Mama uwielbia właśnie takie! CIASTECZKA ZE SKORUPKĄ Z PESTEK I MIODU przepis autorski // 14 duuuużych ciach ~1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~1/3 szklanki płatków owsianych ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~4 łyżki poppingu z amarantusa (jeśli nie masz możesz pominąć) ~1/2 szklanki cukru ~2 czubate łyżki masła orzechowego ~100g masła (pokrojonego w kostkę) ~jajko(...)lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać po kawałku, poczym formować w rękach kulkę, lekko ją spłaszczyć i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczka nakładać mieszankę pestek i miodu. Włożyć
chili & sugarustaw, lepszy rydz niż nic :) przepis na to ciacho powstał jak większość metodą TROCHĘ TEGO, TROCHĘ TAMTEGO :) Składniki (na małą keksówkę): 2 całe jajka 2 białka 5 łyżek otrębów owsianych 7 łyżek otrębów pszennych 1 mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki : - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia - 2 łyżki miodu / ksylitolu(...)ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki i niestarczy nam ciasta, można zrolować ciasto i przykleić dookoła, ale wtedy ciasto może się nie trzymać, dlatego do dużego pomarańcza lepiej zrobić podwójną wersję, ciasteczka pieczemy ok 10-15 minut w temp
zdrowa vege kuchniapodanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody(...)misie miksera umieścić pozostałe mąki, dodać otręby, oliwę, sól, ziarna (15g wymieszanych ziaren odłożyć do dekoracji bułek), dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i dodać część wody (ok.200ml). Dokładnie wymieszać ciasto przy użyciu haka miksera, można również wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto powinno być dość zwarte, ale nie bardzo zbite, elastyczne, ja dolałam jeszcze trochę wody, w sumie dałam 280ml, ale najlepiej
Smaczne Zdrowepoważną konkurencję w osobie mojego męża, który też je uwielbia. Doskonałe na gorsze, deszczowe i ponure dni, kiedy tak potrzebujemy kojącego smaku czekolady… Składniki: ¾ szkl. płatków owsianych ¾ szkl. mąki owsianej (lub innej dowolnej) 3 łyżki kakao ½ łyżeczki sody 2 dojrzałe banany ¾ szkl. mleka roślinnego garść rodzynek łyżka masła orzechowego 3 łyżeczki melasy (lub syropu klonowego) ½ szkl. orzechów nerkowca (lub innych(...)wlej mleko. Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze
Roślinna - blog wegańskipłatków owsianych) z dodatkiem otrębów pszennych, które wspomagają prawidłową pracę jelit. Mają cudowny kokosowy posmak, a z ananasem tworzą doskonałe połączenie znane jako pinacolada :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : świeży ananas (ostatecznie(...)kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogśliwki, pokrojone w kostkę 7 suszonych śliwek, pokrojonych na pół 50 gram mąki typu 550 70 gram mąki pełnoziarnistej typu 1850 2 łyżki siemienia lnianego 50 gram płatków owsianych 50 gram otrębów pszennych 3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego (plus łyżka do zrobienia cukru pudru) łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: dwa jaja(...)składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem (ja użyłam silikonowych foremek i całe szczęście ich nie trzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy
Mango Papajaszklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej(...)końcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :) Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego
sama złodyczUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z
Niezły MłynekDziś w mojej kuchni zapachniało już świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za sprawą
Tradycyjna KuchniaJutro mam zasłużony urlop więc dziś nie musiałam biegać w nerwach i szykować się na pociąg do Poznania i ze spokojem spędziłam prawie cały dzień w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego, bez dodatku masła, osolony solą himalajską, która jest(...)produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni
Cooking Monsteroprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki mąki ryżowej, 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 1 szklanka mąki jaglanej, 2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z TEGO przepisu(...)kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy
Jeść, by żyć w zdrowiujest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla. Potrzebne składniki: 1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki(...)majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis
Łycha smakówokoło 24cm): spód: 1 jajko (L) 5 łyżek jogurtu naturalnego 0,25 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec farsz: 0,5 cebuli 0,5 mozzarelli light pęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu(...)gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki wszystkie składniki na spód mieszamy rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgranoli. Podaję z masłem orzechowym i suszonymi daktylami. Pasują do nich również dżemy i słodkie syropy. Z takiej ilości składników wychodzi ok. 10 sztuk. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 ½ szklanki wody 3 łyżki sezamu lub wiórek kokosowych 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża garść rodzynek 1 duża garść żurawiny 2-3 łyżki brązowego(...)rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów
Qlinarnie i Qlinarniebędę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru zrobiłem pszenno-żytni chlebek(...)letniej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy to razem. Wkruszamy drożdże, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy około 15 minut. Ciasto zrobi się sprężyste, nie będzie się kleiło do miski i dłoni. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyjmujemy na blat, znów
Marder&Marder ManufactureZapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd(...)których jeszcze nie aktualizowałam, a przydałoby się, oj przydało!) czy na słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie) * miód- 2 czubate łyżki * woda- 1/2 szklanki * powidła śliwkowe- 3 łyżki * prażony słonecznik i różowe mikro
Kraina Miodem Płynącabiscotti . Jakie macie plany na dzisiaj :) ? U mnie będzie pakowanie prezentów, pieczenie piernika, trochę porządków. inspiracja Piernikowego kuleczki Składniki (ok.18 kuleczek): - 1 i 1/4 szklanki mąki - 6 łyżek płatków owsianych - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 5 łyżek cukru trzcinowego Dark Muscovado - 5 łyżek oleju rzepakowego - 1/3 szklanki wody/mleka - cukier puder trzcinowy Diamant do obtoczenia Wymieszaj wszystkie(...)długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz ok. 20 min. Ostudź kuleczki i obtocz w cukrze pudrze. *U mnie mąka pszenna pełnoziarnista
Corner With Recipesbiałej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy łyżkę okruszków i dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut(...)piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnynapić się ciepłej niegazowanej wody zaczynami jeść posiłki od swoich ulubionych dań i małych porcjach desery i ciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie(...)dużo należy się ruszać, nie siedzimy cały czas za stołem! Jak odchudzić tradycyjne potrawy? zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej majonez zastąp jogurtem greckim smaż na zdrowych tłuszczach masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj
Truskawkowa Fiestawzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu. W wersji tradycyjnej ciasteczka shortbread składają się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej. Współcześnie używa się zwykle mąki pszennej.Poniższy przepis jest jednym z najprostszych. Zawiera tylko cztery składniki, które zazwyczaj zawsze są w domu, a wypiek nie ma szansy się nie udać(...)pszennej typu 450120 g cukru pudru230 g miękiego masła1/4 łyżeczki soliPrzygotowanie: Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę
Grahamka, weka i kajzerka