Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy
Słodka StronaPrzepis ze starego zeszytu. Skoro stary zeszyt to i stary przepis:) Przed dwudziestoma laty robił on ogromną furorę na naszych stołach:) Tak ogromną, że do przepisu
In my kitchenPrzepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga:) Na truskawki może już za późno, ale ta tarta będzie równie dobrze smakować z każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć
In my kitchenSkładniki jogurt naturalny, 350g jajka, 5 sztuk cukier, 1.5 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g mąka pszenna, 3 szklanki olej, 1 szklanka proszek do pieczenia
Gotowanie moimi oczamiLetnia szarlotka wygląda tak samo jak ta, którą pieczemy jesienią i zimą - składa się z kruchego spodu, masy jabłkowej, bezy i kruszonki. Ale ponieważ piecze się
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki jajka, 5 szt cukier, 300g mąka pszenna, 500g sól, 1/4 łyżeczki śmietana 18%, 260g śmietanka, 30%, 100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki jabłka, 5
Gotowanie moimi oczamiProste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie wykładamy owoce i na nie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C. Dzieląc ciasto na 8 porcji, każda ma ok. 275 kcal
KucharzycaSkładniki twaróg sernikowy mielony, 1 kg jajka, 8 sztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie masło, 1 kostka 200g mąka ziemniaczana, 3 łyżki
Gotowanie moimi oczamiPrawdziwe orzeźwienie! Deser nie za słodki, wręcz lekko kwaskowy, do tego kolorowy i cudownie smakuje w wersji na chłodno, prosto z lodówki. Warto wypróbować. Przepis znalazłam
In my kitchen"Ciociu, jagody Ci przyniosłam na placka..." Cóż zatem było robić? Pozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też
In my kitchenProste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!! Składniki: 290g mąki pszennej; 140g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku
In my kitchenlepiej. Piernik marchwiowy jest wilgotny i chrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje w ten klimat. Można by rzec, że jest to ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt dalej ubijając. – Mokrą masę wymieszać z marchewką. – Połączyć wszystkie suche składniki ciasta i dodać do masy marchewkowej, lekko przemieszać dodając pianę z białek. – Na koniec wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej
To co kochamFrancuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze(...)przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów
Smakowity Blog Kulinarnygorzkiej czekolady 90% cacao, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny (na 500 ml płynu), ponadto: ok. 150 g świeżych malin, 1 opakowanie piernika Kopernik Toruń - Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym (180 g). Przygotowanie: ciasto: Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Pierniki „Flisaczki”, dzielimy na mniejsze kawałeczki i miksujemy. Dodajemy wiórka, masło, roztrzepane jajko i całość mieszamy, zagniatamy, aż powstanie jednolita masa(...)się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu, do czasu mieszamy. Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, przelewamy na ciasto. Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym kroimy na małe kawałeczki. Część piernika dodajemy do białej pana cotty, dokładamy maliny i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce. czekoladowa pana cotta: W rondelku podgrzewamy mleko
Moniki Smakołykiperspektywę eksplorowania go:) To dotyczy oczywiście nie tylko kuchni, tak mam generalnie. Natomiast kuchni dotyczy temat ostatnio przeze mnie odkryty, czyli wypieki bez glutenu:) Zaczęłam od ciast owocowych, teraz siedzę w plackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów do odkrycia;) Póki(...)rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz, że za późno na naukę, to dla ciebie zawsze było za późno" autor
Zdrowa Kuchnia Sowy