energii Poniżej ich skład, przeczytajcie i koniecznie wypróbujcie. Z pewnością je polubicie. Składniki: 100 g płatków owsianych 150 g masła orzechowego 100 g miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy 20 g kakao 75 g siemienia lnianego, zmielonego garść rodzynek lub żurawiny 1 łyżka nasion chia Wszystkie(...)misce. Mieszamy do połączenia za pomocą łyżki lub dłoni. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajecie więcej miodu, jeśli za rzadka więcej np.płatków lub siemienia lnianego, zmielonego, tak aby ciasto dobrze się formowało w kulki. Dłonią formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe od razu do spożycia. Przechowujemy w pojemniku, w lodówce, do tygodnia. Źródło: http://www.gimmesomeoven.com The post Energetyczne Kulki
Made By Mom And SonTorcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik
Smakołyki Asipewno długo nie przetrwają Inspirację zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki Owsiane ciasteczka z bakaliami i słonecznikiem Składniki: kostka margaryny pół szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki płatków owsianych górskich 1,5 szklanki mąki szczypta soli szczypta cynamonu łyżeczka esencji waniliowej pół szklanki wiórków kokosowych szklanka ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny suszonej pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy do zarumienienia
sierotka maRysia w kuchnimąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym razem będę kombinować nad zmniejszeniem masła i cukru. Inne pomysły na wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej(...)chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz
Corner With Recipesrynku nie znalazłam. Dlatego też zawsze robię zapasy masła, jak tylko pojawi się amerykański tydzień ;) Składniki 2 jajka 2 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kakao Sposób przyrządzenia jest równie prosty: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę. 2. Dodajemy(...)mieszamy. 3. Dodajemy 2 łyżki przesianej mąki z proszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życiemąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka ryżowego 2 dojrzałe banany ¼ szklanki syropu klonowego ¼ szklanki orzechów włoskich Posypka: ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki(...)miski wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek. Wstaw do rozgrzanego
Roślinna - blog wegańskiserowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja, 1 łyżka melasy trzcinowej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta soli. Farsz: Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa(...)pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie dodać mąki. Smażyć z obydwu stron na suchej patelni. W między
SzczyptaSmaQSkładniki na bułeczki kakaowo- kokosowo - owsiane (słodkie): - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 125 g mąki owsianej - 50 g mąki kokosowej (domowej roboty ;)) - 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka kakao - 15 g oleju kokosowego - 2 łyżki ksylitolu/bądź inne słodzidło - 50 g ziarenek Cynamonowy Raj + żółtko z odrobiną ciepłej wody -> rozbełtać Przygotowanie (takie same dla dwóch rodzajów bułeczek(...)Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i ksylitol, odstawić na 10 minut. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Formować bułeczki wg własnych upodobań, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać duuuuużą ilością ziarenek :) Odstawić na 20 minut. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 10 minut na 150*, a następnie na 20 minut
Zdrowie na języku :PZdrowy chlebek z dużą ilością błonnika. Smakuje szczególnie ze świeżym masłem ...Składniki:220 g mąki chlebowej żytniej1/3 szklanki otrębów owsianych2 łyżki siemienia lnianego20 g
Walijskie PichcenieKolejny dietetyczny pomysł na deser, tym razem jabłecznik! Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Mnniammmi!!! SKŁADNIKI: - 1 serek Almette fruit - 1 szklanka suchej kaszy kuskus - 3 żółtka - 4
SMYKWKUCHNISkładniki na ok. 8 placuszków:70 g kaszy jaglanej1 jajko2-3 łyżki mąki2 łyżki błonnika owsianego3 łyżki mleka4 plasterki sera żółtego4 plasterki szynkiSól, pieprzOlej do smażeniaPrzepis
Emcia Pichcimają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite, zdrowe śniadanko :-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki żytniej białej, żurkowej (typ720)- 200ml ciepłego mleka owsianego (lub dowolnego innego)- 200ml ciepłej wody- 30g świeżych drożdży- 10g soli (u mnie himalajska)- 3 łyżki oliwy z oliwek+ trochę oliwy do formowania bułekDo kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę(...)trochę wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut.W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników.Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut.Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi maczanymi
