propozycja na rozpoczęcie dnia, placuszki podałam z syropem klonowym, ale można również podać z ulubionym dżemem, czy cukrem pudrem. Płatki orkiszowe są cennym źródłem błonnika, a olej kokosowy ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i urody. Do ciasta nie dodałam cukru, gdyż osłodziłam placuszki polewając je syropem klonowym. SKŁADNIKI 150 g serka z wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki(...)pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto na 10 min. Następnie
słodki bratekciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże, warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec. Składniki ciasta: 0,5 kg jagód 0,5 kg mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej) 7 żółtek + 1 całe jajko 100 g masła 1 szkl. cukru 1 szkl. ciepłego mleka 8 dkg świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka(...)mleko, drożdże, żółtka, jajko, rozpuszczone masło, cukier, sól. Dobrze wymieszać, nakryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i mieszać ciasto przez kilka minut. Jagody opłukać na sicie pod zimną wodą, pozostawić na sicie do osuszenia. Dużą blachę do pieczenia (25x36 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto na blachę
Codziennik Kuchennytyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa to mąka, woda, sól. Z zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj(...)suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 225g ciepłej wody, sól. Składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu
Leśny ZakątekPosiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, a cynamon dodatkowo pozwala naturalnie regulować poziom glukozy w organizmie. Niektóre badania wykazały, że obniża(...)sztuk - w zależności od wymiarów) 65g masła/margaryny 1 jajko (małe) 1 szczypta soli (dość duża) 130g mąki orkiszowej razowej (może być pszenna razowa) 1/2 łyżeczki cynamonu 60g cukru brzozowego Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto jest za suche) Opcjonalnie: dla dekoracji użyłam płatków czekoladowych Delecta Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, wbić jajko
Di gotujepieczenia -90g ksylitolu -225g mąki orkiszowej Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre: -1 jajko -150ml mleka -50ml oleju kokosowego(lub zwykłego) + 2 snickersy pokrojone na małe kawałki Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Następnie połączyć je ze składnikami suchymi. Do całości dodać pokrojone snickersy i zamieszać. Ciasto nakładać do formy od muffinek wyłożonej papilotkami
Smaczne ZdroweZdrowe, domowe bułki fitness, z dużą ilością nasion. Jedne z moich ulubionych :D Polecam! Składniki: (na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 2 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego(...)cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, nasiona, otręby, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około
Nastoletnie WypiekanieIlość: 18 sztuk Czas przygotowania: 40min + rośnięcie ciasta Składniki: – 200g musu z dyni – 0,5 szkl. ciepłego mleka – 40g margaryny Omega Optima – 1 jajko – 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej – 1 opakowanie suchych droższy 7g – 0,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka cukru – 70g suszonej żurawiny
Podwójnaporcjaczęsto gości w naszym domu. Zrobiona własnoręcznie smakuje o niebo lepiej. Z poniższego przepisu wychodzą dwie pizze, ( cienko rozwałkowane) +- 30 cm średnicy. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych 5 g cukru 5 g soli Sos pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem
Rusty Forkskładniki na 1 porcję ciasta (potrzebujemy 2 porcje): 100 g mąki (w moim przypadku orkiszowa) 100 g cukru pudru 100 g masła 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółta. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą
Domowy Smak Jedzeniawody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz. Ciasto właściwe : cały zaczyn tj. około 500 g 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki 350 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 ( u mnie 720) 300 g mąki chlebowej typ 750 15 g soli ( u mnie kamienna, mogłam dodać jeszcze z pół
Proste PotrawyCiasto właściwe • Cały zaczyn, • 15g świeżych drożdży + 2 łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki namoczonej na kilka godzin przed ciastem właściwym i odsączonej z wody, • sól, około 10g. • 160g startej marchewki na średnich oczkach tarki do warzyw, • 320g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do podsypania przy formowaniu bułek, • 1 łyżka oliwy. Do zaczynu dodajemy rozpuszczone drożdże. Następnie po kolei czarnuszkę
Leśny Zakątekdoskonałym dodatkiem..., tzw.dopełnieniem całości... :-) Piekłam w 1 silikonowej formie, o wym. 24x8cm Składniki: - 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej pełnoziarnistej - 14g soli (daję himalajską) - 70g zakwasu orkiszowego (można zamienić na żytni) - 70g zakwasu żytniego (można zamienić na orkiszowy) - 10g otrębów owsianych - 65g suszonych owoców, ja daję: 30g fig, 20g daktyli (u mnie świeże), 15g żurawiny - 30g orzechów(...)wypełni formę. Zwykle trwa to ok.4,5h. Zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wzrasta zdecydowanie szybciej, na orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej. Czym świeższy zakwas(y), tym chleb również szybciej wyrośnie. Formy z wyrośniętym ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.60 minut na termoobiegu. Po upieczeniu wyjmuję chleb z formy i odstawiam
Smaczne Zdrowebiszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rumu poncz: 1/2 szklanki wody(...)przez 15-20 minut jajka ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam ciemnej pełnoziarnistej) 550 g wody 20 g soli himalajskiej (użyłam zwykłej i o 2 gramy więcej, bo miałam słodkie jabłka
Weekendy w domu i ogrodzieciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa
Ala piecze i gotuje