Wczoraj zostałam obdarowana kilkoma kilogramami jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu
Weekendy w domu i ogrodzietyczy dzisiejszego ciasta to chyba moge zaliczyc je do udanych, szczegolnie ze nie zostalo po nim sladu, a jedynie puste talerzyki. Bardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato. Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki
Przysmaki KarolkiPrzepyszny sernik na tradycyjnym kruchym spodzie z wilgotną masą serową, malinkami i płatkami migdałów. No i czego chcieć więcej??? Przepis od Doroty . Składniki na formę o
In my kitchenBardzo mi się spodobała zabawa w Weekendową Cukiernię , dlatego i teraz chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia i bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski
In my kitchenPrzeglądając ulubione blogi pozazdrościłam i Atince i Majance i do tego zaglądnęłam na stronę joy of baking i się stało... też upiekłam chlebek truskawkowy:) Upiekłam i
In my kitchenDzisiaj jest nasza rocznica ślubu. Postanowiłam to jakoś uczcić słodkim wypiekiem. A ja uwielbiam proste ciasta z owocami, a w czerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnie dni dały mi mocno popalić, więc dziś postanowiłam zrobić sobie przyjemność. W oczekiwaniu na naturalnie dojrzewające owoce sezonowe sięgnęłam po mrożone wiśnie, które dzięki swej
Weekendy w domu i ogrodzieNa ten przepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne
In my kitchenDelikatna, elegancka, efektowna i niezwykła w smaku czekoladowa tarta z orzeźwiającymi owocami malin. Czekolada i maliny to niemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji
Słodka Stronaprawda polskie gatunki, ale zawsze dobre coś na początek sezonu. Zastanawiając się co najbardziej przypadnie do gustu mojej rodzinie, zrobiłam ostatnio sernik. Kremowy, lekki, na kruchym spodzie z niesamowicie owocowym akcentem. Dzięki pominięciu żółtek, sernik wyszedł biały, dzięki czemu dodatkowo zyskuje na uroku. A smak. Oj smak jest idealny! Polecam i zapraszam na sernik z frużeliną truskawkową! Składniki(...)szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy
Słodkie PrzyjemnościWiem, ostatnimi czasy rzadko coś tutaj wpisuję:( Niestety, to brak czasu, ale myślę, że zaległości nadrobię:) Przepisów do wpisania nazbierała się cała masa, więc wcześniej czy
In my kitchenTorcik o interesującym smaku, nie za słodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne
In my kitchenDelikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z
Słodka Stronabardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję je z kompotem owocowym. Składniki: Ciasto na uszka: 1 kilogram mąki 2 szklanki wody 1 jajko+ żółtko 1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 1,5-2 kilogramy wiśni Sposób przygotowania: Umyte wiśnie drylujemy, umieszczamy(...)składników zagniatamy ciasto. Cienko wałkujemy na okrągłe placki, podsypujemy mąką . Układamy jeden placek na formie do robinia uszek, w zagłębienia układamy wiśnie. Przykrywamy drugim plackiem, podsypujemy mąka, wałkujemy dość mocno. Formę odwracamy wyjmujemy uszka na tacę wysypaną mąką. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy przez 2-3 minuty od momentu zagotowania. Uszka podajemy z kompotem owocowym
Bajeczna KuchniaRabarbar właśnie kwitnie, więc nastąpi chwilowa przerwa w pozyskiwaniu jego smacznych ogonków liściowych. Kwiaty obcięłam, więc wkrótce rośliny przestaną kumulować energię w kwiatostany i zaczną puszczać
Weekendy w domu i ogrodzie