ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:57/216)

Kopytka dyniowe 179

ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymertowe romby. Kluseczki ukladaj na macie (desce) podsypanej mąką  kluski wrzucaj partiami na osolny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babcine jagodzianki 123

jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków)  -jedno całe jajko, jedno żółtko  -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół

Gawron w rosole
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 159

zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki(...)wyrabiania wlać zmiksowaną gruszkę z jabłkiem i ponownie wyrabiać około 2 minuty. Misę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 do 2 h. Wyrośniętym ciastem napełnić foremki. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 godziny. Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu położyć cienki plasterek jabłka i gruszki, spryskać wodą i położyć kawałek papieru

Ala piecze i gotuje
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 144

mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia(...)odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego

Proste Potrawy
kruche rogaliki z makiem 127

składniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez

Domowy Smak Jedzenia
Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy 135

Sernik. U mnie w domu chyba najbardziej lubiane ciasto, zawsze zjadane do ostatniego okruszka. A największym miłośnikiem jest mój tata :) Inne, wymyślne i bardziej złożone ciasta przegrywają właśnie z sernikami. Zawsze, kiedy nastrój u taty nie jest najlepszy, a wszystko naraz się psuje i nie ma wtedy na nic czasu, kawa i kawałek sernika (lub dwa, trzy... ;)) od serca(...)razem wersja pomarańczowa, z nutką wanilii, płatkami czekoladowymi i delikatnym spodem z dodatkiem mojego ulubionego karobu.  Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 60 g oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka sproszkowanego karobu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego

FitKot
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 300

Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka(...)masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub w mikserze albo malakserze na gładkie ciasto. Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3 . Większą schowaj w woreczku do lodówki, mniejszą  - do zamrażalnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Chałka na dobre śniadanie 101

jasnej orkiszowej lub pszennej 50 g ksylitolu 150 g miękkiego masła 4 jajka 60 ml mleka (ok. 1/4 szklanki) 40 g świeżych drożdży lub 7-8 g instant/suszonych szczypta soli Mleko zagrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Powinno być ciepłe, nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następnie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy dokładnie, gładkie ciasto. Ciasto przekładamy

Kucharzyca
Pierogi z soczewicą i pesto 151

Składniki: Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłej wody mąka do  posypywania Farsz :  z przepisu na mini calzone z soczewicą Pierogi z soczewicą Przygotowanie: 1. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. 2. Wytnij kółka. P ołóż farsz. Zlep brzegi. 4. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów

AZgotuj!
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 166

gofrów. Wzorowałam się na tym przepisie , lekko go tylko zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (i to znacznie), no i dopasowałam do używanej przeze mnie mąki. Ciasto musi być dość gęste. Składniki: - 380g mąki orkiszowej typ750          (lub 2 szklanki, bez 2 łyżek pszennej) - 230g masła (stopionego i wystudzonego), u mnie bez laktozy - 3 jajka (u mnie(...)świeżych przygotowujemy wcześniej zaczyn z drożdży z letnim mlekiem i małą ilością mąki) oraz sól i mieszamy. Do misy miksera dolewamy roztrzepane jajka z mlekiem i masłem i wyrabiamy ciasto. Ja mieszam tylko chwilę, do dobrego połączenia składników. Misę z ciastem odstawiam pod przykryciem do wyrastania na ok.1-2h, do podwojenia objętości. Z drożdży świeżych ciasto wyrośnie pewnie wcześniej, u mnie

Smaczne Zdrowe
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 233

wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał. Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście, bo bochen był niezwykle okazały(...)zmieściłyby się w piekarniku. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 ( w tym 50 g pełnoziarnistej) 350 g letniej wody 25 g oliwy 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka soli 1 op. suszonych drożdży Wykonanie: składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta  drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z tartym jabłkiem 161

jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego

Codziennik Kuchenny
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i orzechami 80

ciasto z gatunku zdrowych i pożywnych - na bazie mąki orkiszowej i orzechów włoskich. Nuta cynamonu i gałki muszkatołowej daje mu nieco korzenny, piernikowy posmak. A na przełamanie "zimowych" smaków - świeży rabarbar z ogrodu. Kawałek takiego ciasta możecie potraktować jako pełnowartościową przekąskę. A że do tego ciasto jest pyszne to pewnie na jednym kawałku się nie skończy :) Inspiracja

Milion Smaków
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 141

blogu, przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia. Ostrzegam! Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie(...)Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo

Moja Mama Gotuje