ciasto owocowe - przepisów 3649

  1. 12 szybkich, wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie
    12 szybkich, wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie

    baccala (solony dorsz), małże, kalmary, sardynki i węgorz. Sposób ich serwowania bardzo często zależy od regiony Włoch. Po Pasterce, łasuchy często nie mogą oprzeć się kawałkowi świątecznego ciasta zwanego „Panettone”, który jest biszkoptem z owocami i filiżance gorącej czekolady! Wigilia na Litwie Wigilia (Kūčios) jest dla Litwinów ważniejsza niż same Święta. Kūčios to również nazwa dużego wigilijnego posiłku(...)podczas wigilijnego posiłku. Może być podawana z żurawiną, kminkiem, tarkowaną marchwią i krążkami cebuli. Podaje się też placek z gryki ze smażoną cebulą i grzybami. Na deser często jest ciasto owocowe, pierniczki i miodowniki, a także świeże i suszone owoce oraz orzechy. Do Wigilii pije się kompot, zrobiony z suszonych owoców i miodu, symbolizujący narodziny dzieciątka Jezus. Wigilia w Szwajcarii

    Przepis pochodzi z bloga Żyję by jeść, prowadzonego przez zyjezebyjesc.

  2. 12 wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie
    12 wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie

    baccala (solony dorsz), małże, kalmary, sardynki i węgorz. Sposób ich serwowania bardzo często zależy od regiony Włoch. Po Pasterce, łasuchy często nie mogą oprzeć się kawałkowi świątecznego ciasta zwanego „Panettone”, który jest biszkoptem z owocami i filiżance gorącej czekolady! Wigilia na Litwie Wigilia (Kūčios) jest dla Litwinów ważniejsza niż same Święta. Kūčios to również nazwa dużego wigilijnego posiłku(...)podczas wigilijnego posiłku. Może być podawana z żurawiną, kminkiem, tarkowaną marchwią i krążkami cebuli. Podaje się też placek z gryki ze smażoną cebulą i grzybami. Na deser często jest ciasto owocowe, pierniczki i miodowniki, a także świeże i suszone owoce oraz orzechy. Do Wigilii pije się kompot, zrobiony z suszonych owoców i miodu, symbolizujący narodziny dzieciątka Jezus. Wigilia w Szwajcarii

    Przepis pochodzi z bloga Żyję by jeść, prowadzonego przez zyjezebyjesc.

  3. Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
    Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową

    Przepis na to ciasto pojawia się na wielu blogach kulinarnych, z dodatkiem różnych owoców. Ja zdecydowałam się na morele - składnik dosyć rzadko używany w ciastach owocowych - a przecież taki smaczny. Akurat na straganie dostałam bardzo ładne, duże owoce - więc nic innego tylko szaleć w kuchni :). Ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyste. Z zaproponowanych składników wychodzi duża blacha ciasta o wymiarach

    Przepis pochodzi z bloga Świat Ciasta, prowadzonego przez mapik27.

  4. Ciasto Rajski Obłok
    Ciasto Rajski Obłok

    masła 150 g wiórek kokosowych Pianka owocowa: 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem(...)owoce i wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na pół godziny. Na wystudzony biszkopt nakładamy masę kokosową, następnie wykładamy herbatniki i na nie wylewamy piankę owocową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia składników

    Przepis pochodzi z bloga e-PrzepisyKulinarne, prowadzonego przez Justyna Zarzecka.

  5. Ananasowiec
    Ananasowiec

    Składniki na ciasto mąka pszenna, 600g masło, 360g żółtka jajek, 6 szt cukier puder, 125g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na bezę białka jajek, 6 szt cukier, 1 szkl sól, szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie

    Przepis pochodzi z bloga Gotowanie moimi oczami, prowadzonego przez Zena w kuchni.

  6. Ciasto z gruszkami
    Ciasto z gruszkami

    kogo: dla chcących spróbować połączenia smaku gruszek i orzechów włoskich dla fanów owocowych ciast dla szukających przepisu na łatwe ciasto Składniki: 400g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 700g gruszek 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie) cytryna cukier puder i cynamon do posypania Wykonanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić w paski. Skropić sokiem

    Przepis pochodzi z bloga Mania Wypiekania, prowadzonego przez maniawypiekania.

  7. Ciasto lekkie jak łabędzi puch
    Ciasto lekkie jak łabędzi puch

    który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy pozostałą częścią kremu kokosowego. Dekorujemy, prażonymi krótko na suchej patelni wiórkami i posypką owocową. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę

    Przepis pochodzi z bloga Kasia i jej kobiecy świat, prowadzonego przez Katarzyna Wójcik.

  8. Malinowa pianka na herbatnikach
    Malinowa pianka na herbatnikach

    Pyszne i lekkie ciasto bez pieczenia to coś idealnego dla mnie. Wystarczy zrobić masę i całość zostawić w lodówce na kilka godzin by rozkoszować się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady  Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  9. Drożdżowy placek z morelami i migdałową kruszonką
    Drożdżowy placek z morelami i migdałową kruszonką

    Drożdżowe ciasto jakoś zawsze kojarzyło mi się z latem, owocami, wakacjami, szczególnie tymi spędzonymi na wsi. Rustykalnie, domowo i pysznie. Leniwe letnie popołudnie, owocowe ciasto serwowane prosto z blachy do pieczenia, dzbanek kompotu lub zimnego mleka... Kwaskowe, soczyste morele, bardzo puszyste, delikatne, wilgotne ciasto i lekko chrupiąca migdałowa kruszonka. Morelowy placek choć potrzebuje jak każde ciasto drożdżowe, trochę czasu

    Przepis pochodzi z bloga maniapieczenia, prowadzonego przez maniapieczenia.

  10. Rewelacyjne, szybkie i proste ciasta z owocami
    Rewelacyjne, szybkie i proste ciasta z owocami

    połączyć. Rozsmarować masę na podstawie z ciastek i piec 30 minut w temperaturze 180-200 °C . Po przestudzeniu posmarować wierzch konfiturą. Do tego samego wina innym razem podałam równie owocowe ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Doroty Świątkowskiej mojewypieki.com .  W oryginale autorka podaje przepis na ciasto z malinami. Jednak moje sadzonki rodzą tylko tyle malin, ile jest(...)kostkę gruszki oraz borówki. Łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Zdecydowanie obydwa przepisy wykorzystam jeszcze nie raz.  Nastał w końcu najbardziej owocowy czas w roku :-) Smacznego!  Propo nuję wino:     Altum Spätlese Chardonnay

    Przepis pochodzi z bloga Wino i kuchnia, prowadzonego przez Anna Miodońska.

  11. 5 minutowe ciasta z kubka
    5 minutowe ciasta z kubka

    ciasta, które ratują nas w domu podczas najazdu dzieci zapytaniem „Tatooooo… Mamy coś słodkiego?”. Drugi rozdział zawiera to, co przemawia najbardziej do mnie – owocowe ciasta z kubka. Mieszkanie tuż pod lasem i dostęp do jagód czy malin powoduje to, że szybko i sprawnie można uratować się ciastem do kawy, gdy przyjdą goście. Najbardziej cieszy ich zachwyt

    Przepis pochodzi z bloga Mr. Taste, prowadzonego przez MrTaste.

  12. Przepisy na Wielkanoc.
    Przepisy na Wielkanoc.

    Ciasta: Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką  Bardzo śmietankowe puszyste ciasto owocowe z kawałkami czekolady  Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Smak i prostota, czyli puszysta babka wielkanocna Wielkanocna strucla serowa z czekoladową nutką Ciasto jogurtowe Ciasteczka, babeczki i inne małe wypieki: Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie okruszki, prowadzonego przez Magdalena.

  13. Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką
    Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką

    Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami)
    Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami)

    dokładnie nazywa się przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku 98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery”. Pyszny jabłecznik z bezą i rodzynkami. Wspaniałe letnie ciasto z jabłkami, uwielbiam!;)   W przepisie niestety nie było rozmiarów formy, więc zaryzykowałam na oko, tak jak z innymi składnikami i wyszło w punkt pyszne i akurat wymiary mojej formy

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez AnKa blog.

  15. Ciasto ze śliwkami
    Ciasto ze śliwkami

    zupełnie inną - wrażliwą, pełną wątpliwości, z niepokojem w duszy, nękana ciągłym dążeniem do doskonałości. Choć i tak pewnie nie poznamy jej do końca... Zadeklarowałam wprawdzie, że kończę z ciastami owocowymi, ale teraz już wiem że była to deklaracja przedwczesna, kiedy dookoła mnie nadal tyle owoców. Śliwki, śliweczki, śliwki nie- robaczywki. I pyszne, kruche ciasto, słodko-kwaśne, pochłaniane w ogromnych ilościach

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  16. Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką
    Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką

    jabłek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru 1 torebka kisielu cytrynowego cynamon, kardamon, zmielone goździki Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki Masa owocowa Owoce obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier , pozostałe przyprawy i dusimy. Jak owoce się rozpadną, dodajemy kisiel i mieszamy. Ciasto wyjmujemy(...)ciasta, resztę wałkujemy na rozmiar foremki. Spód ciasta podpiekamy w 180 stopniach ok 15 min. Jeśli wybraliśmy formę tarty, koniecznie pieczemy z obciążeniem. Na podpieczony spód wykładamy masę owocową. Z pozostałego ciasta wykrawamy pasy, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy jeszcze ok 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/krucha-tarta-kratka-jablkami-gruszka/ BosowKuchni A Wy jakie macie swoje patenty na masy owocowe? Artykuł

    Przepis pochodzi z bloga Mieszam w Garnku, prowadzonego przez mieszamWGarnku.

Wybierz stronę :