domu, a jak! Podparłam się przepisem Marzeny, trochę musiałam zmodyfikować ze względu na minimalny niuans braku konkretnych składników w domu. Orginalny przepis jest tutaj Składniki: ciasto: - 280 g mąki pszennej 500 i orkiszowej 650 – pół na pół Młyn Kopytowa - 45 g cukru drobnego do wypieków - 45 g roztopionej margaryny Palma, może być masło. Ja akurat nie miałam w lodówce(...)około 2 godzinki. Ponownie wyrobić i rozwałkowac prostokąt. Wysmarować powidłem i zwinąć w rulon jak roladę. Ostrym nożem przeciąć „roladę” wzdłuż, zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut
Z Kuchni Do Kuchnimamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki(...)przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu
OstryKęsmamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki(...)przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu
OstryKęsdodatkowo zdrowy. Wyrazisty w smaku i idealny na każdą okazję. Wykonuje się go szybko, nie jest specjalnie skomplikowany ale gwarantuje - posmakuje KAŻDEMU. inspiracja Składniki: 1,5 szkl. mąki orkiszowej 9 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. dżemu malinowego niesłodzonego lub zblenderowanych/rozgniecionych malin 2 jajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu(...)agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Czarnawisienkakarczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy(...)przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu
OstryKęskarczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy(...)przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu
OstryKęsChyba jeszcze nie piekłam [ nie pamiętam dokładnie, tyle ich już się napiekłam] biszkoptu bez proszku do pieczenia..no i postanowiłam taki właśnie upiec..i na dodatek
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Na kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać
Smaczne ZdrowePyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do popołudniowej kawki. Składniki: 260 g mąki orkiszowej jasnej 150 g cukru/ksylitolu 4 jaja M 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukry waniliowego 400 g truskawek 400 g mango Wykonanie: truskawki(...)pieczenia i wiórkami kokosowymi miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem/cukrem na biały puch, następnie cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na końcu na małych obrotach miksera wmieszać mąkę ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na cieście rozłożyć owoce, delikatnie wciskając je do ciasta piec w 180`C 40-45 minut, do suchego patyczka przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest teraz gdy to piszę, i trochę do łóżka się spieszę ;) Możecie pierwszą część wpisu przeczytać TUTAJ . Zatem wspomniany worek zamierzam testować przy pomocy tego oto chleba żytnio-orkiszowego. Właściwie to już testuję, już trwa kolejny dzień testów. Ale wyniki poznacie dopiero jak skończę całość, czyli za kilka dni. Przypomnę tylko, że każdego dnia jem kromkę tego chleba trzymanego(...)przepis zamieściła (ja go nieznacznie zmodyfikowałem). Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 540 g mąki żytniej typ 2000 540 ml wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie
Marder&Marder Manufacturechcesz użyć orzechów włoskich czy laskowych, pamiętaj aby je podprażyć wcześniej w piekarniku, przez minimum 10 minut w temp. 200 stopni C. CIASTO: - 100 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej jasnej - 160 g dojrzałego banan (brązowe kropki na skórce) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g masła z lodówki - 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli lubisz
SMYKWKUCHNIKruche ciasto z rabarbarem i daktylami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki oliwy z oliwek agawa Pozostałe składniki: rabarbar 10 daktyli bez pestek agawa (może być cukier kokosowy) Składniki na kruche zmieszałam, oddzielając niewielką część na kruszonkę. Ciasto wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam na kilka minut
nietadietaBabeczki szybkie, mało słodkie i mięciutkie. Szybkie do zrobienia i idealne do poskubania, nawet dla tych co uważają na kalorie. Co nam trzeba? 4 jajka 100
LatosiowydomSernik wilgotny, pięknie pachnący i delikatnie smakujący kawą - zapraszam do wykonania :-) SKŁADNIKI: kruche ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 100 gram cukru trzcinowego - 150 gram margaryny do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - szczypta soli masa serowa: - 500 gram twarogu półtłustego w kostce - 3 jajka - 1 filiżanka mocnej kawy
WielopokoleniowoDziś zapraszam na jabłecznik, który jest cudownie wilgotny i wprost rozpływający się w ustach ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 1 jajko - 150 gram margaryny do pieczenia - 100 gram cukru trzcinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały
Wielopokoleniowo