ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:66/216)

PLACUSZKI ORKISZOWE 132

propozycja na rozpoczęcie dnia, placuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem.  Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym.   SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki(...)pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min.  Następnie

słodki bratek
Ciasto drożdżowe z jagodami. 166

ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta: 0,5 kg jagód 0,5 kg mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej) 7 żółtek + 1 całe jajko 100 g masła 1 szkl. cukru 1 szkl. ciepłego mleka 8 dkg świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka(...)mleko, drożdże, żółtka, jajko, rozpuszczone masło, cukier, sól. Dobrze wymieszać, nakryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i mieszać ciasto przez kilka minut. Jagody opłukać na sicie pod zimną wodą, pozostawić na sicie do osuszenia. Dużą blachę do pieczenia (25x36 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto na blachę

Codziennik Kuchenny
Podpłomyki 125

tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa to mąka, woda, sól. Z zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj(...)suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu

Leśny Zakątek
Ciasta razowe z cynamonem dla diabetyków (na mące orkiszowej razowej) 168

Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, a cynamon dodatkowo pozwala naturalnie regulować poziom glukozy w organizmie.  Niektóre badania wykazały, że obniża(...)sztuk - w zależności od wymiarów)  65g masła/margaryny 1 jajko (małe) 1 szczypta soli (dość duża) 130g mąki orkiszowej razowej (może być pszenna razowa) 1/2 łyżeczki cynamonu 60g cukru brzozowego Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto jest za suche) Opcjonalnie: dla dekoracji użyłam płatków czekoladowych Delecta Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, wbić jajko

Di gotuje
MUFFINKI SNICKERS 1373

pieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre: -1 jajko -150ml mleka -50ml oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami

Smaczne Zdrowe
Bułki fitness 163

Zdrowe, domowe bułki fitness, z dużą ilością nasion. Jedne z moich ulubionych :D Polecam!  Składniki: (na około 6-8 bułeczek)  Ciasto:  200 g mąki pszennej pełnoziarnistej  100 g mąki orkiszowej typ 2000  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka miodu  2 łyżki otrębów pszennych  3 łyżki ziaren słonecznika   1 łyżka siemienia lnianego(...)cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, nasiona, otręby, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.  2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około

Nastoletnie Wypiekanie
Dyniowe bułeczki piknikowe 206

Ilość: 18 sztuk Czas przygotowania: 40min + rośnięcie ciasta Składniki: – 200g musu z dyni – 0,5 szkl. ciepłego mleka – 40g margaryny Omega Optima – 1 jajko – 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej – 1 opakowanie suchych droższy 7g – 0,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka cukru – 70g suszonej żurawiny

Podwójnaporcja
Domowa pizza na cienkim cieście 144

często gości w naszym domu. Zrobiona własnoręcznie smakuje o niebo lepiej. Z poniższego przepisu wychodzą dwie pizze, ( cienko rozwałkowane) +- 30 cm średnicy. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych 5 g cukru 5 g soli Sos pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem

Rusty Fork
letnie ciasto z malinami i galaretką 3084

składniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółta. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą

Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 196

wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz. Ciasto właściwe : cały zaczyn tj. około 500 g 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki 350 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 ( u mnie 720) 300 g mąki chlebowej typ 750 15 g soli ( u mnie kamienna, mogłam dodać jeszcze z pół

Proste Potrawy
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 219

Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 15g świeżych drożdży + 2 łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki namoczonej na kilka godzin przed ciastem właściwym i odsączonej z wody, • sól, około 10g. • 160g startej marchewki na średnich oczkach tarki do warzyw, • 320g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do podsypania przy formowaniu bułek, • 1 łyżka oliwy. Do zaczynu dodajemy rozpuszczone drożdże. Następnie po kolei czarnuszkę

Leśny Zakątek
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 177

doskonałym dodatkiem..., tzw.dopełnieniem całości... :-) Piekłam w 1 silikonowej formie, o wym. 24x8cm Składniki: - 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej pełnoziarnistej - 14g soli (daję himalajską) - 70g zakwasu orkiszowego (można zamienić na żytni) - 70g zakwasu żytniego  (można zamienić na orkiszowy) - 10g otrębów owsianych - 65g suszonych owoców, ja daję: 30g fig, 20g daktyli (u mnie świeże), 15g żurawiny - 30g orzechów(...)wypełni formę. Zwykle trwa to ok.4,5h. Zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wzrasta zdecydowanie szybciej, na orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej. Czym świeższy zakwas(y), tym chleb również szybciej wyrośnie. Formy z wyrośniętym ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.60 minut na termoobiegu. Po upieczeniu wyjmuję chleb z formy i odstawiam

Smaczne Zdrowe
Tort migdałowy z malinami i mango 436

biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rumu poncz: 1/2 szklanki wody(...)przez 15-20 minut  jajka ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wrześniowa piekarnia - chleb z jabłkiem na zakwasie 146

żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam ciemnej pełnoziarnistej) 550 g wody 20 g soli himalajskiej (użyłam zwykłej i o 2 gramy więcej, bo miałam słodkie jabłka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto czekoladowe z polewą 225

ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa

Ala piecze i gotuje