Smaczne Zdrowekcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast(...)kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa
Powiedz dietom niedania o mniejszej ilości kalorii. Podziwiam jej silną wolę i wytrwałość. Mam z kogo brać przykład ;) Będąc na diecie, można wykombinować też coś słodkiego. SKŁADNIKI: 1 1/3 szkl płatków owsianych górskich 1 szkl mąki żytniej - razowej 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 żółtko 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju(...)truskawki A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość drugiej miski wlać do suchych składników, dodać rabarbar i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu podawać ze świeżymi truskawkami
Kuchnia w opałachSernik z czekoladą toblerone to ciasta na zimno, które zachwyci Was swoim smakiem jak i konsystencją. Lekko mazisty, ale pomimo tego sernik idealnie się kroi. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Po raz pierwszy tym sernikiem poczęstowała mnie koleżanka z pracy (pozdrowienia dla Ciebie Edyta :)! i wiedziałam, że kiedyś muszę go przygotować. Składniki na tortownicę o wymiarach(...)spód* 125 g ciasteczek czekoladowych 50 g ciasteczek owsianych 80 g roztopionego masła masa 0,5 kg mascarpone 2 opakowania czekolady toblerone (mlecznej) 1/2 szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody do dekoracji cukrowe perełki kilka kostek czekolady Na samym początku przygotować spód: ciasteczka zblendować na gładką masę. Następnie dodać do nich
Ugotowaćcukru 700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą(...)naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez
Mała Cukierenkazrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań(...)prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości. Chleb pieczemy
MamaOskarkapiekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni -50 gram drożdży świeżych -łyżka oleju rzepakowego -trzy duże szczypty soli(...)żurawiny Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki, nacinamy
BaRepasszklanki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok.15 minut, aż zaczną pracowaćNastępnie nasz zaczyn dodać do mąki w misce i wymieszać, dodawać po trochu resztę wody. Tak, aby ciasto nie było za twarde, a ni za rzadkie. Dodać olej i chwilę ugniatać, aż będzie odchodziło od rąk. Będzie gładkie i jednolite. Wkładać do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić(...)wierzch nacięłam trzy razy nożem, żeby ładnie wyglądał. Odstawić do wyrośnięcia. U mnie rósł dobre półtorej godziny.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Nasz chlebek smarujemy odrobiną mleka i posypujemy płatkami owsianymi (może być coś wedle waszego gustu, ja miałam akurat to pod ręką :)). Kiedy nasz piekarnik się nagrzeje to pieczemy nasz chlebek ok.50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieSkładniki: - 2 jajka- 2 łyżki otrąb owsianych- łyżka skrobi kukurydzianej- łyżka słodziku- 1/2 małego jogurtu naturalnego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 krople aromatu waniliowegoOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem. Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 15 minut. Zdejmuj, gdy całkiem ostygną. Maczałam je w kefirze z sokiem malinowym - nie wiem dlaczego ale to uwielbiam i jem kiedy tylko mam okazję :) Smacznego
charlotte gotujeSkładniki: 200 twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego
Mania Gotowaniakakaowy krem owsiany z mango (również w środku) i masłem orzechowym~ Jeszcze tylko niecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z drugiej strony...jak ten czas szybko leci, troche to przerażające :o Zapraszam do obejrzenia nowego filmu na moim kanale JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie(...)Zapraszam też do obejrzenia przepisu na pyszne wilgotne ciasto bananowe , które jest banalnie proste do wykonania i posmakuje każdemu fanowi ciężkich i zbitych ciast :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK<< instagram // drugi blog
breakfast of dreamschlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko masło do wysmarowania formy duża garść pestek(...)jajko mieszam w jednym naczyniu. W drugim mieszam suche składniki: mąki, drożdże, cukier oraz sól. Składniki mokre mieszam z suchymi i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na minimum 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Delikatnie wyrośnięte ciasto smaruję ciepłą wodą i posypuję
