lubię ciasta z orzechami. Przepis na tego orzechowca znalazła moja siostra, a ja mam go od niej. Ciasto bardzo przypadło do gustu i sama go piekę, może nawet pokuszę się o zrobienie go na zbliżające się Święta. Składniki (blaszka 32x20): Kruche ciasto: 200 g masła / margaryny 2 żółtka 20 dag mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody Warstwa orzechowa(...)wyłożyć na blaszkę. 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej, a na koniec dodać bułkę tartą i rodzynki, delikatnie wymieszać. 3. Masę orzechową wyłożyć na wyłożony wcześniej spód. Drugą część kruchego ciasta rowałkować, wyłożyć na orzechy, lekko docisnąć. 4. Piec w 180*C przez około 40 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anismakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru 120 g margaryny/mas(...)nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec wlać śmietankę. Gorącą masę wyłożyć na trzecie
Malinowo w kuchniskładniki: 80 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Masło orzechowe mieszamy
Domowy Smak Jedzeniawypieku. Możecie rozwałkować ciasto i wycinać z niego księżyce jak i dowolne inne kształty za pomocą foremek. Ja odrywam kulkę ciasta, w dłoniach formuję wałeczek, lekko go zaokrąglam i dłonią dociskam i tak tworzą mi się księżyce Drukuj Orzechowe księżyce window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 125 g cukru pudru(...)Formujemy księżyce przy użyciu foremki lub własnych dłoni. Pieczemy ok 15 min 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/orzechowe-ksiezyce/ BosowKuchni Artykuł Orzechowe księżyce pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę, bo jedynym minusem tej książki jest aneks potraw, gdzie ciasto czekoladowe jest oczywiście pod B jak błyskawiczne ciasto czekoladowe, więc jak będę
Ugotowane pozamiataneKulki orzechowe ładnie się prezentują i tez wyśmienicie smakują. Możemy przygotować je także z kruchego ciasta które akurat nam lekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka proszku do pieczenia Masła jabłkowa: 1,4 kg jabłek sok z 1/2 cytryny galaretka brzoskwiniowa Masa orzechowa: 250 g zmielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 150 g cukru 250 g masła w temp pokojowej Polewa: czekolada gorzka 2 łyżki oleju Ciasto: wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na godzinę(...)oczkach. Skropić sokiem z cytryny i dusić do miękkości. Zestawić z ognia, wymieszać z suchą galaretką i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i nadal miksując dodawać orzechy. Masę wyłożyć na zastygnięte jabłka, wyrównać i polać
Smakołyki Asispadam do pracy ale wcześniej podam Wam przepis na fantastyczne ciasteczko bez pieczenia, powiem więcej o smaku chałwowym :-) bez grama chałwy ale z koniecznością wafelków orzechowych. Nie wiadomo czemu w całości to ciasto smakuję jak chałwa. Składniki: spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym 90 g masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa
pieprzny smaczekOtworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę
Kto ugości moich gości?Skyrnik pieczony, czyli a'la sernik ze skyru z kruchym ciastem z mąki żytniej to taka moja zdrowsza wersja ciasta dla wielbicieli serników. Przyznam, że bardzo zaskoczyłam się jak ten skyrnik posmakował moim znajomym, którym dieta, ani kcal to pojęcie obojętne. Ja również jestem zadowolona, że mając zapas jogurtów skyr(...)zaplanowałam z nich coś upiec i już za pierwszym razem wszystkie składniki zostały idealnie skomponowane. Ogólnie masa skyrowa nie jest słodka i świetnie łączy się z kruchym ciastem żytnim, które posiada delikatnie orzechowy posmak. Koniecznie spróbujcie upiec mój skyrnik! Forma: 18 x 25 cm Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 15 minut + 50 minut Sernik pieczony ze skyru - składniki: Ciasto
Di gotujektórego już dawno nie robiłam, a mianowicie tort :D Przepis zapożyczony z Moje Wypieki , z lekkimi modyfikacjami :) Przepyszne ciacho kakaowe, wyśmienity krem orzechowy i wspaniałe dodatki - "niebo w gębie" :D - tak słyszałam :D Składniki na czekoladowe ciasto: 5 średnich jaj 200 ml mleka 170 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g mąki(...)papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :) Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować
Zdrowie na języku :Ppomarańczy Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut. Orzechowa warstwa: 6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich,lekko rozdrobnionych 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej
kgwjanczewofrancuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem
Smakołyki Asi