zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA, to zrobić je na wieczór i jeść dopiero na następny dzień. Wtedy wszystkie składniki masy przejdą smakiem i ciasto będzie jeszcze lepsze.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na dużą formę (37x26) ciasto: -5 żółtek(...)200g) -3 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki słodzika/cukru masa: -5 białek -2 jogurty naturalne po 400 g -1 budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika/cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -200 g wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z m ąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy
Zdrowie i pysznie na talerzusię kupić porządną, mocną gofrownicę (teraz już wiem, jaką :D), ale póki co polecam ten przepis. Nie przestraszcie się tylko konsystencji ciasta - takie właśnie ma być :) Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 2 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g serka ricotta 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki kakao(...)karobu) 50 g gorzkiej czekolady 50 g orzechów włoskich Mąkę orkiszową umieścić w misce i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do oddzielnej miski przełożyć ricottę i dodać jajka. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do oddzielnego naczynia. Do drugiej
FitKottyle, że znika w niewyjaśnionych okolicznościach, najchętniej jeszcze letnia... Piekłam w tortownicy o śr.23 cm, z kominem. Składniki: - 330g mąki orkiszowej typ750 lub 300g orkiszowej typ700, lub 300g tortowej - 8 dużych jaj - 300g masła - 50g mielonych migdałów - 200g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)utartymi jajkami dodałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po każdym dodaniu ucierałam. Następnie dosypałam mielone migdały, wymieszałam. Na samym końcu wlałam letnie masło, wymieszałam. Część ciasta przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej delikatnie mielonymi migdałami. Do drugiej części ciasta dodałam łyżkę kakao i łyżkę wody, wymieszałam. Ciemną masę wyłożyłam łyżką na masę jasną. Zrobiłam takie nieregularne
Smaczne Zdrowewyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.) gorąca woda Ciasto (10-12 godzin później): Zaczyn, 170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w blenderze lub młynku do kawy ), 150 g mąki ciemnej orkiszowej, 280 ml letniej wody, 15 g soli(...)zalać gorącą wodą odstawić. Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, odsączone ziarna, mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane , wyrabiać 10 minut. Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolny mi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić
SzczyptaSmaQZielona babka wielkanocna Składniki na ciasto: 100 gram szpinaku baby 3 jajka 220 gram mąki orkiszowej Bio Planet 3-4 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 110 ml oleju rzepakowego otarta skórka z limonki lub cytryny( opcjonalnie) Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno
AZgotuj!bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych smaku Świąt Wielkanocnych! Składniki na spód: 200 g mąki orkiszowej 450 125 g masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 300 g świeżych daktyli 2 łyżki tahini 1/4 szklanki wody/mleka kokosowego szczypta cynamonu Dodatkowo: płatki migdałowe kawałki orzechów(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki
Przepisy na domowy ser i chlebrobię bardzo różnie, w zależności od tego ile jaj mam w lodówce ;-), na blogu jest już kilka przepisów na ravioli, polecam każdy. Ciasto na ravioli: - 300 g mąki np. typ 480, ja dzisiaj użyłam akurat orkiszowej typ 700 - 2 żółtka - 1 całe jajko - 1 duża łyżka oliwy z oliwek - ciepła woda - szczypta soli - ulubiona przyprawa do warzyw Jak zagnieść
SMYKWKUCHNIużyłam skróconych patyczków do szaszłyków - są dłuższe i nieco grubsze. Mocowania zamaskowałam błękitnymi kokardami, które dodały całości uroku. W koszyczku schowałam wydmuszki z ciastem czekoladowym . Chlebowy koszyczek Składniki: (na spory koszyczek) 680 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 jajko 55 g cukru 1/2 łyżeczki soli 60 ml oleju dodatkowo: 1 jajko wykałaczki Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGRUSZKAMI składniki na ciasto ucierane: - 1 szklanka oleju rzepakowego (250ml) - 5 żółtek - 5 białek - 2 szczypty soli - 130 g cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta to dodaj 160 g cukru) - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 200 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżki śmietany 18% - 1/3 szklanki mleka 2% - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - płaska łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki(...)sodę. Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę. Do miski z mąką dodaj masę z oleju. Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj pianę z białek i delikatnie ją wprowadź w ciasto. Ciasto-masa, musi być jednolita i dobrze wymieszana. Gruszki obierz ze skórki, spody gruszek zetnij nożem tak aby stabilnie stały w formie. Ustaw 4 gruszki w formie. Łyżką dookoła każdej
SMYKWKUCHNIjuż w różnych wariantach, był sam orkiszowy, sam żytni, a także pomieszany żytnio-orkiszowy, ta ostatnia wersja najbardziej nam odpowiada, dlatego ja osobiście piekę go właśnie w tej wersji. Przepis podaję na jedną formę, u mnie silikonowa, o wym.24x8cm. Składniki: - 350g mąki orkiszowej typ2000 lub żytniej typ2000 , lub po 175g żytniej i orkiszowej - 350g ziaren dyni - 40 ziaren słonecznika(...)sól,ziarna dyni i słonecznika, zakwas oraz wodę odważam do misy miksera i mieszam mieszadłem do połączenia składników. Mąki zarówno orkiszowa jak i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), dlatego ja mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej delikatnie olejem (w przypadku form metalowych trzeba formę dokładnie wysmarować i wysypać mąką lub otrębami). Masę dokładnie
Smaczne Zdrowewłaściwości odżywczych i zdrowotnych. Kto chce „przemycić” cukinię w pysznym, wilgotnym, mocno czekoladowym i prostym w przygotowaniu cieście, temu spieszę z pomocą tym przepisem Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek(...)oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Masę najlepiej jest
Even Better Foodcoś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku Krajobrazowego nazbierać borówek amerykańskich z krzaczka rosnącego w ogrodzie znajomych(...)powstała moja wizja domowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru
W kuchni Katienajbardziej lubi. Inspiracją był ten przepis lekko tylko zmodyfikowany Przepis na 12 sztuk: Składniki: - 170g jogurtu naturalnego - 150g drobnego cukru (u mnie ksylitol) - 100g roztopionego masła - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 3 jajka - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny (lub ekstrakt waniliowy) - szczypta soli W jednej(...)składników mokrych wsypać składniki suche i całość delikatnie wymieszać, nie wyrabiać, nie mieszać zbyt długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdrowePierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!