ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:140/518)

Ptysie z kremem orzechowym 121

spektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym przygotowałam pod wpływem chwilowej zachcianki na coś do kawy. W godzinę były gotowe(...)polewać łyżką albo zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella

Obiad gotowy
FISTASZKOWIEC 86

Przyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można(...)przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki.    Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 230 g kremu czekoladowo - orzechowego 420 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 190 g jogurtu naturalnego 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady 50 pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka orzechowe 82

Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę oraz cukier i sól *** *** Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki *** *** Dodajemy jajko i zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość(...)natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C . Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut , do zrumienienia *** *** Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO ***     Artykuł Kruche ciasteczka orzechowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżowe roladki z kremem orzechowym 42

roladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde.  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)kremem orzechowym Składniki (na 15 sztuk): 200g mąki + do podsypania 110ml napoju roślinnego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych 4 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli  Nadzienie: 190g kremu orzechowo-czekoladowego  60g orzechów laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy  olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać

Obiad gotowy
Cake pops bez patyka 65

Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki pokruszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego 2 łyżki masła orzechowego (użyłam crunchy ) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli 100 g ulubionej czekolady 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło orzechowe, mascarpone i nutellę mieszam w misce, dodaję pokruszone ciasto i całość zagniatam. Z tak przygotowanej masy toczę kulki, układam je na desce i wstawiam do zamrażarki

Słodki sentyment
.933. plackowy głód 181

gryczane placki z jabłkiem (w cieście), podane z resztą jabłka i masłem orzechowym~ Ale ja dawno placków nie jadłam... ;) Wracamy do szkoły... Nie mam wcale ochoty - 3 sprawdziany na powitanie... W dodatku z matematyki nic nie ogarniam, bo na ostatnich lekcjach mnie nie było >.< Są tu jacyś fajni wege pasztetów? Jeśli tak - zapraszam na chili&sugar

breakfast of dreams
Jabłkowy makowiec z orzechową kruszonką 29

maku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Składniki: Ciasto kruche 250 g mąki pszennej 100 g cukru cukier waniliowy 1 jajko 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut(...)wymieszaj z masą. Masę wyłóż na podpieczony spód ciasta. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, orzechy, masło, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i zagnieć kruszonkę. Gotową rozsyp na masę makową. Wstaw do piekarnika na 1h,( na 180 stopni) lub do zrumienienia wierzchu ciasta. Smacznego:)   Artykuł Jabłkowy makowiec z orzechową kruszonką pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Biszkopt z masą orzechową 111

delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy(...)wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru 101

szklanka 200 ml Składniki na 10 sztuk: 1 jajko 2 ½ łyżki erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 ½ łyżki masła orzechowego (czubate) 1 szklanka mielonych migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam. Następnie mokrymi rękoma toczę z ciasta kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczam na dowolną grubość (im bardziej płaskie, tym bardziej chrupiące). Blaszkę(...)mieszam tylko do połączenia składników (jeśli czekolada zrobi się zbyt gęsta, dolej zimnej śmietanki i wymieszaj). Ciasteczka maczam w czekoladzie i odkładam na kratkę do zastygnięcia. Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru gotowe. Smacznego Artykuł Ciasteczka migdałowo-orzechowe bez cukru pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Pani Walewska z kremem orzechowym 700

zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to  rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli(...)szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite

Wanilia i Kardamon
BABECZKI BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE z kremem (wegańskie, bezglutenowe) 157

Deser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam //   Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)delikatnie je podgrzej. Teraz dodaj do niego czekoladę, masło orzechowe, kawę, olej kokosowy i słodzik. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj mąkę kokosową lub migdałową, wymieszaj. Kiedy krem lekko ostygnie nałóż go za pomocą szprycy na wcześniej przygotowane ciasto. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię

Via Gusto
Snikers 365

najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kg, mąki  1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki modu 2 jajka  2 płaskie łyżeczki sody  Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki(...)miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny masa karmelowa WYKONANIE  Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa

W kuchennym oknie Ewy
Snickers-niesnickers 111

budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy(...)przekładam na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam   do piekarnika również nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 218

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Ciasto kruche bez jajek 24

pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam szybko ciasto i dzielę je w proporcji 1/3 do 2/3. Większą część ciasta rozwałkowuję na papierze do pieczenia tworząc okrąg o średnicy 28 cm. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 24 cm (!) tworząc niewielki rant z ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie włączam piekarnik(...)owoców dodaję cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy i wszystko delikatnie mieszam i odstawiam. Do 1/3 pozostałego ciasta dodaję siekane orzechy i zagniatam tworząc kruszonkę. Następnie wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, posypuję kaszą manną. Na ciasto wykładam owoce, które posypuję orzechową kruszonką. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika i piekę 45 minut w 180 stopniach, aż kruszonka się zarumieni. Następnie

Słodki sentyment