Piekłam już klasyczną wersję wiewiórki na jabłkach oraz wersję brązową . Ponieważ moje drzewo pigwowe obficie w tym roku zaowocowało, postanowiłam połączyć pigwy z orzechami włoskimi, którymi
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjna tarta z kremem budyniowym i truskawkami. Jeden z popularniejszych wypieków w letnie dni. Słodycz kremu przełamują aromatyczne i orzeźwiające truskawki. Połączenie tych smaków sprawia
Słodka StronaJabłka na biszkopcie przykryte kokosem... Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:) Biszkopt: 5 jaj; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki mąki tortowej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać(...)żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć
In my kitchendodajemy łyżkę jogurtu. Wyrabiamy ciasto i jeśli jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię. Jedną część dajemy do lodówki, a drug,a do zamrażalnika na ok. pół godziny. Wykonanie warstwy owocowej: Orzechy włoskie siekamy na kawałki i prażymy kilka minut na suchej patelni. Pigwę i jabłka obieramy ze skórki(...)orzechy. Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania (można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu
Mania WypiekaniaSkładniki mąka pszenna, 2 szkl cukier, 1 szkl jajka, 4 szt olej, 10 łyżek woda gorąca, 10 łyżek proszek do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki
Gotowanie moimi oczamiDrożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Upiekłam je ( w piekarniku sąsiadki, bo ja dalej nie mam
Kuchnia na wzgórzuKiedy jest czas na szarlotkę? Zawsze! Zwłaszcza gdy za oknem zimno, ciemno i ponuro, a w domu przytulnie i ciepło. Żeby było jeszcze milej, warto sobie
KulinarneImpresje.plBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną, aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty, wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze
Słodka StronaSezon na truskawki trwa. Wiosna, która w tym roku późno nas odwiedziła, chyba szczególnie wyczuliła mnie na smak i zapach tych owoców. Pierwsze, które kupiłam (w
Weekendy w domu i ogrodzieWytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto na dużą blachę: 40 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią z Owocowego Raju
Apetyczna babeczkamiażdżyca, czy niewydolność serca), cukrzyca, a także niektóre nowotwory." 1 Moje przykładowe menu z 5 porcjami warzyw lub/i owoców: Poranek zaczynam od szklanki soku lub koktajlu (owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego); Gdy do pracy zabieram owsiankę, to poza ulubionymi dodatkami w postaci orzechów, bakalii, czy też siemienia lnianego, dodaję obowiązkowo owoce (moje ulubione, to maliny); Jeżeli na śniadanie w pracy(...)limonką Koktajl ananasowy Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Fit ciasto kokosowe z owocami Ciasto czekoladowe z dynią PODWIECZOREK, KOLACJA Koktajl warzywny z burakami
Passions hobbies lifeBiszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy
Słodka StronaPrzepis ze starego zeszytu. Skoro stary zeszyt to i stary przepis:) Przed dwudziestoma laty robił on ogromną furorę na naszych stołach:) Tak ogromną, że do przepisu
In my kitchenPrzepis przeniesiony z mojego poprzedniego bloga:) Na truskawki może już za późno, ale ta tarta będzie równie dobrze smakować z każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć
In my kitchenSkładniki jogurt naturalny, 350g jajka, 5 sztuk cukier, 1.5 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie 16g mąka pszenna, 3 szklanki olej, 1 szklanka proszek do pieczenia
Gotowanie moimi oczami