ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:150/518)

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE 180

przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych orzeszków ziemnych (bez łupinek) WYKONANIE: 500 g orzechów podpiecz krótko(...)wyłączyć urządzenie, żeby się nie przegrzało. Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle. Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika  i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Kawowy mieszaniec 1224

Kawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego(...)kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag  markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ?  Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać

Wanilia i Kardamon
Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami czyli Słodki Czwartek odc.162 214

moździerza. Do garnka wlewamy miód i całość mieszamy. Wciskamy sok z pomarańczy i cytryny i gotujemy sos przez 2 minuty. Powinien powstać gęsty syrop. Przestudzone ciasto nakłuwamy nożem, widelcem lub patyczkiem. Polewamy je powstałym orzechowym sosem. Odstawiamy na 15-20 minut. To czas gdy ciasto wchłonie płynne elementy sosu

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 134

zaskakujące połączenia są smaczne. To ciasto przypomina mi letnie spotkania z przyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: rukola  z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego

Kuchnia w oparach
CIASTO ORZECHOWY PUSZEK 181

ciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA  CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku

Pani na deser
Tort orzechowy 312

Na specjalne okazje🙂 Składniki biszkopt orzechowy: jajka 7 szt cukier kryształ 3/4 szkl mąka pszenna 10 dkg orzechy laskowe 18 dkg sól 1 szczypta proszek do

czarrna od kuchni
Kruche babeczki orzechowe 235

Kruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto

Trzeci talerz
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 166

zdobyć. I tak użyłam jaj wiejskich, mąki ekologicznej, miodu od kolegi, który ma swoje pasieki na wschodzie Polski, masła orzechowego, które sama przygotowałam ze zdrowej mieszaniny orzechów laskowych, włoskich i nerkowców. Całość jest aromatyzowana przyprawami takimi jak kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej(...)minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt, który smarujemy cienką warstwą domowej roboty masła orzechowego o smaku trzech rodzajów orzechów. Blat rolujemy na jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce

SMYKWKUCHNI
Torcik orzechowy 275

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około

Zabawa smakiem
Ciasto Malinowa Zatoka – uzależnia od pierwszego kęsa 163

Ciasto Malinowa Zatoka to szybki do zrobienia, ale bardzo smaczny deser, od którego nie można się oderwać. Chrupiący spód zrobiony z ulubionych ciasteczek i masła orzechowego tworzy doskonałą podstawę dla kolejnych warstw. Lekka, gdyż bez dodatku masła, masa(...)budyniowa jest kremowa i aksamitna, a galaretka z malin dodaje całości orzeźwiającej kwaskowatości. Każdy kęs tego ciasta to niezwykła podróż smakowa, która zapada w pamięć. Składniki na ciasto Malinowa Zatoka: Spód: 100 g kakaowych herbatników lub innych kruchych ciastek 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki wody Krem budyniowy: 1 l mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki

e-PrzepisyKulinarne
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 256

nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru.  Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli .  Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)?  Składniki (na niecałe 200 ml): 1 szklanka

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort czekoladowy z owocami (vege) 128

patyczka, czyli tak około 35-40 minut. Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę wyrównując ciasto. A pozostałe ciasto kroję na dwie części. „Ścinki” wykorzystuję do zrobienia spodu. Składniki na spód: Ścięte ciasto 1 szklanka mielonych płatków owsianych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao ½ szklanki mleka 2 duże i pełne łyżki masła orzechowego Wszystkie składniki mieszam, a następnie uzyskaną masą wyklejam(...)kaszy. Na sam koniec dodaję kakao i miksuję do połączenia się składników. Wyciągam spód tortu z lodówki i wykładam na niego połowę kremu, a na krem kładę jedną część ciasta, którą nasączam wodą z cytryną. Tort wstawiam ponownie do lodówki. Wegańską ulubioną galaretkę (z agarem lub karagenem) przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Wyciągam tort

Słodki sentyment
Piernikowa rolada z czekoladowym kremem 87

Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem Lubicie szybkie, słodkie ciasta? Dziś polecam Wam jedno z nich. Pyszna piernikowa rolada z czekoladowym kremem . Szybka i prosta w przygotowaniu. Słodko, smacznie… Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej Zgodzicie się? Roladę posmarowałam prostym dwu składnikowym kremem. Kto chętny na kawałek? Ta piernikowa rolada sprawdzi się idealnie jako deser do popołudniowej kawy(...)pełna łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao 250 serka ricotta 3-4 pełne łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Jajka dokładnie miksujemy aż będą “puszyste”. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier. Na koniec

Słodkie okruszki