ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:130/168)

Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 210

mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię. Spód: 300 g ciasteczek owsianych pół kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego 3 jajka pół szklanki cukru sok wyciśnięty z dwóch limonek budyń bananowy      Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone(...)można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Otręby gryczane -Smakoszyki 140

Zdrowie..Tym razem są to otręby gryczane ...pierwszy raz spotkałam się z takimi otrębami..używałam do tej pory otręby żytnie, pszenne oraz owsiane. Kilka słów o otrębach : Otręby gryczane są z gryki z czystych pól Warmii, czyli zmielone nieprażone ziarnka gryki. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje(...)cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak

Moje domowe kucharzenie
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 195

WielkaBrytania, lecz Polska. Stąd polska kruszonka. Z polskim agrestem. Po domowemu, po polsku. KRUSZONKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH "DO KUBKA" Z AGRESTEM. / pomysł własny; / 6 paczek płatków owsianych "do kubka" (np. NesVita) kostka masła 2-3 łyżki mąki pszennej 500g agrestu + len mielony do wysypania foremek (lub płatki owsiane/bułka tarta) masło do wysmarowania foremek + cukier Agrest płuczę, obieram z ogonków(...)płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę

W kuchni Karmel-itki
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 169

Naprawdę niesamowicie kuszą. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi.  Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina, itp. (około 36 sztuk) 200g masła/margaryny   1 szklanka cukru  1 jajko (duże) 1 szklanka (*) mąki(...)wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować

Di gotuje
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 122

koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło. 5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy sezamem/nasionami lnu. Pieczemy(...)naturalnego (180g) garść orzechów (u nas pinia) 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki mąki odrobina wody płatki owsiane jako panierka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno. Czosnek również drobno siekamy i zarumieniamy na oleju na patelni. Dodajemy do tofu

Bananowe Pole
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 147

otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz(...)grzybowy: - 700 ml wody - zalewa z boczniaków - 50 g suszonych grzybów leśnych - 1 łyżeczka naturalnej przyprawy typu warzywko - sól, pieprz Do zagęszczenia sosu: - 1,5 czubatej łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej - 1 czubata łyżka jogurtu - 3 łyżki wody -> Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, do ok. 1 h. Wyciągnąć. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać pozostałą zalewę

Zdrowie na języku :P
.1242. ciasto! 147

tortownica 22cm 130g mąki owsianej 80g  mąki jaglanej 50g mąki kokosowej BioIndygo.pl łyżka (10g) mielonego lnu 120g cukru kokosowego BioIndygo.pl + 2 łyżki do posypania 300ml mleka kokosowego (niskotłuszczowego z kartonu, nie tego z puszki, użyłam takiego - KLIK ) 120g aquafaby* 140g rabarbaru 220g truskawek 2 łyżki octu jabłkowego łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody *woda z puszki(...)mieszamy. Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Następnie aquafabę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki i rabarbar i posypujemy całość 2 łyżkami cukru kokosowego. Pieczemy ok. 15-20 minut w 150*C, następnie zwiększamy temp

breakfast of dreams
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 177

się jak w tropikach. Przeczy tajcie. 1. Moja jesienno- zimowa DIETA    produkty rozgrzewające organi zm: kasza jaglana,j ę czmienna, gryczana, manna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze(...)rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k  naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp.   miód, jajka, ryby     2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich

WYSPA SZCZĘSLIWA
Muffinki proteinowe z jeżynami 219

trochę odpokutować. Z tego powodu muffinki, które świetnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub deseru - w dodatku są naprawdę pyszne! Składniki (15 babeczek): szklanka mąki owsianej szklanka otrębów owsianych szklanka jeżyn 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki odżywki białkowej (moja tym razem karmelowa) 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia       Mąkę, otręby, białko(...)Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment

sama złodycz
Bułki domowe wielozbożowe 163

Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe) Bułki owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki  jak z paryskiej piekarni  Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb(...)mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella – 100 g mąki żytniej typ 720 – 7 g suszonych drożdży – 350 ml  wody – 2 czubate łyżki oliwy do ciasta + – oliwa do posmarowania miski – 2 płaskie łyżeczki soli – 2 płaskie łyżeczki cukru W misie robota mieszamy wszystkie gatunki mąki z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, wsypujemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 146

również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU ) Zapraszam do pieczenia;-) Składniki: 100 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka płatków orkiszowych/płatków owsianych  1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego 3 łyżeczki gorzkiego kakao garść migdałów garść orzechów laskowych garść rodzynek(...)szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam na blasze

potrawyregionalne
Pszenno - orkiszowy chleb na maślance z otrębami pszennymi 148

Szukałam jakiegoś przepisu na chleb z jak największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle   aromatyczny z lekko chrupiącą skórką. Przepis wzięłam z   TEJ strony z dużymi moimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek(...)składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić.   Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką   do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki   i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno   piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 136

wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 30g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 250g mąki pszennej razowej - typ 2000   150g mąki pszennej - u mnie tortowa 100g otrębów owsianych 1 łyżeczka soli 150ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa" 2 łyżki oliwy 200g świeżej dyni - startej na dużych oczkach tarki 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu(...)ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;)    Do dużej miski przesiać mąkę pszenną - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika

Grunt to przepis!
Krem czekoladowy + naleśniki otrębowe 153

pomyliłam! ;) pewnie większość z Was odrzuci fakt, że głównym składnikiem kremu jest fasola, jednak ja po wielu eksperymentach z wypiekami fasolowymi i próbowaniem surowego ciasta wiedział, że nie będzie czuć smaku fasoli i tak właśnie jest, krem tak przypadł mi do gustu, że zaopatrzyłam się już w kilka puszek fasoli i na pewno będę robić(...)aromat orzechowy naleśniki (2 sztuki): 1 jajko 1/2 szklanki mleka szczypta sody 1 łyżka zielonych na mąkę otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki zmielonych na mąkę otrębów owsianych firmy Kupiec Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni ważne jest to aby smażyć je na małym ogniu i przewracać dopiero kiedy brzegi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Orzechowo - kardamonowe ciastka z Asyżu! 141

sztuki na spróbowanie. Dostałam zapakowane w papierowej torebeczce. Podziękowałam i wyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam, ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych!  Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane(...)sproszkowanego - 1/6 łyżeczki imbiru - 3 szczypty cynamonu - 2 łyżki syropu z agawy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka śmietany - łyżka lodowatej wody W/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie za pomocą wałka, tworzymy blat o grubości około 6 mm, wycinamy ciastka. Pieczemy 20 minut w temp 185 stopni

SMYKWKUCHNI