wpisie za to przedstawiam coś mniej słodkiego i lżejszego. Niby zwykły biszkopt, ale pieczony z dwóch mąk - orkiszowej i jaglanej i to ta druga nadaje mu inny smak. Jest nieco suchy, więc najlepiej zjeść go w towarzystwie twarożku lub domowych powideł :) Ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu 3 jajka pół szkl ksylitolu pół szkl mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną(...)młynku do kawy) pół szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej łyżeczka ekstraktu waniliowego Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać ksylitol, a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Zmiksować wszystko i wyłączyć mikser. Do jajek dodać ekstrakt waniliowy i mąki – wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Piec w 180 stopniach
FitKotposypanymi cukrem pudrem, lub jak woli mój mąż z dziećmi- z konfiturą malinową . Ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale takie ma być, ponieważ dzięki temu gofry są bardzo delikatne. Gorąco polecam bo są baaardzo pyszne i szybciutko się je robi!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) -1 szklanka mleka -1 szklanka wody gazowanej -cukier waniliowy -3 łyżeczki
Smaczne Zdrowebochenek chleba) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody 50 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo: odrobina masła i mąki orkiszowej graham(...)same brzegi miski). Najlepiej, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było stosunkowo ciepłe i bez przeciągów. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, by je odgazować i włożyć do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej odrobiną mąki orkiszowej graham. Chlebek w keksówce o powyższych rozmiarach wychodzi bardzo wysoki (patrz zdjęcia), więc spokojnie można użyć nieco większej formy
Nastoletnie Wypiekanietrzeba nic już do nich dodawać, tylko same ze smakiem zajadać. Z zewnątrz chrupiące, a w środku zaskakujące. Składniki na 6 szt.: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ mała łyżeczka soli, woda, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 125 g serka kremowego musztarda i miód Arla Apetina, garść świeżej zielonej pietruszki(...)chili do smaku, olej rzepakowy do posmarowania. Przygotowanie : Nadzienie: Pietruszkę drobno siekamy, szczypiorek z cebulką kroimy w bardzo cienkie plasterki i dodajemy do serka. Doprawiamy pieprzem, chili i mieszamy. Ciasto: Mąkę mieszamy z solą, olejem i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w temp pokojowej. Rada : Jeśli ciasto odstawimy
Moniki Smakołykiskładniki na ciasto pizzy (2 kulki): 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 10 g drożdży 2 łyżki oliwy 150 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z wodą oraz cukrem. Dodajemy mąkę, oliwę oraz sól i wyrabiamy przez ok. 5 min. ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, wkładamy do szklanej
Domowy Smak Jedzeniasłodkiego, więc dziś zapraszam na pyszny sernik na zdrowszym spodzie bo orkiszowym. Składniki na spód; 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru z wanilią 4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa) 1 jajko 25 dag mąki orkiszowej (najlepiej od Bio Babalscy) szczypta soli Przygotowanie ciasta; Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię
Radość kipiąca uśmiechem.Dzisiaj przygotowałam dla Was zestawienie najlepszych ciast na Święta Bożego Narodzenia! Wszystkie przepisy są sprawdzone, a ciasta zawsze się udają, polecam Wam! 1. MAKOWIEC PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny(...)zbieleją. Zagnieć ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą. DALSZY CIĄG TUTAJ 4. PIERNICZKI JAK PRZYGOTOWAĆ PIERNICZKI? Ciasto na pierniczki, składniki: PIERNICZKI: - 300 g mąka orkiszowa
SMYKWKUCHNIdynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki żytniej typ 720, • 100g tartego jabłka. Czas fermentacji 12 godzin Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach, • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 100g mąki żytniej typ 720, • 250g wody, • 15g soli, • Mąka do podsypania. W misce łączymy składniki ciasta właściwego. Ciasto jest dość
Leśny Zakątekpączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży instant olej do smażenia 1 duże jabłko cukier puder
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Naleśniki idealne na niedzielne śniadanie, kiedy za oknem szaro i ponuro :) Do ich zrobienia możecie wykorzystać dowolną mąkę - u mnie orkiszowa. Podane na ciepło z musem jabłkowo-cynamonowym z korzenną nutką :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością
Chocolate Muffin Blogprostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci.Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej1/2 szklanki maki gryczanej3/4 szklanki mleka3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej2 jajka1/3 lyzeczki soli1 lyzka oleju1 lyzka masla ghee do smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe(...)cukrukilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy:2 pomarancze+sok z pomaranczy1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie:Przygotowac ciasto na nalesniki.Przesiac obie maki do miski ,wbic jajka .Caly czas mieszajac dolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj kolejny pomysł na ciasto piernikowe. Tym razem proste, z dodatkiem bananów i jabłek. Chyba idealne na ostatnią chwilę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami należy do lżejszych i dodatkowo jest delikatnie wilgotne dzięki dojrzałym bananom i jabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach(...)Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc wszystko się zaczyna nawarstwiać na te ostatnie przedświąteczne dni. Obym dała radę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami foremka 25 x 30 cm 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu
FitkotBlaszka (20 x 30 cm), Składniki na ciasto: 1 ½ szkl. (300g )mąki krupczatki 1 szkl. (200g) maki białej orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła
w mojej kuchniwytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne(...)GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników upiekłam tartę o średnicy około 20cm Składniki na ciasto Jajko 70g jogurtu naturalnego 100g mąki gryczanej 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20g mąki pszennej razowej 20g mąki pszennej (zwykłej, białej) Farsz Pół cukinii Garść zielonego groszku Ser pleśniowy Ćwierć kostki twarogu Natka pietruszki Składniki
HealthyCreationsłyżki zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb(...)orkiszowych - cały zaczyn - 430 g wody - 4 łyżki posiekanych śliwek suszonych dobrej jakości (powinny być wilgotne a nie suche!) Mąki wymieszaj ze sobą i dodaj wodę, odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj zaczyn wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dodaj sól, śliwki i otręby, wymieszaj ciasto, odstaw przykryte folią na 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuj na stolnicę
SMYKWKUCHNI