Składniki na ok. 8 placuszków:70 g kaszy jaglanej1 jajko2-3 łyżki mąki2 łyżki błonnika owsianego3 łyżki mleka4 plasterki sera żółtego4 plasterki szynkiSól, pieprzOlej do smażeniaPrzepis
Emcia Pichcimają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite, zdrowe śniadanko :-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki żytniej białej, żurkowej (typ720)- 200ml ciepłego mleka owsianego (lub dowolnego innego)- 200ml ciepłej wody- 30g świeżych drożdży- 10g soli (u mnie himalajska)- 3 łyżki oliwy z oliwek+ trochę oliwy do formowania bułekDo kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę(...)trochę wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut.W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników.Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut.Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi maczanymi
Smaczne Zdrowekcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast(...)kcal). Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji, możemy do smażenia naleśników użyć samej mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa
Powiedz dietom niedania o mniejszej ilości kalorii. Podziwiam jej silną wolę i wytrwałość. Mam z kogo brać przykład ;) Będąc na diecie, można wykombinować też coś słodkiego. SKŁADNIKI: 1 1/3 szkl płatków owsianych górskich 1 szkl mąki żytniej - razowej 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 żółtko 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju(...)truskawki A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość drugiej miski wlać do suchych składników, dodać rabarbar i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu podawać ze świeżymi truskawkami
Kuchnia w opałachSernik z czekoladą toblerone to ciasta na zimno, które zachwyci Was swoim smakiem jak i konsystencją. Lekko mazisty, ale pomimo tego sernik idealnie się kroi. Najlepiej podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Po raz pierwszy tym sernikiem poczęstowała mnie koleżanka z pracy (pozdrowienia dla Ciebie Edyta :)! i wiedziałam, że kiedyś muszę go przygotować. Składniki na tortownicę o wymiarach(...)spód* 125 g ciasteczek czekoladowych 50 g ciasteczek owsianych 80 g roztopionego masła masa 0,5 kg mascarpone 2 opakowania czekolady toblerone (mlecznej) 1/2 szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody do dekoracji cukrowe perełki kilka kostek czekolady Na samym początku przygotować spód: ciasteczka zblendować na gładką masę. Następnie dodać do nich
Ugotowaćcukru 700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą(...)naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez
Mała Cukierenkazrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań(...)prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości. Chleb pieczemy
MamaOskarkapiekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni -50 gram drożdży świeżych -łyżka oleju rzepakowego -trzy duże szczypty soli(...)żurawiny Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zwilżając dłonie formujemy bułki, nacinamy
BaRepasszklanki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok.15 minut, aż zaczną pracowaćNastępnie nasz zaczyn dodać do mąki w misce i wymieszać, dodawać po trochu resztę wody. Tak, aby ciasto nie było za twarde, a ni za rzadkie. Dodać olej i chwilę ugniatać, aż będzie odchodziło od rąk. Będzie gładkie i jednolite. Wkładać do lekko wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić(...)wierzch nacięłam trzy razy nożem, żeby ładnie wyglądał. Odstawić do wyrośnięcia. U mnie rósł dobre półtorej godziny.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Nasz chlebek smarujemy odrobiną mleka i posypujemy płatkami owsianymi (może być coś wedle waszego gustu, ja miałam akurat to pod ręką :)). Kiedy nasz piekarnik się nagrzeje to pieczemy nasz chlebek ok.50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowanieSkładniki: - 2 jajka- 2 łyżki otrąb owsianych- łyżka skrobi kukurydzianej- łyżka słodziku- 1/2 małego jogurtu naturalnego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 krople aromatu waniliowegoOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel ze słodzikiem. Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 15 minut. Zdejmuj, gdy całkiem ostygną. Maczałam je w kefirze z sokiem malinowym - nie wiem dlaczego ale to uwielbiam i jem kiedy tylko mam okazję :) Smacznego
charlotte gotujeSkładniki: 200 twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy(...)temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego
Mania Gotowaniakakaowy krem owsiany z mango (również w środku) i masłem orzechowym~ Jeszcze tylko niecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z drugiej strony...jak ten czas szybko leci, troche to przerażające :o Zapraszam do obejrzenia nowego filmu na moim kanale JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie(...)Zapraszam też do obejrzenia przepisu na pyszne wilgotne ciasto bananowe , które jest banalnie proste do wykonania i posmakuje każdemu fanowi ciężkich i zbitych ciast :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK<< instagram // drugi blog
breakfast of dreamschlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 1 opakowanie suchych drożdży (8g) 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko masło do wysmarowania formy duża garść pestek(...)jajko mieszam w jednym naczyniu. W drugim mieszam suche składniki: mąki, drożdże, cukier oraz sól. Składniki mokre mieszam z suchymi i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na minimum 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Delikatnie wyrośnięte ciasto smaruję ciepłą wodą i posypuję
Mango Papajawyciągnięcie chleba). Ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do kolejnego wyrastania na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ° C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte ciasto chlebowe włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para nie uciekła) i piec przez 45-50 minut. Upieczone chleby wyjąć(...)kratkę do studzenia. Muszą odparować, więc należy uzbroić się w cierpliwość i dać im czas. Uwagi: Warto chleb przed włożeniem go do piekarnika spryskać wodą i posypać go płatkami owsianymi. Zapobiegnie to jego przypaleniu się od góry. Jak zrobić zakwas żytni: Przepis na zakwas
Passions hobbies lifeKolorowo, zdrowo czyli owocowy detoks. Zamiast kawałka ciasta wolę taki deser. W ciągu tygodniu robię ok 10 litrów przeróżnych koktajli.....i zawsze odkrywam jakiś nowe smaki. Miksuje praktycznie wszytko od twardych warzyw jak marchew czy burak po owoce suszone czy orzechy. Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden przepis na smaczny koktajl. Składniki: 300 ml soku z pomarańczy(...)mandarynek 1 banan 1 duże jabłko (ze skórką) 2 kiwi 250 ml mleka owsianego Wszystkie składniki pokroić na cząśtki, zalać mlekiem i miksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dolać wody gdyby koktajl okazał się za gęsty
Delicious Titbits