Mango Papajawyciągnięcie chleba). Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do kolejnego wyrastania na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ° C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte ciasto chlebowe włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para nie uciekła) i piec przez 45-50 minut. Upieczone chleby wyjąć(...)kratkę do studzenia. Muszą odparować, więc należy uzbroić się w cierpliwość i dać im czas. Uwagi: Warto chleb przed włożeniem go do piekarnika spryskać wodą i posypać go płatkami owsianymi. Zapobiegnie to jego przypaleniu się od góry. Jak zrobić zakwas żytni: Przepis na zakwas
Passions hobbies lifeKolorowo, zdrowo czyli owocowy detoks. Zamiast kawałka ciasta wolę taki deser. W ciągu tygodniu robię ok 10 litrów przeróżnych koktajli.....i zawsze odkrywam jakiś nowe smaki. Miksuje praktycznie wszytko od twardych warzyw jak marchew czy burak po owoce suszone czy orzechy. Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden przepis na smaczny koktajl. Składniki: 300 ml soku z pomarańczy(...)mandarynek 1 banan 1 duże jabłko (ze skórką) 2 kiwi 250 ml mleka owsianego Wszystkie składniki pokroić na cząśtki, zalać mlekiem i miksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dolać wody gdyby koktajl okazał się za gęsty
Delicious Titbitsoleju 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli morskiej 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki łuski gryczanej mielonej Sante 3 łyżki płatków owsianych do posypania Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy(...)dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką
Kulinarne przygody GatityKrajanka owsiana z truskawkami Składniki: - 2-3 szklanki truskawek - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki cukru - opcjonalnie - 1/2 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie) - 1/3 szklanki cukru brązowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/2 kostki chłodne masła - szczypta soli Wymieszaj w mniejszej misce czyste, odszypułkowane(...)mąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Na blaszkę wyłóż ciasto, jak najbardziej równomiernie. Na to połóż truskawki. Piecz ok. 30 minut. Pokrój
Corner With Recipeskasza owsiana z granatem (również w środku) i tahini naturalnym ~ Dzisiaj warsztaty! Na 15.00 muszę być w Warszawie, więc wyjedziemy ok. 11-12.00, ale mój zegar biologiczny myślał, że dziś szkoła i zbudził mnie wcześnie rano...No cóż...Jestem bardzo ciekawa jak będzie i nie mogę się doczekać! :) Oczekujcie relacji na blogu :) Lato coraz bliżej...Wykorzystuję zapasy mrożonych owoców(...)zaraz będą świeże! Zapraszam na cytrynowe ciasto z jagodami! :) *bezglutenowe* KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsDzisiejszy wpis dedykuję wszystkim dzieciom. Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowsza przekąska. Ta porcja zniknęła błyskawicznie.. Składniki: 250 g płatków owsianych 100 g mąki żytniej lub gryczanej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka sody 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli(...)masła 2 jaja szczypta soli Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Masło stopić i ostudzić. Wlać do miski z suchą mieszanką, dodać rozmieszane trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią spłaszczać delikatnie ciastka. Dla ułatwienia można zmoczyć
Czerwień i błękitPrzepis na klasyczne placuszki czekoladowe zapoczątkował moją przygodę z blogowaniem. Jeśli dobrze przeszukacie zakładkę Pancakes natkniecie się na właśnie takie placuszki , ale w starszej wersji, min. z dodatkiem płatków owsianych i nieco innymi proporcjami składników. Dzisiejsza propozycja jest odświeżona, wzbogacona o mąkę żytnią. Z powodzeniem możecie oczywiście użyć pszennej mąki pełnoziarnistej. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki(...)pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogszklanki mleka 1,5% listonic_name = "Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier(...)szklanki mleka 1,5% " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy gofry na kratce. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLokazję będą idealne, a i C. się ucieszy po powrocie do domu.Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to. Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsianych + ok.60ml gorącej wody20g mąki razowej/lub innejduże jajko + ew. białko1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki proszku do pieczeniagarść świeżego szpinakusól, pieprz, ziołastarty ser żółtymasło do smażeniaPłatki zalać wieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki.Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć 1/2 masy, położyć ser kupkami, przykryć resztą ciasta. Smażyć
More food, love and dreamsczerpałam z tego przepisu. Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light Składniki (20-25 szt): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki owsianej 1 jajko 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy
Kulinarne przygody Gatity