Na święta chcieliśmy mieć tylko sernik. Miał być delikatny, kremowy, słodki, ale koniecznie z owocami. Lekki i wiosenny. Tak właśnie powstał pomysł na ten sernik, jest
Plate of Joydyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki – przepis, który(...)Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. SKŁADNIKI: ( 6 szt ) * dynia – 100 g * cukinia – 100 g * świeża natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * mąka owsiana – 1 łyżka * sól, pieprz * olej kokosowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dynię oraz cukinię ścieramy na grubych oczkach, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku
Ostra na Słodkojakichkolwiek umiejętności kulinarnych, a co najważniejsze są pyszne i zawsze się udają :) Z poniższego przepisu wyszło mi 16 dużych batonów . ~ Energetyczne batoniki musli ~ Składniki: 300g płatków (u mnie owsiane) 150g suszonej żurawiny 80g pestek dyni 60g wiórków kokosowych 60g mielonych migdałów 40g pestek słonecznika 40g poppingu z amarantusa (1szkl.) 30g sezamu 30g brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)pieczenia i mocno ugniatamy, szczególnie przy brzegach. Pieczemy w 180*C przez około 18-20 minut.Po tym czasie wyjmujemy formę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na batoniki. Smacznego :) Pakunek dla siostry
Kuchenny Skrawek NiebaPolecam jako niedzielny deser, my pieczemy je dzisiaj po raz kolejny. Wegańskie babeczki orzechowe 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych) 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce) 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów) 1/2 szklanki pasty z daktyli (1 szklankę daktyli trzeba zalać(...)orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny. W międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzygotowanie zajmuje trochę czasu, dlatego są idealne na weekend, kiedy nigdzie nam się nie spieszy i możemy się trochę porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio(...)oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą
Zawsze głodna!odpadały, lubimy gdy są w środku. Polecam te bułeczki bo są tego warte ! Pyszne, zdrowe, puszyste pomimo braku pszenicy. Bułeczki w 100% z mąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych.W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają. :-)Z podanych składników(...)połączenia składników. Innymi słowy wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Długo nie wyrabiam, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w misce przesmarowanej oliwą do podwojenia objętości, na ok.40-60 minut. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko zagniatamy, np.składając na pół
Smaczne Zdrowerozpoczęcie wiosny:) DEKADENCKIE MUFFINY Z MARCEPANEM, MALINAMI I RÓŻANĄ KRUSZONKĄ Na kruszonkę 50g masła 100g cukru 1/4 szklanki grubo posiekanych i podprażonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka konfitury z płatków róż Na muffiny 40g masła 100g masy marcepanowej 300g maki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli(...)śmietanę, mleko i jajko. Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy masło. Po otrzymaniu dość jednolitej masy (ale wciąż z grudkami) dodajemy marcepan i suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu pamiętamy, że kruszonka jest bardzo gorąca
les mirabellessmaku kokosu, który wziął się z oleju kokosowego. A właśnie. Próbowaliście go? Do czego najczęściej dodajecie :) Śmiało piszcie, czekam na ciekawe propozycje :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g płatków owsianych - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 łyżeczka płatków kokosowych - 1 łyżeczka siemienia lnianego Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego płatki. Ogień zmniejszamy, gotujemy powoli, ciągle mieszając(...)antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu
Zdrowie na języku :PJedzmy truskawki! Zawierają o wiele więcej witaminy C niż cytryny i dużo żelaza! No i przede wszystkim są pyszneeee – nie za słodkie, lekko kwaskowate, orzeźwiające… Przepis
Qlinarnie i QlinarnieStartuję od przepisu na kule musli, bo jest krótszy i mniej pisania ;) Jak mnie spanie nie weźmie dodam jeszcze przepis na mój obiad/ryż na bogato
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW domu remont, a co za tym idzie została mi tylko do użytku lodówka, mikrofalówka i multicooker. Jak na złość miałam ochotę na ciasteczka, domowe, zdrowe
ClauditteMissCookingBardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości (ciasto wyrasta). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
BullioBardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości (ciasto wyrasta). Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
Bulliokasza owsiana na mleku ze startą gruszką (w środku, dodana podczas gotowania) i masą makową ; yerba mate miodowo-karmelowa ~ Nadszedł czas, aby ogłosić wyniki :) Ale na początku dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie (a ci którzy nie wzięli niech żałują! :)). Miałam ogromny problem z wybraniem zwycięscy, zwłaszcza, że jednak napłynęło sporo zgłoszeń... Wahałam i się wahałam, a w końcu(...)Aggie zgodziła się na publikacje zdjęcia i uzasadnienia :) " Przygotowałam crumble z przepisu na crumble cynamonowo-śliwkowe. Użyłam jabłek i smakowało jak szarlotka :) Miałam ochotę na jakieś ciasto, lecz zaburzenia odżywiania sprawiły, że nie jestem w stanie zjeść takiego prawdziwego. Chciałam też się rozgrzać (padał śnieg :c) i powspominać dzieciństwo (moja mama zawsze robiła taaaakie cudowne ciasto jabłkowe jak byłam
breakfast of dreamsDziś rano mimo, że po obejrzeniu wczorajszej prognozy pogody powinnam być przygotowana co zastanę za oknem, to zawsze będzie szok! przecież zaraz wiosna! przecierałam szlak w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość