cieście wykładamy równą warstwę ciemnego ciasta *** *** Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką do dołu *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut *** *** Przygotowujemy piankę owocową: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce(...)owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki i delikatnie mieszamy *** *** Całość wylewamy na schłodzone ciasto *** Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z ApetytemCiasto biedronka Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietankowo-owocowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół(...)zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy
Blog z ApetytemKruche ciasto z truskawkami i owocową pianką Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno owocowe i przepyszne ciasto z różową pianką i truskawkami. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 250g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owocowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru(...)KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z truskawkami i owocową pianką pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać(...)wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć dno i boki formy (można rozwałkować). Spód nakłuć widelcem. Płatki migdałowe wymieszane z cukrem wyłożyć na spód ciasta, na to nałożyć owocowe nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć je na nadzieniu. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPamiętacie warzywne ciasto kakaowo-kokosowe ? Dziś warzywne ciasto w wydaniu owocowym. Do ciasta wykorzystujemy wiórki po wyciśnięciu buraka i marchewki – zbieramy je osobno, by nie mieszać kolorów. Możemy też użyć całych warzyw, startych na tarce o małych oczkach. Wtedy zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta. Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się
KucharzycaSzybkie ciasto dla zapracowanych, przygotowanie trwa 15 minut :) Składniki na ciasto mąka, 3 szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki cukier, 3/4 szkl jajka, 3
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jogurt grecki, 300ml jajka, 2 szt cukier, 100g cukier waniliowy, 2 łyżeczki truskawki, 300g Przygotowanie Ciastem francuskim wykładamy formę do
Gotowanie moimi oczamikażdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru
Tradycyjna kuchnia KasiTo ciasto było 2 lata temu propozycją na wspólne pieczenie w ramach Weekendowej Cukierni. Propozycję wówczas przedstawiła nam autorka tegoż bloga. Ciasto upiekłam i okazało się
In my kitchenTo ciasto to nie lada smakołyk dla dzieci i małych i dużych:) Składniki na biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 czubata
In my kitchenRolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:) Składniki na
In my kitchenKolejne ciasto z serii Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Pyszne, jak każde ciasto Siostry Anastazji (moja opinia). Jednak tak jak pyszne tak i
In my kitchenKolejne ciasto z truskawkami... Budzi ciekawość gości, kiedy "wjeżdża" na stół. I wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto nie dość, że ślicznie wygląda to jeszcze
In my kitchenwaniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 70ml Likieru Advocaat Dalkowski , Polewa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyżki wody, owocowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewam naprzemiennie wodę oraz olej. Na końcu do masy stopniowo dodaję(...)wyczerpania składników. 5. Polewa: Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Polewą polewam metrowca. Wierzch ciasta posypuję owocową posypką. Metrowca wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto kroję ukośnie
Tradycyjna kuchnia Kasinadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej w wielu francuskich cukierniach. Możecie zrobić galette również w wersji wytrawnej - w zeszłym roku przygotowałam pyszną tartę z pesto i pomidorami . Zresztą "galette(...)placek na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Przełóż ciasto z papierem na blachę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Z pomocą łyżki cedzakowej ułóż na cieście nadzienie owocowe (unikamy przenoszenia zbyt dużej ilości soku, który wyciekł z owoców, aby nie rozmiękł ciasta), zostawiając 5-cm margines. Teraz nawiń wolne krawędzie ciasta na nadzienie, pomagając sobie papierem
Chilli Czosnek i Oliwa