ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:54/216)

groszkowe pancakes 165

Kolejna słodycz z wykorzystaniem zielonego groszku.. Tym razem super "odchudzona" wersja amerykańskich pancakes.. Ciasto z banana, groszku i otrębów orkiszowych- samo zdrowie. Nie musimy się przejmować, że zjemy całą porcję, ponieważ są to same dobre kalorie. Pancakes można podać z owocami, jogurtem, dżemem, masłem orzechowym- z czym chcemy:D SKŁADNIKI: szklanka zielonego groszku 2 białka jajka banan

healthy dreams
Chleb orkiszowy z siemieniem 152

letniej wody 3/4 szklanki siemienia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Ciasto dyniowo-jabłkowe 86

już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi pyszną i zdrową przekąskę w ciągu

Milion Smaków
knedle ze śliwkami 216

składniki na ciasto: 700 g ziemniaków 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jako sól wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (nie obieramy). Po ugotowaniu obieramy i dusimy na pure. Wykładamy na oprószona mąką stolnicę i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy w nich dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na np. 3 części

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym 147

powinna już zostać z nami na dłużej. Polecam... z całego serca :) Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym Ciasto: 350-400 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta sok z 1/2 cytryny skórka(...)suche składniki. Stopniowo dodawać do masy szpinakowej i wymieszać delikatnie łyżką, aby nie było grudek. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Przygotowane ciasto podzielić na 2 blaty (odciąć "kopułkę", czyli wierzch ciasta, który zostanie wykorzystany do dekoracji). Tortownicę najlepiej

FitKot
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 193

ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić ciasto francuskie. Składniki na ciasto: 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej), 125g masła, 125g sera twarogowego, 1/2 jajka, szczypta soli,  Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce i dodajemy do mąki. Dodajemy zimne masło, szczyptę soli

Pudełko rozmaitości
Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem 169

orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :) ciasto: 0/5 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna) szklanka kefiru jajko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju kokosowego

Mienta blog
ciasto makowe 238

składniki na ciasto makowe: 200 g maku 500 g jabłek 200 g cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mak namaczamy a następnie mielimy 2-3 krotnie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy zmielony(...)połączenia się z ciastem. Przekładamy do foremki (ok.21×25 cm, miara dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 równe blaty. składniki na ciasto kruche: 50 g masła 130 g mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 111

mąki żytniej typ 720 100 g wody 90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe: Cały zaczyn 325 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki orkiszowej jasnej 360 g wody 12 g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki dynie 224

musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650 7 g suszonych drożdży 125 ml mleka 1 jajko 50 g stopionego masła 100 g startej dyni 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru(...)posmarowania: 1 jajko 1 łyżka mleka  orzechy pekan Ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę

Ala piecze i gotuje
Wianuszki i zajączki wielkanocne 149

ułatwi Ci pracę. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 200 ml mleka 70 g masła 40 g drożdży 4 łyżki miodu 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 jajko 1 łyżeczka soli Dodatkowo(...)mleka folia aluminiowa Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka razem z masłem lekko podgrzać w rondelku. Odmierzyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto, odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość ciasto podzielić na 2 części, z pierwszej zrobisz 6 wianuszków, z reszty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kalafior w cieście serowym 282

liści, myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy al dente. Gdy kalafior będzie ugotowany odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto serowe: 120 g mąki pszennej lub orkiszowej 120 g mąki ziemniaczanej 30 g żółtego sera, startego 2 jajka sól, pieprz ok. 150 -200 ml wody tłuszcz do smażenia wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II 85

wszystko wymieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn zasmażka 480 ml wody 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 500 g mąki orkiszowej typ 850 500 g mąki żytniej typ 720 Mieszamy ciasto przez 10 minut. Niestety będzie się paskudnie kleiło, ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 194

jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki na 2 bochenki chleba (2 keksówki): 500 g ekologicznej mąki orkiszowej chlebowej typ 750  Symbio 400 g ekologicznej mąki żytniej typu graham typ 1850  Symbio 300 g ekologicznej mąki pszennej chlebowej typ 750  Symbio 60 g płatków owsianych górskich(...)drożdże i cukier calkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli

Zawsze głodna!
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 292

razowego, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis na nie znalazłam na blogu Mama Alergika Gotuje. Wszystkie smaki bardzo fajnie się komponują- spróbujcie koniecznie! ;) Składniki: Na ciasto: 200g mąki- ja wymieszałam 150g mąki orkiszowej z 50g mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju 150ml ciepłej wody

Czerwona Porzeczka